Košarka

McCalebb kreirao najveću senzaciju

Branko Barić • četvrtak, 01.09.2011.
McCalebb kreirao najveću senzaciju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

I dok su sve velike reprezentacije nakon lošijeg starta u turnir popravile svoja izdanja i upisale rutinske pobjede, Hrvatska je odigrala još gore nego protiv Finske i dopustila Makedoniji predvođenoj nezaustavljivim McCalebbom da napravi najveću senzaciju do sada na Eurobasketu...

Vranković je krenuo u susret kao i dan ranije s petorkom Draper, Simon, Bogdanović, Andrić i Barać, a dužnik iz prvog susreta Draper otvorio je dvoboj tricom. Na drugoj strani u petorci Makedonije startao je dobro nam poznati Todor Gečevski, koji protiv Crne Gore nije odigrao ni sekunde. Baš on tricom odgovara Draperu, a kasnije je i McCalebb zabio svoju tricu za 6:6. Do prve veće prednosti dolaze Makedonci koji izgubljene lopte Drapera i Bogdanovića kažnjavaju kontrama za 8:13.

Probuđeni Draper, čiji je doprinos u obrani i u napadu unatoč par izgubljenih lopti puno bolji nego protiv Finaca, zabija svoju drugu tricu za 11:13. Žorić, koji je tek ušao, zabija četiri poena u nizu za novo izjednačenje 15:15. U osmoj minuti u igru ulaze i Tomić i Tomas, a do kraja četvrtine naš izbornik uspijeva zaraditi i tehničku pogrešku zahvaljujući kojoj par sekundi prije kraja Makedonci imaju 15:21. Tada Bogdanović sa sirenom atraktivno zabija s devet metara za 18:21.

Kako je završio prethodnu četvrtinu, tako Bogdanović otvara i drugu. Tricom se poravnavamo na 21:21, a Tomić zaključuje 8:0 seriju i dovodi nas u vodstvo. U 13. minuti prvi put na odmor ide Draper, a u igru ulazi Popović. Nakon trice rutinera Ilievskog Makedonci ponovno vode 23:26, ali preko Popovića i Tomića brzo odgovaramo preuzimamo kontrolu igre u svoje ruke. Iako nam najveća prednost ne prelazi pet poena razlike (33:28 i 37:32), držimo stvari pod kontrolom, a da je Draper pogodio bar jedno slobodno bacanje u našem posljednjem napadu rezultat na velikom odmoru bio bi bolji od 41:37.

Bolje otvaranje drugog poluvremena nismo mogli ni poželjeti. Odlično branimo prvi makedonski napad, a Bogdanović iz tranzicije zabija tricu. Već u sljedećem napadu tricu zabija i Markota nakon lijepe asistencije Simona, a Barać polaganjem za 49:37 tjera makedonskog izbornika na minutu odmora nakon samo 80 sekundi igre. Predah je pomogao Makedoncima koje trica Gečevskog vraća u život, a nakon toga malo po malo smanjuju prednost naše reprezentacije. Sve je kulminiralo minutu prije kraja četvrtine kada Ilievski polaže nakon brze tranzicije za 60:60, a Tomas na drugoj strani nakon kontranapada postavlja za treću četvrtinu konačnih 62:60

Razigrani Ilievski tricom nakon dugo vremena vraća Makedonce u vodstvo, a Damjan Stojanovski svojim prvim poenima ga podebljava na 62:65. Dugo čekani Tomas nas vadi iz neugodne situacije pogodivši tešku tricu iz kuta, a nadovezao se Simon svojim dalekometnim projektilom za 68:65. Naravno da to nije bio znak da idemo konačno prema mirnijoj završnici. Nakon nesportske Bogdanovića opet je 68:68, a nakon toga se igra koš za koš, a uz to igru napušta Tomas zbog ozljede. Vranković je na kratko u ovom periodu pokušao nešto promijeniti i sa zonskom obranom, a veći dio četvrtine pokušavali smo igrati i niskom petorkom (Draper, Simon, Tomas, Bogdanović i Žorić).

Veliku priliku imamo nakon što 1:40 do kraja Draper preuzima odgovornost i zabija tricu za 75:74, a u obrani se dva puta uzastopce odlično branimo, ali ne uzimamo skok. Popović radi osobnu na Ilievskom koji minutu prije kraja postavlja 74:76. Na drugoj strani Draper zabija oba slobodna bacanja, a odlično branimo McCalebbov prodor. Ponovno velika prilika, ali Draper neshvatljivo gubi loptu u samom začetku napada i ponovno komplicira stvari. Makedoncima ostaje pola minute, a majstoru kakav je Ilievski to je sasvim dovoljno da zabije floater deset sekundi prije kraja.

Vranković zove minutu-odmora kako bismo izveli loptu u napadačkoj polovici. Lopta brzo kruži, ali ni Markota ni Popović ne usuđuju se šutnuti, već traže Bogdanovića. Do njega na koncu i dolazi lopta, ali iz teške pozicije sa sirenom ne uspijeva pogoditi.

McCalebb s 19 poena i pet asistencija predvodio je pobjednike i potpuno nas izneredio, a sjajan je bio i Ilievski s poenom manje. U našim redovima Draper je ubacio 13 uz šest skokova i šest asistencija. Markota je ubacio 12, Bogdanović 11, a Tomić (sedam skokova) i Simon po deset.

Iako nas je šut solidno služio (28/54 iz igre, 10/20 za tri), 16 izgubljenih lopti i šest promašenih slobodnih bacanja iz 16 pokušaja skupo nas je koštalo.

EP 2011., Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Bosna i Hercegovina94:86Crna Gora
Finska61:81Grčka
Hrvatska76:78Sjeverna Makedonija
1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ljuke02.09.2011. u 15:59
    Ovo nije senzacija.Hrvatska pripada trecem razredu europske kosarke.Ovo je realnost.
    Ljuke
  • Gomez6902.09.2011. u 11:36
    """Veliku priliku imamo nakon što 1:40 do kraja Draper preuzima odgovornost i zabija tricu za 75:74"""... daj mi ovo objasnite, na semaforu je pisalo 74:74, i tako je bil ona terenu u utakmici, a svi tvrde da je bila trcia... niš mi tu nije jasno *? ... onda vi... [više na forumu]
    Gomez69
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 10:44
    treba gledati druge tekme, druge repke, da ne mislimo na ovu sramotu i da neopterećeni uživamo u predivnoj igri, kraljici igara-košarci! ovo što nam naši 'serviraju' zadnjih 15 godina, je zaista samo za mazohiste.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 09:46
    Čestitke našim košarkašima, izborniku i savezu na ovom fijasku, nakon ove utakmice kod mene je umrla i posljednja nada u nekakav uspjeh naše košarke. Jučer nisam htio koristiti preteške riječi jer je bila prva utakmica ali danas se sve ponovilo. Nevjerojatno je koliko smo slabi i bezidejni da jedna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2011. u 09:38
    Ma nije uopce bitno-Radic ce pruzit jos koje prvenstvo za popravni ispit nasem izuzetno talentiranom izborniku!
    Obrisan korisnik