Vodeni sportovi

Šitić u neregularnim uvjetima do rekorda

Iz Šangaja za SportnetMaja Giljanović • subota, 23.07.2011.
Šitić u neregularnim uvjetima do rekorda

Najbolja hrvatska daljinska plivačica Karla Šitić u posljednjoj je disciplini Svjestkog prvenstva u Šangaju s novim hrvatskim rekordom osvojila 12. mjesto u utrci na 25 kilometara. Josip i Tomislav Soldo nisu došla do cilja, braća su među ukupno 22 natjecatelja i natjecateljica koji ili nisu završili utrku ili zbog, opći je dojam, potpuno neregularnih uvjeta uopće nisu startali.

Posljednja disciplina daljinskog dijela plivanja na 14. Svjetskom prvenstvu u Šangaju sama po sebi je najteža, a opći je dojam da je najdulju, 25 kilometara dugu utrku, posve neregularnom učinila visoka temperatura mora koja je još i prije 7 ujutro prelazila 30 stupnjeva. Pravilnik FINA-e kaže da se natjecanje može održati ako je temperatura do 31 stupanj i nakon dugog vijećanja i pomaka termina za dva sata prema naprijed službene osobe Svjetske plivačke federacije i suci odlučili su da su uvjeti zadovoljeni i dali znak za start.

Nijemci su nastupili mada je vodstvo njihove reprezentacije izmjerilo 32,9 stupnjeva, ali od nastupa je među ostalima odustalo dvoje od troje reprezentativaca SAD-a, još se i više nego živo sjećajući tragedije Frana Crippena koji je u listopadu prošle godine u vrućoj vodi u Abu Dhabiju u 27. godini zbog srčanog zatajenja izgubio život. Na startu se nije pojavilo ukupno osam natjecatelja i natjecateljica (među njima i svjetski prvak na pet kilometara Thomas Lurz), još ih 14 nije došlo do cilja, a utrku nisu završila ni braća Josip i Tomislav Soldo.

Do cilja je i to s novim hrvatskim rekordom stigla Karla Šitić. Nakon 17. mjesta na 10 kilometara najbolja hrvatska daljinska plivačica na 25 kilometara je zauzela 12. mjesto, nakon pet sati, 37 minuta i 49 sekundi Šitić je za pobjednicom Anom Cunhom zaostala 8:26 minuta. Ispred Splićanke utrku su završile i Angela Maurer, Alice Franco, Olga Berešnjeva, Martina Grimaldi, Ana Uvarova, Celia Barrot, Margarita Dominguez Cabezas, Sylvie Ribarova, Cecilia Biagoli i Marija Buljakova, a iza Esther Nunez Morera, Tash Harrison, Cao Shiyue, Sun Minjie i Nika Kozamernik.

Svjetski prvak na 25 kilometara je Petar Stojčev, Bugarin je za pet sati, 10 minuta i 39 sekundi na podiju iza sebe ostavio Vladimira Djačina za 36 sekundi na drugom i Csabu Gercsaka za 38 sekundi na trećem mjestu.

Šangaj, Svjetsko prvenstvo, 25 km (ž):
1.Cunha (Brazil) 5h29:22,9
2,Maurer (Njemačka) +2,1
3.Franco (Italija) +7,9
...
12.ŠITIĆ 5h37:49,8
...
17.Kozamernik (Slovenija) 6h00:43,8
...

25 km (m):
1.Stojčev (Bugarska) 5h10:39,8
2.Djačin (Rusija) +35,8
3.Gercsak (Mađarska) +38,3
...
19.Weng (Kina) 5h47:16,0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!