Nogomet

Neumann: "Ključna će biti trenutna forma"

Damir Žbulj • nedjelja, 11.09.2011.
Neumann: "Ključna će biti trenutna forma"
Foto: EPA

Hrvatska futsal reprezentacija u petak je saznala svoje protivnike na nadolazećem Europskom prvenstvu, koje će se iduće godine, od 31. siječnja do 11. veljače, održati u našoj zemlji. Češka i Rumunjska stajat će na putu izabranicima Mato Stankovića prema četvrtini finala, a kakva su razmišljanja naših protivnika i ostalih sudionika, saznali smo na licu mjesta, nakon obavljenog ždrijeba.

Hrvatsku, točnije Split i Zagreb, iduće godine očekuje pravi futsal spektakl. Najboljih 12 reprezentacija Starog kontinenta borit će se za naslov prvaka. Španjolska je glavni favorit natjecanja, ali i ostale reprezentacije poput Portugala, Italije, Rusije ili Azerbajdžana nadaju se kako će imati priliku iznenaditi. Hrvatska ne ulazi u krug favorita, ali na krilima naših navijača, prolaz u četvrtinu finala realna je opcija. Međutim, u knock-out fazi sve je moguće pa se na domaćem terenu imamo pravo nadati dobrom rezultatu naših reprezentativaca.

Skupina A: Hrvatska, Češka, Rumunjska

Mato Stanković, izbornik hrvatske futsal reprezentacije: "Možda ne bi bilo pametno hvaliti se grupom, ali mislim da je po mjeri. Protivnici i mi smo na istoj razini, poznajemo se i sigurno će biti vrlo izjednačeno. Od Čeha smo gubili u 'čudnim' utakmicama, ako ih tako mogu nazvati, s Rumunjima smo nedavno igrali dvije utakmice, jednu smo dobili i jednu izgubili. Igrat ćemo na domaćem terenu, znat ćemo se nositi s tim i očekujem pravu podršku naše publike."

Predsjednik odbora za futsal pri Rumunjskom nogometnom savezu Valeriu Ionita bio je zadovoljan ždrijebom, ali i samim plasmanom na završni turnir: "Za našu reprezentaciju je odlično što smo u društvu svih ovih odličnih ekipa i što smo uopće na ovom natjecanju. Prvi meč igramo baš protiv naših hrvatskih prijatelja, očekujemo punu dvoranu, puno navijača, ali i interesantnu utakmicu."

Izbornik češke futsal reprezentacije, brončane s prošlog Europskog prvenstva koje je održano u Mađarskoj prije dvije godine, Tomas Neumann bio je zadovoljan skupinom u koju se smjestila njegova ekipa, ali i dalje očekuje veliku borbu za prolaz u iduću fazu natjecanja: "Sve ekipe u ovoj skupini su izjednačene. Bit će teško i protiv domaćina, ali i protiv Rumunjske. Mislim da će ključna stvar za prolaza biti trenutna forma reprezentacija za vrijeme samog natjecanja."

Skupina B: Španjolska, Ukrajina, Slovenija

U Skupinu B uz nositelje Španjolce, aktualne i peterostruke prvake, koji su i na ovom natjecanju glavni favoriti za osvajanje zlata, smjestili su se Ukrajinci i Slovenci. Naravno, naši zapadni susjedi ne mogu biti previše zadovoljni ždrijebom. "Dobili smo tešku skupinu, koja iz naše pozicije i nije mogla biti teža. No, imamo mladu i hrabru ekipu. O Španjolcima ne treba trošiti riječi, ali zato se s Ukrajinom možemo potući u borbi za to drugo mjesto, koje bi nas odvelo u četvrtinu finala," izjavio je slovenski izbornik Andrej Dobovičnik.

Strateg europskog prvaka Španjolske Jose Venancio Lopez bio je umjeren u ocjenama skupine, ali je svjestan uloge favorita koja je namijenjena španjolskim futsal majstorima: "Naravno, glavni smo favoriti za prolaz u četvrtfinale, ali moramo zapamtiti kako Ukrajina ima dobru ekipu. Bili su na europskim smotrama u dva navrata u finalu. Brzi su i s njima moramo biti izuzetno oprezni. Slovenija je napredovala posljednjih godina, a na ovakvim natjecanjima nema lakog protivnika. Jedan poraz mijenja sve i ne smijemo si dozvoliti nikakvo opuštanje."

Skupina C: Italija, Rusija, Turska

Izbornik talijanske futsal reprezentacije Roberto Menichelli posebno je upozorio na Rusiju, za koju smatra da je uvijek neugodan protivnik: "Mislim da smo dobili snažnu skupinu. Rusija je jaka reprezentacija, ima tradiciju, a protiv takvih 'teških' ekipa, koje igraju na snagu uvijek je neugodno igrati. Turska je nova reprezentacija u ovo društvu i sigurno će željeti pokazati da su zasluženo izborili nastup na Euru. Prva utakmica bit će važna i moramo posebnu pozornost posvetiti na taj susret."

Ruski izaslanik na ždrijebu Aliev izjavio je kako je zadovoljan skupinom u kojoj su smješteni njihovi futsal reprezentativci: "Drago mi je što igramo s Italijom. Mi smo stari rivali i sigurno nas očekuje zanimljiv dvoboj. Turska je po prvi puta na Euru i vidjet ćemo kako će se snaći u ovom društvu."

Skupina D: Portugal, Srbija, Azerbajdžan

Jorge Bras, izbornik Portugala, jednog od glavnih rivala na putu Španjoilcima do zlata i finalist zadnjeg natjecanja, bio je umjeren u izjavama nakon što je saznao suparnike u skupini: "Naš prvi cilj je prolaz u četvrtinu finala, ali se nadamo kako ćemo u nastavak natjecanja s prvog mjesta. Azerbajdžan je organizirana, čvrsta momčad, ali i protiv Srbije nas očekuje teška utakmica. Bit će, u svakom slučaju, zanimljivo natjecanje."

Srpski izbornik futsal reprezentacije Aca Kovačević nije bio oduševljen momčadima koje su se našle u njihovom društvu: "Ovo je izuzetno teška i komplicirana skupina. I Portugal i Azerbajdžan su dvije ekipe koje su na prošlom Euru igrale samu završnicu, osvojile su drugo, odnosno četvrto mjesto. No, nadamo se kako ćemo iskoristiti priliku ako nam se pruži te kako ćemo ponoviti iznenađenje s prošlog prvenstva kada smo igrali četvrtinu finala."

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.09.2011. u 16:16
    ak nece biti dobrg marketinga da privuku ljude, ovo prvenstvo je osudjeno na propast isto ko europsko kosarkasko prvenstvo u20 koje je bilo lani u zadru bez publike prakticki
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.09.2011. u 15:41
    ajmo hrvatska!!!!!!
    Obrisan korisnik