Rukomet

Hrvatski trojac kreće u obranu naslova

Piše:Mario Glasnović • petak, 02.09.2011.
Hrvatski trojac kreće u obranu naslova
Foto: Davor Sajko

U subotu počinje četrdeset i sedmo izdanje njemačkog rukometnog prvenstva. Prošle godine je razbijena šestogodišnja dominacija Kiela, a sigurno je da će "nabrijane" Zebre pokušati vratiti "kantu" u svoje vitrine. Pred nama su 34 kola i 306 rukometnih utakmica u kojima ćemo moći gledati najveće zvijezde ovog sporta, a među njima su i hrvatski rukometaši.

Utakmicom njemačkog Superkupa između Kiela i HSV-a započela je nova sezone rukometne Bundeslige. Jedna od najjačih liga na svijetu od subote će razveseljavati ljubitelje rukometne igre. Od ovog vikenda njemačke dvorane opet će biti prepune i sigurno je da nas čeka devet zanimljivih rukometnih mjeseci. Kiel je u utakmici Superkupa najavio uspješniju sezone od prošle, ali dosta toga će se pitati i Hrvate u Hamburgu.

HSV s Duvnjakom, Lackovićem i Vorijem prvi puta u povijesti u novu sezonu ulazi kao branitelj naslova. Nakon sjajnih igara prošle godine zaustavljena je dominacija Kiela koji će sigurno ove sezone pokušati pokazati da su najbolji u Njemačkoj. Iako je Kiel prošle sezone imao dosta problema s ozljedama, ne treba umanjivati veliki uspjeh HSV-a koji se nada da će i ovu sezone osvojiti titulu najbolje momčadi. U obranu naslova ići će s novim trenerom na klupi, legendarnim Perom Carlenom, Martin Schwalb postao je predsjednik kluba.

Kiel i HSV najveći su kandidati za naslov, ali ne treba zaboraviti i ostale momčadi. Füchse Berlin prošle sezone je priredio veliko iznenađenje. Najbolja obrana lige u kojoj standardno igra Denis Špoljarić osvojila je treće mjesto i plasman u Ligu prvaka, a uz pojačanja kao što su Iker Romero sigurno će biti "plutajuća mina".

Rhein Neckar Löwen čije boje brani i naš Ivan Čupić načet je ozljedama i ima nešto slabiju momčad nego prošle sezone, ali sigurno je da će Lavovi imati veliku ulogu u krojenju konačnog izgleda Bundesligaške tablice. Ljubomir Vranješ u Flensburgu gradi momčad koja bi trebala napasti vrh tablice. Zanimljiv projekt dobio je blagoslov Uprave koja je dovela i Kaufmanna i Glandorfa.

Od ostalih klubova koji bi mogli zaprijetiti spomenutima treba izdvojiti Göppingen, Grosswallstadt i Lemgo te prošlogodišnje iznenađenje Bundeslige, vrlo dobri Magdeburg. Naravno treba i spomenuti i klub s velikom tradicijom, Gummersbach čiji je kapetan Vedran Zrnić.

Najvažniji transferi

U Bundesligi se dosta trgovalo ovog ljeta, a brojni transferi za ovu sezonu dogovoreni su i ranije. Teško je navesti sve transfere, ali pokušat ćemo spomenuti one najzvučnije. HSV je doveo švedski dvojac, vrlo dobrog vratara Dana Beutlera i Oscara Carlena. Zebre baš i nisu pojačavale svoje redove, a od zvučnijih imena koja su napustili Kiel je Jerome Fernandez.

Jedan od najboljih igrača španjolske lige Iker Romero pojačao je Lisice, a Čupićev Rhein Neckar Löwen je doveo Krzysztofa Lijewskog iz HSV-a, Gummersbachovog Gorana Stojanovića i Tomasa Svenssona iz Valladolida. Flensburg je uz Glandorfa i Kaufmanna osigurao dolazak Mattiasa Anderssona iz Großwallstadta.

Od hrvatskih rukometaša adresu je promijenio Drago Vuković. Hrvatski reprezentativac napustio je Gummersbach i potpisao je ugovor s Lübbeckeom, gdje kao kapetan igra i naš vratar Nikola Blažičko.

Favoriti

Kao što ste mogli pročitati nekoliko redova iznad, najveći favoriti za naslov su Hamburg i Kiel. No, zanimljivo je bilo vidjeti izjave trenera koji su nekoliko dana prije početka najavljivali favorite za Bundesligu.

Kielov trener Alfred Gislason uz svoju momčad i HSV svrstao je još nekoliko klubova. "Borba će se voditi između pet momčadi, to su HSV, Kiel, Füchse Berlin, Rhein Neckar Löwen i Flensburg. Naravno da je HSV kao prvak izdvojen, ali uz nas su tu i ostale momčadi koje su iznimno snažne."

Novi trener HSV-a Per Carlen najavio je borbu u tri natjecanja: "Igrat ćemo utakmice na tri fronte i želimo titulu bar u jednom natjecanju. Gladni smo trofeja i naš cilj je napadati vrh svake godine."

Većina trenera ne vidi klubove koji bi mogli konkurirati HSV-u i Kielu, s tim se slaže i Velimir Petković koji je možda bio i najrealniji u svojim prognozama: "Oni su glavni konkurenti za naslov. Ostali klubovi se ne mogu uspoređivati s njima." I ostali treneri Bundesligaških klubova složili su se, Kiel ili HSV su jedni koji mogu biti prvaci.

Moguća iznenađenja

Teško je očekivati da će se iznenađenja dogoditi u Bundesligi. Prvenstvo je dugo, a ostale momčadi nemaju dovoljnu širinu na klupi da bi mogle iznenaditi Kiel i HSV. Ipak, Lavovi i Lisice mogli bi pomrsiti račune favoritima, a prijetiti bi mogla još jedna momčad sa sjevera Njemačke, uz Hamburg i Kiel, a to je Flensburg.

Novo društvo

Tri nova člana od ove godine su u najvišem razredu njemačkog prvenstva. To su Eintracht Hildesheim, Hüttenberg i Bergischer. Navijači spomenutih momčadi uživaju u uspjesima svojih momčadi. Zanimljiva priča dolazi iz Hüttenberga, klub je nakon 26 godina ušao u Bundesligu, a morali su dodatno srediti infrastrukturu što im nije bilo lako. No, više od 30 navijača volontiralo je i pomagalo u radovima te su na taj način su pokazali ljubav prema svom klubu.

Obratite pažnju na...

Na hrvatske rukometaše. Svi naši dečki u svojim klubovima imaju ključne uloge. Od Duvnjaka, Vorija i Lackovića u HSV-u se očekuju igre na visokoj razini. Za očekivati je da će i u Berlinu Hrvati ostaviti uočljiv trag, a odabir dvojice naših igrača za kapetane (Zrnić i Blažičko) u svojim momčadima dovoljno govori o respektu hrvatskih rukometaša u Bundesligi.

Hrvatski kutak

Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković i Igor Vori - HSV Hamburg

Spomenuti trojac prošle sezone imao je veliku ulogu u momčadi njemačkog prvaka. Naši rukometaši postigli su skoro četvrtinu HSV-ovih golova, ali njihov doprinos u igri ne može se mjeriti samo u golovima. Sva trojica imaju zadatke u napadu i u obrani, a mediji očekuju i Duvnjakovu "eksploziju".

Dule ipak ne želi stavljati sebe ispred momčadi: "Svi su snažni onoliko koliko je i momčad snažna. Samo pokušavam dati sve od sebe. Ne osjećam pritisak jer znam da pomažem svojim suigračima."

Ivan Ninčević, Denis Špoljarić - Füchse Berlin

Füchse je prošle godine osvojio treće mjesto i plasman u Ligu prvaka. Ključnu ulogu u tome su imali Denis Špoljarić koji je bio član najbolje obrane lige, a Ninčević je sa 140 golova također dao svoj obol u velikom uspjehu Lisica. I ove godine se očekuju njihovi dobri nastupi.

Ivan Čupić - Rhein Neckar Löwen

Čupić u novu sezonu ulazi s teškom ozljedom ramena koju je obnovio na treningu Löwena. Prošlu godinu također je imao tešku ozljedu. Najbitnije je da se naš reprezentativac što prije vrati na parkete i da bude spreman za Europsko prvenstvo koje počinje u siječnju.

Drago Vuković, Nikola Blažičko - TuS N-Lübbecke

Drago Vuković odlično je igrao u Gummersbachu, a njegove igre primijetila je uprava Lübbeckea koja slaže momčad za gornji dom njemačke lige. Vuković je poznat po discipliniranoj igri u obrani te vrlo dobrim nastupima u ofenzivi i sigurno će biti jedan od ključnih igrača u svojoj momčadi.

Nikola Blažičko jedan je od najboljih igrača njemačkog Lübbeckea te je uprava kluba bila prezadovoljna nakon što je pronađen zajednički jezik oko nastavka suradnje. Naš je vratar potpisao novi ugovor do 2014. godine, a proglašen je i kapetanom.

Vedran Zrnić, Vjenceslav Somić - Vfl Gummersbach

Odlaskom Gorana Stojanovića, naš Vedran Zrnić imenovan je kapetanom svoje momčadi. Njegove kvalitete u napadu su svima dobro poznate, a i u defenzivi je vrlo dobar. Gummersbachova igra dosta ovisi o njegovim nastupima i igrama.

Vjenceslav Somić odlaskom Stojanovića također je dobio pravu priliku na golu, iako je u momčadi i vrlo dobri Aljoša Rezar. Hrvatski vratar pokazao je prošle godine da može igrati vrlo dobro pa se i ove sezone očekuju nastupi na istoj razini.

Dalibor Anušić - Göppingen

Dalibor Anušić imao je vrlo dobru sezonu s Göppingenom koji je uz Kup EHF-a osvojio i vrlo dobro peto mjesto u ligi. Bivši hrvatski reprezentativac u obrani Göppingena će imati dosta posla, no pokazao je da se može uspješno nositi s time.

Bundesliga

1Kiel 24776:668+10839
2Füchse Berlin 25797:710+8739
3Magdeburg 24792:693+9938
4Flensburg 23709:605+10435
5Rhein-Neckar Löwen 25828:743+8535
6Hannover-Burgdorf 24688:673+1530
7HSV Hamburg 24725:708+1727
8Melsungen 24652:640+1225
9Leipzig 25722:737-1524
10Erlangen 24713:736-2322
11Gummersbach 24702:721-1920
12Bergischer 21561:580-1920
13Lemgo 24686:718-3219
14Stuttgart 26691:764-7318
15Göppingen 25694:729-3516
16Wetzlar 22574:629-5511
17Minden 23608:714-1067
18Hamm-Westfalen 25648:798-1507

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!