Nogomet

Pobjeda osigurava barem drugo mjesto

Ante Dubravac • utorak, 06.09.2011.
Pobjeda osigurava barem drugo mjesto
Foto: Bruno Karadža

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Zagrebu dočekuje reprezentaciju Izraela u jednoj od najvažnijih utakmica u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine.

U trenutku kada su izvučene kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo kojem će domaćini biti Poljska i Ukrajina odmah je bilo jasno da će se borba za prva dva mjesta u skupini F voditi između Grčke, Hrvatske i Izraela i da će međusobni dvoboji tih reprezentacija biti presudni. Upravo jedan taka čeka nas na Maksimiru.

Očekivana pobjeda nad Maltom golovima Vukojevića, Badelja i Lovrena bila je samo lagano zagrijavanje za gostovanje Izraelaca. O važnosti utakmice najbolje govori izjava izbornika Slavena Bilića: "Ukoliko osvojimo tri boda protiv Izraela onda ćemo slaviti i protiv Grčke u gostima. Ako dobijemo Izrael, onda smo na konju."

Hrvatska i Izrael bili su u istoj skupini i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine i tada je naša reprezentacija upisala dvije pobjede. Nerješiva zagonetka za obranu Izraelaca bio je Eduardo da Silva koji je u Tel Avivu u jednoj od svojih nezaboravnih utakmica s tri pogotka "sam" bio bolji od Izraela, da bi u Zagrebu bio jedini strijelac u minimalnom slavlju 1:0.

Posljednji susret ove dvije reprezentacije bio je prije nešto manje od godinu dana kada je Niko Kranjčar za samo pet minuta postigao dva pogotka i osigurao našoj reprezentaciji tri važna boda na gostovanju.

Nakon problema s ozljedama koje je Bilić imao pri sastavljanju momčadi za Maltu današnji susret svi dočekuju zdravi, spremni i maksimalno motivirani. Jedini upitnik je pokraj imena Milana Badelja koji se od ponedjeljka bori s virozom zbog čega je morao primiti i i infuziju.

Pogodak Sotirisa Ninisa u 60. minuti utakmice u Tel Avivu doveo je reprezentaciju Izraela u vrlo tešku poziciju uoči gostovanja u Zagrebu. Naime, Izrael ima tri boda manje i utakmicu više od naše reprezentacije i eventualni poraz danas bi ih potpuno izbacio iz utrke za drugo mjesto u skupini.

Osim bodovnog zaostatka poraz od Grčke unio je veliku nervozu među Izraelce, a na meti kritika su izbornik Luis Fernandez, ali i najpoznatiji igrač, novi član Arsenala Yossi Benayoun. Uoči susreta s Hrvatskom Fernandez većinu vremena provodi odgovarajući na pitanja o ostavci, ali za sada je čvrst pri svome stavu da ostavku ne podnosi. Uz sve već navedeno Izrael će na Maksimiru nastupiti bez dva standardna igrača Almoga Cohena i Bebrasa Natcha koji moraju odraditi suspenziju zbog žutih kartona.

U svakom slučaju pred izabranicima Slavena Bilića je vrlo težak susret protiv protivnika koji je u velikim problemima, ali se u Zagrebu može uhvatiti za posljednju slamku spasa.

Utakmica između Hrvatske i Izraela na rasporedu je u utorak, 6. rujna s početkom u 20 sati, a pravdu će dijeliti Carlos Velasco Carballo iz Španjolske.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 17:33
    @euskal_herria govori istinu. Evo ja prvi put u zadnja tri ciklusa ne idem na utakmicu. Prvi put da mi je 200-tinjak kuna i 150 km problem za ovu reprezentaciju. Jednostavno, ti igrači, ne ta reprezentacija, nego, ponavljam igrači na čelu s izbornikom, nisu vrijedni. Oni se vuku kao splačine, a mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 15:15
    @euskal herria  svaka čast, lijepo rečeno!
    Obrisan korisnik
  • Mihalj06.09.2011. u 14:07
    ne vjerujem u čudo preko noći i da možemo sam odjednom proigrat nakon svih tih blijedih i beskrvnih partija
    Mihalj
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 13:52
    Veliki sam sportski fan, pratim sve loptačke sportove, često sam nerealni optimist, al uvijek dajem nadu da bi moglo ispast dobro! Međutim (vjerojatno ojađen košarkaškim desetljećem i pol punim poraza i neuspjeha, ali i jadnim pristpom na utakmici protiv Malte), moram priznat da sam potpuno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.09.2011. u 13:50
    Problem je u tome što ih HNS stimulira za par desetaka tisuća Eura da nastupaju za reprezentaciju, a to oni manje više zarađuju u dva, tri tjedna u svojim klubovima. Čast izuzecima (ako ih uopće ima) koji igraju sa srcem za boje države!
    Obrisan korisnik