Tenis

Dodig bez potpunog povratka

Ivor Krapac • petak, 16.09.2011.
Dodig bez potpunog povratka
Foto: EPA

Ivan Dodig nije bio daleko od povratka u meč nakon slabog ulaska u dvoboj s Kevinom Andersonom na otvaranju susreta JAR-a i Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa, ali na koncu se ipak radovao vodeći južnoafrički tenisač. Anderson je dosta lako riješio prva dva seta u svoju korist, da bi Ivan u nastavku zaigrao bolje, osvojio treći i imao break prednosti u četvrtom setu - no, nije iskoristio tu priliku...

Iako je u prva dva seta to bilo daleko od slike Ivana Dodiga iz najboljih mečeva koje je odigrao ove godine, 26-godišnji Međugorac razbudio se na vrijeme da postane ozbiljna prijetnja Kevinu Andersonu u prvom meču vikenda u Potchefstroomu. U ostatku dvoboja, 203 cm visoki Južnoafrikanac više nije prolazio lako, stvari su postale puno izjednačenije, ali Ivanu ipak nije uspio potpuni povratak - Anderson je sa 6:3, 6:4, 3:6 i 7:6(5) donio prvi bod svojoj reprezentaciji.

Iz meča dugog tri sata i 23 minute, Dodig će se ponajprije sjećati prva dva seta, u kojima nije ni servirao ni igrao dobro, a Anderson je tada djelovao kao puno kvalitetniji tenisač - iako razlika među njima dvojicom ipak nije tolika kao što se tada činilo. No, kako se Ivan gotovo nikad ne predaje, tako je bilo i ovog petka. U trećem setu je vratio nadu, u četvrtom imao priliku nakon što je kod 2:2 prvi došao do breaka u tom setu, ali ta prednost trajala je samo jedan gem.

Izvrstan u "živim" mečevima

Pobjeda nad Dodigom Andersonu je bila sedma u "živim" mečevima u singlu otkako je u travnju 2008. debitirao za južnoafričku reprezentaciju. Dosad je pretrpio samo jedan poraz, u rujnu '08. protiv Jean-Renea Lisnarda u gostujućem ogledu s Monakom u Monte Carlu, na zemlji.

Pored toga, vodeći južnoafrički tenisač je jednom bio uspješan i u parovima, ranije ove godine protiv Nizozemaca, kada je s Rikom de Voestom slavio protiv Robina Haasea i Jesseja Hute Galunga.

Podsjetimo, Anderson i De Voest zajedno će zaigrati za Južnoafrikance i u ovom susretu, u subotu s početkom u 13 sati.

Anderson se ekspresno vratio i dovršio meč u tie-breaku, u kojem mu je Ivan pomogao s dvije pogreške u dva servis-poena koja je izgubio, promašenim otvorenim forhend-volejem na početku i dvostrukom pogreškom kod zaostatka od 3:2. Južnoafrikanac je taj drugi mini-break zadržao do kraja, a posljednja Dodigova šansa propala je promašajem prolaza bekhendom, u mrežu, na trećoj meč-lopti domaćeg tenisača, na servisu kod 6:5.

Završetak meča nije bio dobar, Ivan je jako pomogao suparniku u tie-breaku u kojem je Južnoafrikanac napravio posljednji korak, ali podjednako kao i kraj, slab je bio i otvarajući dio ovog dvoboja. Dok je Anderson tada igrao kako se i može očekivati od jakog servera koji je trenutno 34. na svijetu, Dodig je djelovao kao tenisač bliži 100. mjestu ATP ljestvice nego 37. poziciji koju trenutno drži.

Prepasivan u izmjenama s crte, redovito s barem pola koraka kašnjenja na lopticu, a ujedno i vrlo nesiguran na servisu, s 46 posto ubačenog prvog u prvom i 56 posto u drugom setu, treći hrvatski reket širom je otvorio domaćem adutu vrata da se razmaše i drži stvari pod kontrolom. S po jednim breakom u prva dva seta i spašene sve četiri break-lopte u tom dijelu meča, Anderson je napravio golem korak prema pobjedi.

Ivan je vratio nadu u trećem setu. Započeo je zadržanim servisom sa spašenom break-loptom u prvom gemu, a zatim breaknuo za vodstvo od 2:0, što će zadržati do kraja seta. Anderson je najbolju priliku za povratak imao kod zaostatka od 3:1, s tri prednosti za nadoknađivanje breaka zaostatka, ali na sve tri prilike pomogao je Dodigu promašajima kada je imao šansu zabiti, dvaput forhendom, a jednom reternom bekhendom u mrežu na suparnikov drugi servis.

Nikako do konstante

Koliko su Dodigu servis i igra bili toplo-hladni u ovom meču, pokazat će po 12 asova i dvostrukih pogrešaka, kao i velik broj winnera, 47, ali i još više promašaja, čak 94 neforsirane pogreške u završnoj statistici.

Anderson je bio nešto stabilniji, pogotovo na servisu, s devet asova, šest dvostrukih i vrlo visokih 78 posto ubačenog prvog u meču. Ivan je bio na 57 posto.

Kao i hrvatski broj dva u ovom sastavu reprezentacije, i Južnoafrikanac je imao lijep broj winnera, ukupno 48, a neforsiranih nešto manje nego Dodig, 85 na kraju meča.

U četvrtom setu Južnoafrikanac je otvorio Ivanu vrata gubitkom servisa kod 2:2, u gemu u kojem je imao dvije dvostruke pogreške, ali 26-godišnji Međugorac odmah je ispustio prednost u gemu u kojem je odigrao jednako dekoncentrirano kao u prva dva seta. Počeo je s dva promašaja bekhendom za 0:30, a nakon povratka na 30:30, na kraju gema nije izdržao Andersonov pritisak s dva napada i izlaska naprijed.

Bez break-lopti na bilo kojoj strani u nastavku četvrtog seta, došli smo do tie-breaka u kojem je Ivan nadoknadio jedan mini-break zaostatka, poklonjen suparniku uz promašaj potpuno otvorenog forhend-voleja, da bi dvostrukom kod minusa od 3:2 pomogao Andersonu da stekne ključnu prednost. Vodeći domaći tenisač bio je dovoljno čvrst da to zadrži do kraja.

Hrvatska se, tako, našla u zaostatku nakon prvog meča ovog susreta. Na redu je Marin Čilić, koji će probati opravdati ulogu favorita protiv Izaka van der Merwea, u dvoboju u kojem je na Marinovoj strani kvaliteta, a na Južnoafrikančevoj što će igrati bez puno pritiska, gotovo potpuno rasterećeno.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

JAR - Hrvatska 1-0:
Anderson (JAR) - Dodig (Hrvatska) 6:3, 6:4, 3:6, 7:6(5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2011. u 15:49
    Steta,nije Anderson nis posebno odigral ali valjda bu ga Marin dobil u Nedjelju!
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade16.09.2011. u 14:53
    Koja papučica je gas?
    LeBronWade