Nogomet

Stanković: "Naši navijači bit će poticaj"

Sa ždrijeba u Zagrebu: Damir Žbulj • petak, 09.09.2011.
Stanković: "Naši navijači bit će poticaj"
Foto: FaH

Sve ljubitelje futsala iduće godine u Hrvatskoj očekuje pravi sportski užitak. Zagreb i Split bit će domaćini najboljim reprezentacijama na kontinentalnoj smotri. Ždrijeb skupina održan je u petak u Zagrebu, a našu reprezentaciju Davor Šuker i Robert Jarni, koji su pomagali u izvlačenju, smjestili su zajedno sa Češkom i Rumunjskom.

Hrvatska će iduće godine, od 31. siječnja do 11. veljače biti domaćin Europskom prvenstvu u futsalu. U borbi za odličja bit će 12 reprezentacija, a Hrvatsku su ruke Davora Šukera i Roberta Jarnija smjestile u skupinu A, zajedno s Češkom i Rumunjskom. Gradovi domaćini bit će Split, gdje će igrati naša reprezentacija, i Zagreb, a sve ljubitelje ovog sporta sigurno očekuje pravi dvoranski spektakl.

Izbornik hrvatske futsal reprezentacije, Mato Stanković, odmah nakon ždrijeba iznio je svoje dojmove o sudbini naše reprezentacije na nadolazećem Euru, kojemu ćemo biti domaćini. "Možda ne bi bilo pametno hvaliti se grupom, ali mislim da je po mjeri. Željeli smo izbjeći Rusiju i Azerbajdžan, a možda dobiti Srbiju i Tursku, ali na kraju možemo biti zadovoljni. Protivnici i mi smo na istoj razini, poznajemo se i sigurno će biti vrlo izjednačeno," razmišljanje je izbornika.

Tokom posljednjih godina približili smo se europskom vrhu, a sad je stiglo vrijeme da to i pokažemo na sceni. Jarni i Šuker napravili su dobar posao, a sad je red na nama da ne podbacimo.

"Po ljestvici tu smo negdje s našim protivnicima, nisu oni puno bolji. Od Čeha smo gubili u 'čudnim' utakmicama, ako ih tako mogu nazvati, s Rumunjima smo nedavno igrali dvije utakmice, jednu smo dobili i jednu izgubili. Igrat ćemo na domaćem terenu, pred našim navijačima i mislim da nam to može biti samo poticaj. Znat ćemo se nositi s tim i očekujem pravu podršku naše publike," nastavio je Stanković.

Futsal za hrvatske prilike možda i nije dovoljno popraćen. Radi se o izuzetno atraktivnom sportu, a hrvatski izbornik očekuje kako će se to kroz iduće mjesece promijeniti i kako će i mediji i publika shvatiti kako nas iduće godine u Hrvatskoj očekuje vrhunski sportski događaj: "Nadamo se i velikoj podršci kroz medije. Vjerujem kako će ljudi shvatiti da futsal nije rekreacija. Nadamo se dobrom rezultatu na samom natjecanju, ali također da kroz naše pripreme i utakmice privučemo što veću pozornost, i medija i naših navijača."

Direktor zadovoljan

Direktor hrvatske futsal reprezentacije Boris Durlen bio je zadovoljan ždrijebom te je optimističan pred nastupe naše reprezentacije na Euru: "Na prvi pogled skupina ne izgleda toliko snažno. Ona je nezgodna, ali i otovorena, svaki svakog može pobijediti. Igramo s našim tradicionalnim suparnicima Česima, s kojima imamo negativan skor, ali nadamo se kako je stiglo vrijeme za sportski uzvrat. Skupina ima veliki potencijal, a ako osvojim prvo mjesto u skupini, prema ždrijebu ostalih skupina, možemo možda dohvatiti i polufinale jer bi u četvrtini finala išli vjerojatno na Ukrajinu, s kojom se možemo 'potući' za prolaz. Očekujem pune dvorane, odličnu atmosferu, maksimalnu podršku, a nadam se kako će naša reprezentacija prikazati pravu nogometnu predstavu."

Osvrnuo se Stanković i na ostale grupe, ali je i potvrdio kako su jedini i pravi favoriti natjecanja Španjolci, koji su peterostruki i aktualni europski prvaci: "Naravno da su favoriti natjecanja Španjolci, daleko su najjača ekipa, ali u posljednje vrijeme ovaj sport izuzetno napreduje, Rusi su bili blizu na prošlom Euru. Tu su još i Talijani i Portugalci pa nas sigurno očekuje izuzetno jako natjecanje."

"Nastavljamo sa svojim pripremama, idući mjesec imamo ponovno okupljanje. Dogovaramo susret sa Slovacima, igrat ćemo utakmice s Iranom, reprezentacijom koja je u svjetskom vrhu. Igrat ćemo i izuzetno jake kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Bakuu protiv Rusa i Azerbajdžana, kojeg u posljednje vrijeme u futsal krugovima zovemo Brazilbajdžan, zbog izuzetnog napretka, trenera i kvalitete koju prikazuju posljednjih godina. Međutim, očekujem da pripreme odradimo vrhunski, imamo maksimalnu podršku Saveza, a nadam se kako ćemo na samom Euru pokazati svoju kvalitetu te kako ćemo ostvariti zapaženi rezultat," optimističan je za kraj bio izbornik hrvatske futsal reprezentacije Mato Stanković.

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!