Nogomet

Engleska ima novi glavni grad

Piše:Marin Vuković • četvrtak, 11.08.2011.
Engleska ima novi glavni grad
Foto: EPA

Dok ulicama engleskih gradova vladaju bande huligana i pljačkaša, a dosad nezabilježeni val nasilja prijeti odgodom prvog kola engleske Premier lige, teško se u potpunosti koncentrirati na sportska događanja. I ovaj put, međutim, sport će pobijediti nasilje, a nogometni nas kalendar podsjeća da je najjača europska liga ponovno tu, pred vratima.

U trenutku nastanka ovih redaka već je izvjesno kako će susret prvoga kola između Tottenhama i Evertona na White Hart Laneu biti odgođen, jer policija u četvrti iz koje je krenuo val nasilja ne može jamčiti potpunu sigurnost navijača. Usprkos ružnim scenama u brojnim engleskim gradovima, preostalih bi devet utakmica ipak trebalo početi prema planu, no konačna i konkretna odluka o eventualnim odgodama bit će donesena večeras.

Ne bude li daljnjih odgoda i drastičnih eskalacija nasilja na engleskim ulicama, navijači će na devet engleskih travnjaka ovoga vikenda svjedočiti otvorenju utrke za naslov prvaka Engleske, koja bi prema prognozama mogla nadmašiti čak i prethodnu, po mnogočemu rekordnu i iznimno neizvjesnu sezonu.

Premda je nezahvalno bilo što prognozirati prije nego je odigrana i jedna minuta nove sezone, nije teško zaključiti da će glavnu ulogu i ove godine igrati već poznata klupska imena, no ovaj put, možda više nego ikad prije, valja u jednadžbu uključiti i sastav Manchester Cityja, ponovno najaktivnije momčadi u prijelaznom roku.

Među poznavateljima zbivanja u Premier ligi vlada uvjerenje kako će ova godina biti potvrda da se koncentracija snage u engleskom nogometu polako, ali sigurno premješta prema Manchesteru. Grad na sjeverozapadu Engleske sada, više nego ikad, postaje glavni grad otočkog nogometa i nije mali broj onih koji predviđaju dugogodišnju dominaciju njegovih uzdanica, Uniteda i Cityja.

O takvim prognozama svakako će imati što reći Andre Villas-Boas i Kenny Dalglish, ali i Arsene Wenger, Harry Redknapp i ostali menadžeri premierligaških klubova koji se ne namjeravaju tek tako pomiriti s monopolizacijom prava na trofeje od strane klubova iz Manchestera.

Pogledajmo dakle što nas čeka u novoj sezoni Premier lige, tko će ugodno, a tko neugodno iznenaditi, tko je najbolje trgovao, koji su najveći favoriti za naslov prvaka, te što možemo očekivati od hrvatske kolonije koja je od ove sezone slabija za dva člana.

Najvažniji transferi

Prema očekivanjima, najveći transfer u dosadašnjem tijeku prijelaznog roka obavio je Manchester City, koji je u svoje redove za "sitnih" 38 milijuna funti doveo Sergija Aguera, donedavno udarnu iglu madridskog Atletica. Aguera još nismo imali prilike vidjeti na djelu u svijetlo-plavom dresu, no za očekivati je da će predstavljati značajno pojačanje "građana".

U sjeni Aguerova transfera skrili su se više nego dobri poslovi Liverpoola i Manchester Uniteda. I jedni i drugi u svoje su redove upumpali značajnu količinu engleske krvi, pa se tako Liverpool za oko 40 milijuna funti pojačao dolaskom Jordana Hendersona i Stewarta Downinga, a United za nešto manju svotu na Old Trafford privukao Ashleyja Younga i Phila Jonesa.

Dodajmo tome kako su Crveni vragovi upražnjenu vratarsku poziciju popunili 18 milijuna funti vrijednim Španjolcem Davidom de Geom, koji sa samo 20 godina na leđima mora izdržati pritisak gigantske sjene nedavno umirovljenog Edwina van der Sara.

Svakako valja istaknuti kako će rosteri klubova do kraja prijelaznog roka vrlo vjerojatno doživjeti brojne promjene, a posebno se to odnosi na momčad Arsenala, koja bi ovih dana trebala ostati bez stožernog para veznih igrača. Za očekivati je da će se Topnici potom aktivirati na tržištu, a ne treba zaboraviti niti Unitedovo koketiranje s Wesleyjem Sneijderom te zasad još uvijek sramežljivu aktivnost Stamford Bridgea.

Favoriti

Među engleskim analitičarima i nogometnim djelatnicima ovoga ljeta vlada gotovo jedinstveno suglasje oko glavnih favorita za naslov prvaka u sezoni 2011./2012. Teško je pronaći sugovornika koji se ne slaže da će epicentar utrke za naslov prvaka sa zamišljene točke na pola puta između Manchestera i Londona preseliti upravo u Manchester, po mnogima novi engleski glavni grad, barem što se nogometa tiče.

Aktualni prvak United i njegov sve glasniji susjed City po mnogima bi trebali voditi glavnu riječ u novoj sezoni, te uz nezaobilazni Chelsea i osvježeni Liverpool činiti četvorku koja će se na kraju sezone rasporediti na mjesta koja jamče toliko željenu Ligu prvaka. Od spomenute četvorke najviše se izgleda za obranu naslova ipak daje Manchester Unitedu, koji je u uvodnoj utakmici sezone pokazao kako Alex Ferguson i ovaj put ima momčad za velike domete.

Nemoguće je govoriti o favoritima, a ne uključiti momčad Chelseaja u jednadžbu. Novi, mladi trener londonske momčadi tek se treba dokazati na velikoj sceni i u izravnom okršaju s iskusnim starim liscima trenerskog zanata, no potencijal za najviše domete bez sumnje postoji, kako u stručnom stožeru, tako i u igračkom kadru engleskog viceprvaka.

Moguća iznenađenja

Budući da ih mnogi još uvijek ne smatraju zrelima za povratak u sam vrh engleskog nogometa, nogometaši Liverpoola ove bi sezone mogli biti ugodno iznenađenje. Prvi pravi potez napravljen je još dolaskom legendarnog Kennyja Dalglisha, s kojim su na Anfieldu zapuhali neki novi vjetrovi i sa sobom među navijače i igrače donijeli već zaboravljeni pobjednički duh.

Liverpool je već prošle sezone pomrsio račune mnogima, na Anfieldu razbio i budućeg prvaka i najavio neke nove, bolje dane. U prijelaznom roku Dalglish je djelovao pametno i razborito, riješio se viška u svlačionici, zadržao sve glavne zvijezde i za razliku od svojih prethodnika doveo igrače koji bi zaista mogli predstavljati dugoročna pojačanja.

Što se negativnih iznenađenja tiče, sve oči usmjerene su prema Emiratesu i momčadi Arsenala, kojoj prema svim pokazateljima slijedi teška sezona i po mnogim predviđanjima konačno ispadanje iz elitne četvorke. Upravo ovih dana u završnoj su fazi odlasci Cesca Fabregasa i Samira Nasrija i po svemu sudeći Arsene Wenger u novoj će sezoni slagati momčad oko još uvijek nedovoljno zrelog Jacka Wilsherea.

Jedino pravo pojačanje predstavlja dolazak reprezentativnog napadača Obale Bjelokosti Gervinha, no dojam je kako će Wengerova momčad uz znatno oslabljen vezni red u novu sezonu ući bez rješenja za glavne probleme iz prošle sezone i bez pravih pojačanja u često klimavom i nesigurnom obrambenom redu.

S pozitivne strane, pedesetak milijuna funti koje bi Arsenal trebao utržiti za Fabregasa i Nasrija prema najavama bit će preusmjereno u nabavku pojačanja, pa s konačnim prognozama valja pričekati. Jedno je sigurno, Wenger ima tri tjedna da uvjeri simpatizere kluba da će se i ove sezone boriti za trofeje.

Novo društvo

Po prvi put u povijesti Premiershipa jedan će velški klub odmjeriti snage s najjačim engleskim momčadima i pokušati preživjeti nerijetko kobnu prvu sezonu u najvišem rangu natjecanja. Swansea City je tu privilegiju izborio pobjedom u finalnoj utakmici doigravanja za ulazak u Premier ligu i potom mnoge natjerao na pitanje "kako je moguće da velški klub igra u engleskom prvenstvu".

Swansea ima solidnu momčad i na domaćem terenu predstavljaju znatno tvrđi orah nego na gostovanjima, no prosječnom navijaču Labudova najveći osmijeh na lice privlači činjenica da su uspjeli zadržati Scotta Sinclaira, bivšeg nogometaša Chelseaja i svoju glavnu udarnu iglu.

Za razliku od Swanseaja, koji je zbog doigravanja imao teži put do Premier lige, Norwich City je pod vodstvom menadžera Paula Lamberta - koji u svom igračkom životopisu ima i trofej Lige prvaka s dortmunskom Borussijom 1997. godine - u dvije sezone preskočio dvije stepenice u engleskom nogometu i nakon šest godina ponovno zakucao na vrata Premier lige. Lambert je poprilično osvježio momčad s kojom će loviti opstanak: iz svlačionice koja je ovog ljeta djelovala poput autobusnog kolodvora otišlo je šest igrača, a u nju se uselilo sedam prinova.

Od svih prinova možda najviše izgleda za opstanak u prvoligaškom društvu imat će prošlosezonski prvaci Championshipa, Queens Park Rangersi. Nakon punih 15 godina "igračka" Bernieja Ecclestonea i Flavija Briattorea ponovno je u Premier ligi, ovaj put pod vodstvom Neila Warnocka, koji je uspio stvoriti sustav igre kojim su Rangersi na impresivan i uvjerljiv način preskočili drugi razred engleskog nogometa.

Obratite pažnju na...

... Chelsea i Manchester City.

Viceprvaci sa Stamford Bridgea na svojevrsnoj su prekretnici, a s novim menadžerom Andreom Villas- Boasom i na novom početku. "Novi Mourinho" ima golemu odgovornost i po svemu sudeći poput svojih prethodnika neće imati previše vremena za ispunjenje Abramovičevih ambicioznih snova.

Premda je predsezonu i azijsku turneju završio bez poraza, Villas-Boas je na tržištu igrača dosad bio neočekivano inertan. Izgledno je kako Luka Modrić neće promijeniti sredinu, što znači da bi Chelsea u novu sezonu mogao ući s iznimno snažnom, ali ipak nedovoljno osvježenom momčadi.

Postavlja se pitanje može li takva momčad i ove sezone biti glavni konkurent Manchester Unitedu, koji je relativno bezbolno prošao kroz smjenu generacija, te može li se othrvati sve snažnijem pritisku Manchester Cityja, koji je u trenucima nastanka ovog teksta pred dovođenjem još jednog velikog pojačanja, Samira Nasrija.

Beskonačno duboki džepovi Cityjevih vlasnika jamstvo su da momčad s Etihada ne namjerava otići, već iz sezone u sezonu čine sve jači pritisak na potvrđene velikane engleskog nogometa. Pitanje je trenutka kada će se kotačići "glasnog susjeda" posložiti na način da od skupine pojedinaca uistinu postanu momčad. Hoće li to biti upravo ove sezone?

Hrvatski kutak

Broj hrvatskih igrača u Premier ligi u silaznoj je putanji, pa ćemo i ove godine na engleskim travnjacima gledati manje igrača s hrvatskim krvnim zrncima. Osim Stipe Pletikose, koji je svoju otočku agoniju napokon završio potpisom za ruski klub Rostov, Englesku je ovoga ljeta napustio i Nikola Kalinić i dres Blackburna zamijenio onim ukrajinskog Dnipra, što znači da će hrvatske boje u Premiershipu ove sezone braniti tek četiri imena.

Luka Modrić (Tottenham): Pomalo neočekivano Modrić je ovoga ljeta postao glavna zvijezda prijelaznog roka, ponajviše zahvaljujući još uvijek aktualnoj sapunici oko prelaska u Chelsea. Premda čelnici Tottenhama za prodaju ne žele li čuti i dosad su odbili sve ponude svog gradskog susjeda, Modrićeva sudbina i dalje je neizvjesna. Iako nezadovoljan, Modrić je za Spurse vezan dugoročnim ugovorom i usprkos silnom nezadovoljstvu i želji za odlaskom i sljedeće bi sezone mogao i trebao biti stožerni igrač Tottenhama.

Vedran Ćorluka (Tottenham): Oko statusa Vedrana Ćorluke puno je manje upitnika i nepoznanica, Čarli je zadovoljan u Tottenhamu, uredno je odradio predsezonu i jedan je od igrača na koje Harry Redknapp računa i u nadolazećoj sezoni, vrlo vjerojatno i u početnoj postavi.

Niko Kranjčar (Tottenham): Teško je objasniti što se zbiva u glavni jednog od najtalentiranijih nogometaša koje je Hrvatska ikada imala. Potpuno zaboravljen i u mnogim prošlosezonskim utakmicama čak i ponižen od strane menadžera Harryja Redknappa, frustrirani je Kranjčar jedva čekao završetak sezone i potragu za novom sredinom u kojoj će dobiti priliku pokazati što zna. Iz neshvatljivih razloga svoju je sudbinu potom vezao uz odlazak ili ostanak Luke Modrića te ravnodušno i nezainteresirano broji dane do kraja prijelaznog roka. Premda je to malo tko mogao predvidjeti, ostanak u Tottenhamu sada se čini izvjesnim, što bi mogao biti poguban potez za njegovu karijeru.

Ivan Klasnić (Bolton): Kako sada stvari stoje, pred Ivanom Klasnićem je još jedna sezona u kojoj će iz skromne minutaže pokušati izvući što je moguće više, te premašiti učinak od četiri prvenstvena pogotka iz prve sezone u dresu Boltona. Povratkom Daniela Sturridgea u Chelsea te potpisom Johana Elmandera za turski Galatasaray, Killer bi mogao dobiti nešto veću minutažu, no teško je očekivati da će u zamislima Owena Coylea pronaći mjesto i u početnom sastavu.

Premier liga

1Liverpool 713:2+1118
2Manchester City 717:8+917
3Arsenal 715:6+917
4Chelsea 716:8+814
5Aston Villa 712:9+314
6Brighton & Hove 713:10+312
7Newcastle 78:7+112
8Fulham 710:8+211
9Tottenham 714:8+610
10Nottingham Forest 77:6+110
11Brentford 713:13010
12West Ham  710:11-18
13Bournemouth 78:10-28
14Manchester United 75:8-38
15Leicester City 79:12-36
16Everton 77:15-85
17Ipswich 76:14-84
18Crystal Palace 75:10-53
19Southampton 74:15-111
20Wolverhampton 79:21-121

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 713:2+1118
2Manchester City 717:8+917
3Arsenal 715:6+917
4Chelsea 716:8+814
5Aston Villa 712:9+314
6Brighton & Hove 713:10+312
7Newcastle 78:7+112
8Fulham 710:8+211
9Tottenham 714:8+610
10Nottingham Forest 77:6+110
11Brentford 713:13010
12West Ham  710:11-18
13Bournemouth 78:10-28
14Manchester United 75:8-38
15Leicester City 79:12-36
16Everton 77:15-85
17Ipswich 76:14-84
18Crystal Palace 75:10-53
19Southampton 74:15-111
20Wolverhampton 79:21-121

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tbrzica17.08.2011. u 08:41
    Ono što mi se ne sviđa kod Boasa je da pokušava prenijeti sustav iz Porta u Chelsea, sa trojicom napadača (dva visoko krilno postavljena) i zadnjim veznim koji leži u krilu odbrani. Ako imaš u momčadi Drogbu, Torresa i Anelku trebao bi igrati sa dva centralna napadača i ofenzivnim krilima u vezi... [više na forumu]
    tbrzica
  • The Phantom12.08.2011. u 11:04
    Kad će više ta srida koja mi bar malo olakša tjedan
    The Phantom
  • Obrisan korisnik12.08.2011. u 02:21
    Da, to sam si baš ja razmišljao.Jedino šta im treba je veznjak. Ako ne i dva.I onda, ne da mogu u utrku sa Unitedom i Cityem, nego mogu i na LP.Recimo idealno bi im sjeli Modrić i Kaka. Ili Sneider i Kaka, ali to je dosta neizvedivo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2011. u 01:38
    Treba ima napadac pored Drogbe, Torresa, Anelke, Lukakua, Sturidgea i Kaloua? Cak i Benayun moze naprijed odigrat.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2011. u 16:25
    Nova sezona najbolje lige na svijetu, can't wait!
    Obrisan korisnik