Košarka

Nekima užitak, drugima horror

Piše:Ivor Krapac • nedjelja, 11.09.2011.
Nekima užitak, drugima horror
Foto: EPA

Iako su već osigurali prolazak u četvrtfinale, Makedonci i Rusi nisu se zasitili pobjeda na Eurobasketu u Litvi. Slavili su i u drugom kolu drugog kruga, osiguravši izravni međusobni ogled za prvo mjesto skupine F, a Makedonija je pritom svojom pobjedom, još jednom koju možemo smjestiti u kategoriju neočekivanih, stavila Slovence pod dodatni pritisak. Kako igraju na ovom EP-u, izabranicima Božidara Maljkovića ništa ne može ići lako - u posljednjem kolu protiv Finaca čeka ih utakmica puna tenzija, na sve ili ništa...

Nitko nije okrenuo ovogodišnji Eurobasket "na glavu" kao reprezentacija Makedonije. Drugi krug već je bio jako velik uspjeh, a da će u ovoj fazi natjecanja rano biti sigurni četvrtfinalisti i imati otvorenu mogućnost da među posljednjih osam krenu kao prvi u svojoj grupi, teško su mogli očekivati i najveći makedonski optimisti. No, izabranici Marina Dokuzovskog već su pokazali da se ne šale, a u subotu su na svojoj koži to osjetili i Slovenci, koji bi, da se košarkaške utakmice odlučuju ukupnom vrijednošću igrača na tržištu, ovaj susret dobili barem relativno lako, čak i u nekompletnom sastavu u kojem igraju u Litvi.

Srećom, sport je zabavniji i puno manje predvidljiv nego govore papirnate prognoze i procjene tko je jači, pa su tamo gdje je jedino bitno, na parketu, makedonski reprezentativci obavili glavninu posla odlaskom do +17 rano u posljednjoj četvrtini. Iako ta velika razlika nije potpuno potopila Slovence, Makedonci su uspjeli zadržati dio prednosti do kraja utakmice, slavivši sa 68:59.

Muke s kojima se mora nositi Božidar Maljković su, tako, postale još ozbiljnije. U ponedjeljak u posljednjem kolu drugog kruga jednostavno moraju dobiti Finsku i proći u četvrtfinale, ukoliko ne žele u domovini biti dočekani otprilike onako kao hrvatska reprezentacija nakon potpunog debakla na svim zamislivim poljima. I Finci s pobjedom mogu među osam, a i njima poraz znači oproštaj, ali s obzirom na puno manja očekivanja s kojima su došli u Litvu, na njima će pritisak u posljednjem kolu biti manji nego na Slovencima, što je još jedna otegotna okolnost za ne baš sigurne Maljkovićeve izabranike.

Finci su zadržali nadu uvjerljivo nadjačavši Gruziju, koja više ne može do četvrtfinala, a u završnoj utakmici dana, Rusi su potvrdili snagu u ovom dijelu ždrijeba pobjedom nad Grčkom, koja je, bez obzira na loš ishod te utakmice, svejedno osigurala prolazak među posljednjih osam. Do kraja drugog kruga ih u revijalnoj utakmici čekaju Gruzijci, a u četvrtfinale će kao treći u svojoj skupini, što će im donijeti ogled s Francuzima ili Španjolcima.

Utakmica dana

U subotu nije bilo pravog "trilera", a u konkurenciji ogleda Rusije i Grčke, u kojem su Rusi pobjegli do +16 u posljednjih pet minuta, malu prednost dobila je kronološki druga utakmica dana. Kako zbog novog iznenađenja u režiji Makedonaca, i ovog puta s glavnom ulogom Boa McCalebba, tako i zbog barem nekoliko znakova živosti Slovenaca u završnici utakmice, s približavanjem do šest poena zaostatka nešto više od minutu do kraja.

No, Makedonce je od dodatnih komplikacija spasila trica Vojdana Stojanovskog za 66:57 na ulasku u završnih 60 sekundi, što su njihovi suparnici mogli stići jedino velikom serijom ubačaja izvana. Kako su u ovom susretu imali 4/23 za tricu, tih devet razlike bilo je kao sto razlike - povratak bi bio moguć samo čudom.

Igrač dana

Boško Makedonski, u nekim krajevima svijeta poznat kao Bo McCalebb, očito baš jako uživa predvoditi svoje suigrače iz pobjede u pobjedu. Na putu do šeste u nizu, Slovence je počastio s 19 poena uz odličan šut iz igre, 5/7, a dodao je i po četiri asistencije i skoka i tri osvojene lopte. Boško igra puno, u subotu je bio na parketu 37 minuta, ali očito se još nije umorio - Makedoncima će u ovakvom izdanju trebati i dalje.

Petorka dana

Bo McCalebb (Makedonija) - 19 p, 4 s, 4 a, Mikko Koivisto (Finska) - 14 p, 4/9 za tricu, Andrej Kirilenko (Rusija) - 13 p, 8 s, 5 a, Tuukka Kotti (Finska) - 12 p, 7 s, Timofej Mozgov (Rusija) - 19 p, 5 s, 3 bl

Zanimljivost dana

Osim što su zadržali izglede za četvrtfinale, Finci su s +14 protiv Gruzije uljepšali slavlje svojem dvojcu. Teemu Rannikko je dan prije utakmice napunio 31, Hanno Mottola 35 godina, a Rannikko se za dio torte pobrinuo sam, ubilježivši deset poena i šest asistencija. Veteran Mottola, pak, nije igrao ni ovog puta, posljednji nastup imao je protiv Makedonaca u pretposljednjem kolu prvog kruga.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2011. u 09:54
    Janezi sa ovakvom igrom ne bu ni fince dobili!
    Obrisan korisnik