Tenis

Čilić se jedva oznojio

Ivor Krapac • petak, 16.09.2011.
Čilić se jedva oznojio
Foto: Bruno Karadža

Marin Čilić je bez imalo problema donio Hrvatskoj izjednačujući bod na gostovanju u Južnoafričkoj Republici u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa. Čilić je bio izraziti favorit protiv Izaka van der Merwea, ali bez obzira na to, slavio je čak i lakše od očekivanja, bez gubitka gema prije nego mu je suparnik predao kod dva seta zaostatka. Razlog je ozljeda ručnog zgloba...

Prije početka ovog susreta, postojala je nada u 2-0 za Hrvatsku na kraju prvog dana, a nakon što ju je Kevin Anderson srušio svojom pobjedom nad Ivanom Dodigom, Marinu Čiliću preostalo je odigrati na barem pristojnoj razini kako se ne bi dogodila domaća senzacija. Srećom za Hrvatsku, pokazalo se da je Izak van der Merwe bio daleko preslab za ozbiljan otpor, vjerojatno i zbog problema s ručnim zglobom zbog kojih nije izdržao do kraja meča, pa je Marin za svega 51 minutu suparnikovom predajom kod zaostatka od 6:0 i 6:0 osigurao hrvatsko poravnanje na 1-1 uoči subotnjih parova.

Iz dvoboja u kojem je bio bez pravog suparnika, teško se moglo zaključiti išta značajno o trenutnoj formi prvog hrvatskog reketa i prilagodbi na specifične uvjete na 1.343 metra nadmorske visine u Potchefstroomu. U svojem ogledu s Andersonom, Dodig se možda barem malo mučio i s time, dok se Marin protiv Van der Merwea nije mučio baš ni s čim - išlo je tako lako da je zasigurno ostalo dovoljno energije i za preostala dva dana, u slučaju da ga Goran Prpić u subotu pošalje na teren u meču parova.

Nikad tako lako

Čiliću je pobjeda nad Van der Merweom bila ukupno osma u "živim" mečevima u singlu u Davis Cupu, a nijedna dosadašnja nije bila toliko laka.

U ranijim nastupima, Marin je bio približno jednako nemilosrdan prema suparniku jedino na putu do svoje prve reprezentativne pobjede u "živom" singlu, u ožujku 2009. protiv Čileanaca u Poreču, kada je proslavio 6:1, 6:2 i 6:1 protiv Paula Capdevillea.

U četvrtak su na ždrijebu bili nominirani Nikola Mektić i Antonio Veić, ali kako se u taj meč ulazi s 1-1, parovi su dobili na dodatnoj važnosti, a u takvoj situaciji ipak je realno očekivati da će hrvatski izbornik promijeniti barem jednog člana tog para. Ili čak obojicu, ukoliko Ivan Dodig bude dovoljno svjež nakon što je u petak bio na terenu tri sata i 23 minute u prvom singlu dana.

Pravila Davis Cupa su takva da u hrvatskom taboru imaju vremena prespavati i ujutro vidjeti kakva je situacija s Dodigom, uz mogućnost promjene prijavljenog para najkasnije sat vremena prije meča, koji počinje u 13 sati. S obzirom da bi Ivan mogao biti potreban i u nedjelju u potencijalno odlučujućem petom meču ovog dvoboja, Prpić će morati dobro odvagnuti što je najbolje kako se ne bi ponovio "njemački slučaj".

Podsjetimo, ranije ove godine u prvom kolu Svjetske skupine protiv Nijemaca u Zagrebu Hrvatska je bila u sličnoj poziciji. Dodig je prvog dana igrao iscrpljujuć meč i izgubio od Philippa Kohlschreibera, dan kasnije ostao je praznih ruku i u paru s Ivom Karlovićem, u pet setova protiv kombinacije Kas/Petzschner, da bi u nedjelju bio toliko iscrpljen da nije mogao igrati posljednji singl. Karlović je uskočio i doživio poraz od Petzschnera, za njemačko slavlje s 3-2.

Prisjećajući se tog ogleda, Hrvatska bi i ovog puta mogla biti na skliskom terenu, bez obzira što Južnoafrikanci nemaju tako kvalitetnog drugog igrača. Hoće li izbornik probati s Mektićem ili Veićem u paru, ili možda obojicom, bacajući sve na kartu nedjeljna dva singla, ili će s najjačim snagama ući u subotnje parove, pa kako ispadne, doznat ćemo u subotu najkasnije oko podneva.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

JAR - Hrvatska 1-1:
Čilić (Hrvatska) - Van der Merwe (JAR) 6:0, 6:0, predaja Van der Merwea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2011. u 11:06
    skužio sam da, moj bed! vidio sam da je postavio mektića i veića, al mislim da bi ipak dodig trebao igrat.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 20:36
    a po meni jahmirry ti i slicni prije svog uobicajenog pametovanja, malo ali samo malo se potrudite i procitaj da karlovic nije u ovoj ekipi medju 4 pozvana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 17:29
    po meni bi parove trebali igrat karlović i dodig jer jedini njihov igrač je anderson koji igra sa čilićem, dok će ovog drugog indijanca dodig dobit bez beda!
    Obrisan korisnik
  • DC16.09.2011. u 16:25
    Ne bi trebalo previse taktizirati s odmaranjem igraca. Barem jedan od nasa 2 najbolja igraca bi trebao igrati u parovima.
    DC
  • labrador240116.09.2011. u 15:55
    Naravno, zato ga je i Čilić dobio .
    labrador2401