Tenis

Trosatni maraton nesretan Čiliću

Ivor Krapac • petak, 22.07.2011.
Trosatni maraton nesretan Čiliću
Foto: EPA

Iako je u tie-breaku odlučujućeg seta imao dvije meč-lopte, Marin Čilić nije se probio u polufinale ATP turnira iz serije 500 u Hamburgu. Od drugog hrvatskog reketa je među posljednjih osam bio bolji Mihail Južni, koji se vratio nakon izgubljenog prvog seta i na koncu slavio uz poljubac sreće na svojoj meč-lopti, forhend koji je s dodirom mreže prešao na Čilićevu stranu tako da hrvatski adut nije mogao stići na lopticu...

Za meč koji su presudile nijanse, način na koji je završio sugerirat će da Mihailu Južnom nije nedostajalo sreće, ali naravno, neće sve što se zbivalo kroz tri sata stati samo u završni poen, koji je s dodirom mreže otišao na stranu četvrtopostavljenog Rusa, za dovršetak puta do četvrtfinalnih 4:6, 6:3 i 7:6(6). Čilić će se sjetiti i odlične prilike koju je imao prije toga, dvije meč-lopte kod 6:4 u tie-breaku trećeg seta, od kojih je druga bila sa servisom.

No, nakon što je okrenuo minus od 4:1, s dva mini-breaka zaostatka, Marin nije napravio završni korak u tom tie-breaku. Prvu meč-loptu Južni je izvukao servis-winnerom na prvom servisu, a na drugoj je dočekao Čilićevu pomoć, bekhend u mrežu u drugom udarcu nakon što je hrvatski adut ubacio solidan drugi servis, na crtu. Iza toga, Marin je izgubio i preostala dva poena u meču, posljednji nesretno, bez mogućnosti da napravi išta drugo osim da se primi za glavu nakon što je, poslije dobrog napada bekhend-paralelom, defanzivni forhend Južnog prešao na suprotnu stranu mreže.

Prvi ruski reket je, tako, nakon točno tri sata proslavio svoju petu pobjedu u šest međusobnih susreta s drugorangiranim hrvatskim tenisačem i izborio svoje drugo ovogodišnje polufinale, nakon Marseillea u veljači, kada ga je među posljednja četiri zaustavio upravo Čilić. Taj turnir, na kojem ga je u finalu pobijedio Robin Söderling, ostao je Marinov najbolji u sezoni - uključujući i ovotjedni Hamburg, bio je u još šest četvrtfinala, bez da je otišao korak dalje.

Nakon prvog seta, djelovalo je da su Marinovi izgledi za polufinale jako dobri. Na početku meča išlo je odlično i na servisu i na reternu, a s Južnim u podređenoj ulozi, 12-postavljeni hrvatski adut to je kapitalizirao s ključnim breakom u petom gemu. U ostatku seta nije bilo puno problema na servisu - s visokih 67 posto ubačenog prvog, Čilić nije dao suparniku veću šansu.

U nastavku Marin više nije servirao tako kvalitetno, a s obzirom da je Južnom retern jedno od glavnih oružja, Rusu više od toga nije trebalo. Drugi hrvatski reket je u drugoj dionici dvaput gubio servis. Nakon što je četvrti nositelj breaknuo za 3:1, odmah je uzvratio, ali još jedan break Južnog, za vodstvo od 4:2, pokazao se odlučujućim u tom setu. Gem iza toga, prvi ruski reket držao je s okretanjem 0:30, što je ostala najbolja Čilićeva prilika da ipak izbjegne treći set.

Odlučujuća dionica nije počela kako se Marin nadao. Sa svojim najslabijim gemom dotad, odmah je ispustio servis, ali nešto kasnije slično se dogodilo i Rusu, s nekoliko pogrešaka s kojima je Čiliću pomogao da dođe do breaka za poravnanje na 3:3. Iza toga, Južni je držao za 4:4 nakon 15:30, dok je na servisu za ostanak u meču kod zaostatka od 5:4 bio na 40:40, dva poena do poraza, ali drugi hrvatski reket tada nije došao do meč-lopte.

Tie-break je donio još bolju Marinovu priliku, no s četiri uzastopna izgubljena poena nakon što je vodio sa 6:4, ta šansa je propala, a njegov drugi ovogodišnji nastup na turniru iz serije 500 okončan je u istoj fazi kao i prvi. U veljači je bio među posljednjih osam u Rotterdamu, uz poraz od Viktora Troickog.

S obzirom da se u Hamburgu oprostio i u parovima, u kojima je igrao s Ivanom Dodigom, Čilić sada može u Umag, na svoj prvi nastup na najstarijem hrvatskom ATP turniru nakon četiri godine.

ATP Hamburg, 22.7.2011., četvrtfinale: Južni (Rusija, 4) - Čilić (Hrvatska, 12) 4:6, 6:3, 7:6(6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.07.2011. u 00:20
    hrabro i odlicno je igrao mec. vraca se u formi, imamo se cemu nadati u umagu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 19:54
    stvarno je specijalac ovaj Cilic, u tie-breaku gubi 1:4 pa dobije 5 poena zaredom za 6:4 i na karaju izgubi 6:8
    Obrisan korisnik
  • db22.07.2011. u 16:39
    ja vam kažem, možda je smješno, al... razlog čilićevog pada je žena... one sve moraju pokvarit...
    db
  • Obrisan korisnik22.07.2011. u 16:33
    Kazete nije ima sriće? Sreću treba zasluzit, nece sama doc! On cilu sezonu igra jako lose, puno gresaka pravi..Zato ga sreca i nije nagradila, jednostavno.. Nadan se da ce se cilic jos vise trgnit i nastavit pruzat jos bolje partije. Zadnja dva meca su bila cak i dobra kakve je zna pruzat tokom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • africa_2322.07.2011. u 16:10
    šteta,šteta. nesretan je stvarno izgubil. umag je njegov.
    africa_23