Košarka

Grčka naučila na hrvatskim pogreškama

Vedran Filipović • četvrtak, 01.09.2011.
Grčka naučila na hrvatskim pogreškama
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Drugu pobjedu na Eurobasketu ostvarila je reprezentacija Grčke koja je limitirala Finsku na samo 61 koš te bez previše muke osvojila nova dva boda i zasjela na čelo grupe, barem do navečer...

Od sučevog podbacivanja Grčka je dala Fincima do znanja tko je kvalitetniji protivnik na parketu. Skandinavci su pribjegli istom receptu kao i protiv Hrvatske, udvajali su Bourousisa i Fotsisa, dok su se u napadu oslanjali na vanjski šut koji ih danas i nije baš služio. Dva spomenuta grčka visoka igrača, uz Calathesa, lako su nalazili rješenje za takvu finsku obranu koristeći mnogo protrčavanja te nešto brži protok lopte. U obrani su zaigrali prilično jak presing bez puno pomaganja čime su onemogućili otvorene šuteve Koponenu i Salinu. Nakon prvih deset minuta imali su šest koševa prednosti.

Finska obrana ili loš napad protivnika?

Finska možda nije najbolja momčad na turniru, no u jednome prednjači. Jučer je Hrvatska imala 20 izgubljenih lopti, a danas Grčka čak 22! Nevjerojatno velike brojke s obzirom da govorimo o vrlo dobrim europskim reprezentacijama koje gađaju mjesto među šest najboljih u Litvi.

U drugoj četvrtini otprilike ista priča, razigrali su se neki grčki igrači s klupe kao što su Papanikolaou i Koufos, Finska nije bila ni sjena one rastrčane, poletne i razigrane momčadi kakvom se pokazala protiv izabranika Josipa Vrankovića, Gerald Lee bio je najraspoloženiji u njihovim redovima. Na veliki odmor otišlo se s +9 za Grke koji su potpuno kontrolirali tijek utakmice.

Ni u nastavku Grci nisu stali mljeti, primili su samo pet poena u sedam minuta treće četvrtine. Izbornik Zouros dobio je luksuz da odmori glavne vedete, što će možda biti od velike važnosti za nastavak prvenstva.

U posljednjih deset minuta grčka prednost narasla je i na više od dvadeset koševa razlike, no Skandinavci su se zaustavili na okrugloj brojci, 81:61 za Grčku na kraju. Kod poražene momčadi najbolji je bio razigravač Koponen koji je postigao 21 koš, a kod Grka su se posebno istaknuli Bourousis sa 19 poena i deset skova te Zizis sa 14 koševa.

EP 2011., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Bosna i Hercegovina94:86Crna Gora
Finska61:81Grčka
Hrvatska76:78Sjeverna Makedonija
1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!