Rukomet

Riječanima dva srebra

Sportnet • ponedjeljak, 25.07.2011.
Riječanima dva srebra

Završeno je 6. Europsko sveučilišno rukometno prvenstvo. Rijeka je sedam dana bila centar dobrog rukometa, druženja i zabave. Preko 500 sudionika, 27 ekipa iz cijele Europe, zauzeli su rukometne terene dvorane Centra Zamet i dvorane Mladosti ali i najpopularnije lokacije riječkog društvenog života. Kad je u pitanju sveučilišni šport, svi se kući vračaju kao pobjednici. Samo najbolji odnesu medalje, ali svi na kraju dobiju jedno novo iskustvo i uspomenu. Hrvatski sveučilišni šport i Sveučilište u Rijeci u svoju zbirku može upisati još jedno izvrsno organizirano veliko natjecanje i biti ponosan na sve što se ovih dana događalo u Rijeci.

Zadnji dan 6. Europskog sveučilišnog rukometnog prvenstva igrale su se finalne utakmice. U utakmici za treće mjesto u ženskoj konkurenciji sastale su se ekipe Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Franche – Comte. Cure iz Zagreba su dominirale od početka do kraja susreta, u jednom trenutku vodile čak 12 razlike, da bi na kraju pobijedile s rezultatom 37:33 i osvojile brončanu medalju na ovom Europskom prvenstvu.

"Na turniru smo dobile najtežu skupinu i jedina utakmica koju smo izgubili bila je ona protiv cura s Sveučilišta u Rusiji koje su sada u finalu protiv Riječanki. U utakmicu za treće mjesto ušle smo veoma dobro i igrale smo jaku obranu. Što se tiče napada sve je išlo dobro no u pojedinim trenucima smo padale zbog umora, ali međusobno bodrenje i dobra atmosfera vraćale u igru. Ova medalja nam puno znači jer je prva za Sveučilište u Zagrebu na EP. Organizacija turnira je odlična, a posebno smo zadovoljne riječkim društvenim životom i organiziranim druženjima s ostalim ekipama na Prvenstvu", izjavila je Jelena Vidović, najbolja igračica današnjeg susreta.

U ženskom finalu igrala je domaća ekipa Sveučilišta u Rijeci i Rostov Institute Russian State University of Trade and Economics, Ruskinje koje od početka turnira s velikom gol razlikom pobjeđuju sve protivnice. Danas je, također, ekipa Ruskog sveučilišta pokazala da je mnogo ispred ostale konkurencije u turniru i pobijedila s rezultatom 35:24. Odmah na početku stvorile su veliku prednost i održale je do kraja utakmice, pritom mnogobrojnom riječkoj publici pružajući mnoštvo lijepih poteza. S obzirom da je s druge strane stajao sveučilišni klub koji igra rusku nacionalnu ligu i očekivanja prije samog turnira, svi zajedno možemo biti zadovoljni njihovom srebrenom medaljom Riječanki.

"Očekivali smo pobjedu jer su ostale ekipe na turniru zaista lošije od nas. Mi smo sveučilišni klub koji igra profesionalnu rusku ligu i borimo se za ulazak u Ligu prvaka. U hrvatskoj smo već dvadesetak dana jer smo prije turnira bili na pripremama u Istri. Rijeka je lijep grad, turnir je odlično organiziran i zaista smo se lijepo proveli", rekla je Irina Šibanova.

U utakmici za treće mjesto u konkurenciji studenta sastali su se Sveučilište u Beogradu i španjolsko Sveučilište Malaga. Srbi su poveli na početku utakmice,da bi već do kraja poluvremena Španjolska ekipa preuzela inicijativu i držala vodstvo sve do kraja susreta. Sveučilište u Beogradu je skupilo čak 36 minuta isključenja pa je osvajanje brončane medalje za Sveučilište iz Malage bilo neupitno. Konačan rezultat susreta bio je 31:26 za Španjolce.

"Ovo je za nas bila vrlo važna utakmica ali i izuzetno teška. Ekipa sa Sveučilišta u Beogradu je veoma jaka i ima dobar napad, no mi smo igrali odličnu obranu i zaustavili ih. Tijekom susreta bilo je mnogo nervoze i napetosti ali mi smo bili koncentriraniji, nismo gubili vrijeme, igrali smo pametnije i na kraju pobijedili", izjavio je Luis Javier Olmedo Paez.

U zadnjoj utakmici prvenstva sastale su se ekipe Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta Minho iz Portugala. Da je sveučilišni rukomet zavladao Rijekom potvrdile su pune tribine dvorane Centra Zamet, na kojima su jaku podršku imali domaćini ali i gosti iz Portugala. Portugalci su počeli žestoko i odmah stvorili veću prednost te su tijekom susreta konstantno držali 6 - 7 golova razlike. U zadnjih desetak minuta susreta Riječani su žestokom obranom uhvatili priključak ali se ni uz glasnu podršku publike nisu uspjeli približiti bliže od 5 golova zaostatka. Krajnji rezultat utakmice je bio 31:24 za Minho. Portugalci su bili u zadnja tri finala Europskog sveučilišnog prvenstva i ove godine su napokon osvojili titulu. S druge strane, Sveučilištu u Rijeci je ovo također daleko najveći uspjeh do sada i to ne samo kada je u pitanju Rukomet nego kompletni sveučilišni šport.

"Ovo je za nas veliki i sretni trenutak. Ovo nam je već šesti nastup na Ep i treće finale, tako da je već bilo i vrijeme da uzmemo tu titulu. Finalna utakmica, kao i cijelo prvenstvo, je bila visokoj razini. Sveučilište u Rijeci ima dobre pojedince, a posebno bi istaknuo golmana (Davor Brajnović) i igrača s brojem 7 (Marijan Bašić). Sve ove dane u Rijeci smo se izvrsno proveli, grad je prekrasan, a ljudi su nas srdačno primili. Ovo prvenstvo će nam sigurno ostat u predivnom sjećanju.", rekao je Miguel Sarmento, igrač Sveučilišta Minho.

MVP ženskog turnira bila je igračica pobjedničkog Ruskog Sveučilišta Marina Jartseva, najviše golova je postigla Perihan Topalogvu sa Sveučilišta Kastamonu iz Turske, a najboljom golmanicom je proglašena Janja Golubić sa Sveučilišta u Zagrebu. U muškoj konkurenciji MVP Europskog sveučilišnog rukometnog prvenstva je Rui Lorenco (Minho), najbolji strijelac Alejandro Rubiales Vallejo (Malaga) dok je za najboljeg vratara proglašen Davor Brajnović iz Rijeke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!