Tenis

Kraj za vodeći dvojac, Almagro teško

Ivor Krapac • subota, 23.07.2011.
Kraj za vodeći dvojac, Almagro teško
Foto: EPA

Uz Mihaila Južnog, pobjednika nad Marinom Čilićem, u borbi za naslov na ATP turniru iz serije 500 u Hamburgu ostali su Nicolas Almagro, Gilles Simon i Fernando Verdasco. Simon je u četvrtfinalu u francuskom dvoboju prošao prvog nositelja Gaela Monfilsa, dok je Verdasco bio jači od drugopostavljenog Jürgena Melzera, lanjskog finalista...

Francuski ogled za proboj u polufinale na zemlji Hamburga pripao je slabije rangiranom, petom nositelju Gillesu Simonu, kojem je Gael Monfils bio ozbiljna prijetnja samo u dijelu prvog i cijelom drugom setu. Simon je sa 6:4, 3:6 i 6:0 izborio svoje drugo ovogodišnje ATP polufinale, nakon što je početkom sezone osvojio Sydney, a na ovom turniru dosad nikad nije bio tako daleko. U Hamburgu mu je raniji najbolji rezultat bila osmina finala iz 2006. godine, kada je turnir spadao u današnju Masters 1000 kategoriju.

Monfils je potpuno nestao s terena u odlučujućem setu, pred kraj je čak bilo i polutankiranja i čistog tankiranja, a prije toga, prvi nositelj pamtit će da je mogao proći i bolje u prvoj dionici. Krenuo je loše, s dva izgubljena servis-gema i zaostatkom od 4:1, da bi iza toga gotovo potpuno nadoknadio taj minus, vrativši jedan break, uz priliku da kod 4:3 za Simona nadoknadi i drugi. No, peti nositelj tada je držao sa spašenom break-loptom, što ga je izvuklo u tom dijelu meča.

Simon će se u polufinalu sresti s Mihailom Južnim, dok će o drugom finalistu odlučivati dvojica Španjolaca, treći nositelj Nicolas Almagro i osmopostavljeni Fernando Verdasco.

Almagro je u četvrtfinalu opravdao ulogu favorita sa 7:6(5) i 7:6(3) protiv posljednjeg njemačkog predstavnika, šestog nositelja Floriana Mayera. Bio je to meč s dva breaka, po jednim na svakoj strani u drugom setu, a Španjolac je bio jači u oba tie-breaka i ostao u igri za svoje peto ovogodišnje finale na Touru.

Slavi li u subotu, probit će se u peto zemljaško finale u sezoni, nakon što je u Costa do Sauipeu, Buenos Airesu i Nici bio pobjednik, a u Acapulcu izgubio od Davida Ferrera na završnoj prepreci. Polufinalna pobjeda bila bi mu i jubilarna 30. ovogodišnja na zemljanim terenima - u subotnji meč ući će s omjerom 29-7, najboljim na Touru na toj podlozi.

Almagra će na putu prema novom finalu pokušati zaustaviti Fernando Verdasco, koji je zaključio četvrtfinalni petak sa 6:3, 2:6 i 6:4 protiv drugopostavljenog Austrijanca Jürgena Melzera. Lanjski finalist je, tako, završio svoj ovogodišnji put među posljednjih osam, a Verdasco se probio u svoje treće polufinale u sezoni.

Ljevorukom Španjolcu je dobra vijest što se u oba dosadašnja ovogodišnja slučaja nije zaustavio na polufinalnoj prepreci. Na tvrdoj podlozi San Josea i zemlji Estorila napravio je i korak dalje, pa oba puta doživio poraz u finalu, a pozitivni trend polufinalnih pobjeda pokušat će nastaviti protiv igrača kojeg pamti po dobrom. S Almagrom se dosad sastajao četiri puta na ATP ili Grand Slam turnirima i vodi s 3-1, ali treba dodati da je doživio poraz u njihovom posljednjem ogledu, u četiri seta u lanjskoj osmini finala Roland Garrosa.

ATP Hamburg, 22.7.2011., četvrtfinale: Simon (Francuska, 5) - Monfils (Francuska, 1) 6:4, 3:6, 6:0, Almagro (Španjolska, 3) - Mayer (Njemačka, 6) 7:6(5), 7:6(3), Verdasco (Španjolska, 8) - Melzer (Austrija, 2) 6:3, 2:6, 6:4.

Parovi, polufinale: Čermak/Polašek (Češka/Slovačka, 4) - Stahovsky/Štepanek (Ukrajina/Češka) 7:5, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!