Nogomet

Lavovski obračun na Gerlandu

Damir Žbulj • utorak, 27.09.2011.
Lavovski obračun na Gerlandu
Foto: Kristijan Komarica

Već je prošlo gotovo 14 dana od gostovanja madridskog Reala na Maksimiru, a pred nama je novi dvoboj zagrebačkog Dinama u ovosezonskom natjecanju Lige prvaka. U drugom kolu skupine D Modri će na, hrvatskim navijačima toliko dragom, Stade Gerlandu pokušati francuskom predstavniku pomrsiti račune, jer, bez obzira na sve, Lyon u ovaj dvoboj ipak ulazi kao favorit.

Toliko iščekivani spektakl s Kraljevskim klubom je iza nas te se može reći kako za Modre pravo natjecanja u ovosezonskom elitnom nogometnom natjecanju tek počinje sa susretom protiv Lyona. Jer, makar je Dinamo dobro parirao Realu i ostvario tek minimalan poraz, takav rasplet mogao se i predvidjeti. Protiv Lyona počinje prava borba za bodove, koji bi zagrebačkom sastavu mogli osigurati barem treće mjesto na kraju natjecanja po skupinama i toliko željeno proljeće u Europi

Dinamo se napunio europskim samopouzdanjem nakon dvoboja protiv Reala. Pokazali su kako mogu parirati i najvećim europskim klubovima, ali u svakom slučaju ne treba zaboraviti i to da je Ivan Kelava imao savršenu večer, ali i da je madridski klub igrao posljednjih 20-ak minuta utakmice s desetoricom na terenu pa bi bilo nerealno očekivati kako će protiv Lyona biti i za jedan posto lakša utakmica nego ona protiv madridskog velikana.

"Strah? Nisam se bojao niti Ronalda niti Benzeme tako da se ne bojim niti Gomisa. Sve su to odlični igrači, ali mi trebamo igrati hladne glave i koncentrirano, ginuti na terenu kao protiv Reala i svatko se može zaustaviti," izjavio je stoper Dinama Domagoj Vida.

"Posljednji puta kada sam bio ovdje sam zabio gol i odigrali smo neriješeno. Ne bih se bunio da isto bude i sutra. Naravno da bismo bili zadovoljni bodom, pa ipak idemo u goste Lyonu, ali vjerujemo u sebe i idemo pokušati uzeti sve. Oni su odlična momčad, ali sigurno imaju i određenih mana koje vjerujem da možemo iskoristiti," riječi su Jerka Leke.

Protiv Lyona, koliko god to čudno zvučalo, Dinamo će trebati biti čvršći, strpljiviji, ali i puno konkretniji nego protiv Reala. Ukoliko se želi do pozitivnog rezultata, svaka, ali i najmanja prigoda morat će se iskoristiti, jer Lyon je u posljednjih godinu dana na Gerlandu izgradio neosvojivu tvrđavu.

Lyon u domaćem prvenstvu na svom travnjaku nije izgubio utakmicu već godinu dana. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren ustalio se u posljednjoj liniji njihove obrane, sve je manje kritika na račun njegove igre, ali što je najvažnije, Lyon se na temelju čvrste i organizirane obrane specijalizirao za brzu igru preko kontranapada. Svaka pa i najmanja pogreška Dinamovaca rezultirat će njihovim brzim otvaranjem preko krila. Ako Dinamo neće biti maksimalno koncentriran, Kelava bi u Francuskoj mogao biti ponovno na velikom iskušenju.

Možda nisu bili prvaci posljednje tri godine, ali su sigurno najuspješnija ekipa proteklih deset godina u francuskom nogometu. A kao potvrda kvalitetnog rada stiglo je i nedavno polufinale Lige prvaka, u sezoni 2009./10., kada ih je izbacio Bayern na krilima našeg reprezentativca, ali i bivšeg Dinamovca Ivice Olića. U posljednjem europskom porazu na Gerlandu Olić ih je razmontirao postignuvši hat-trick.

Trener

"Oni su jako dobra ekipa i kvalitetno igraju. Ono najbitnije je da iz malo šansi postižu puno pogodaka. Mislim da je najbitnije da vjerujemo da možemo i da smo sposobni ostvariti dobar rezultat. U tih 90 minuta sigurno će nam se ukazati dobra prilika i moramo to iskoristiti," riječi su Krune Jurčića.

Francuski nogometni strateg Remi Garde u Lyonu zapravo ima prvi pravi trenerski posao. Svojevremeno pomoćnik Gerardu Houllieru i Paulu Le Guenu, radio je kao vojnik kluba godinama, treniravši i mlađe kategorije, ali je bio i direktor njihovog trening centra Tola Vologe i škole nogometa. Nakon odlaska Clauda Puela Garde je imenovan novim trenerom Lyona u lipnju ove godine. Većinu igračke karijere proveo je upravo u Lyonu, dok je posljednje tri godine karijere odigrao u londonskom Arsenalu, gdje je i zaključio igračku karijeru, 1999. godine.

Kruno Jurčić, bivši je igrač Dinama, ali i hrvatski nogometni reprezentativac, član generacije vatrenih. Dio svojih igračkih dana proveo je u talijanskoj Serie A, u Torinu i Sampdoriji, a karijeru je završio u Slaven Belupu. Zanimljivo je kako je bio član i Intera iz Zaprešića, s kojim je osvojio prvi Kup Hrvatske.

"Tri boda bit će dobrodošla. Znamo koliko je važna ova druga utakmica, posebno nakon našeg remija u Amsterdamu. Promatrali smo i spremali smo se za Dinamo. U domaćoj ligi naviknuti su na dominaciju, ali u Ligi prvaka igraju na drugačiji način, kao što smo imali prilike vidjeti u njihovoj prvoj utakmici sa madridskim Realom," izjavio je Garde.

Trenersku karijeru započeo je u Istri, bio je pomoćnik Ćiri Blaževiću u Zagrebu, trenirao je i Slaven Belupo, a već je u Dinamu proveo jedan dio karijere 2009. godine. Ove sezone se vratio u zagrebački klub, kojeg je nakon toliko godina ponovno odveo u Ligu prvaka.

Oba trenera imaju vrlo slične nogometnu filozofiju. Pedantni su, studiozni, ali i radišni. Naglasak na obranu, defenzivu, vrlo slično načinu na koji su igrali kroz aktivnu igračku karijeru.

Taktika i forma

Lyon je u odličnoj formi u posljednjim utakmicama. U zadnjem kolu prvenstva razbili su Bordeaux, no, kiks protiv Caena u kolu prije samo dokazuje kako se može igrati protiv njih. No, dokazuje i još nešto, kako je Gerland bio i ostao njihova neosvojiva tvrđava i kako slabije partije redovito pružaju na gostovanjima.

Sastav koji bi Garde trebao poslati na travnjak protiv Dinama trebao bi izgledati ovako: Lloris na vratima, u posljednjoj liniji Reveillere, B. Kone, Lovren, Cissokho, dva zadnja vezna igrača Gonalons i Källström Bastos i Briand na krilima, centralni vezni Grenier, dok bi istureni napadač trebao biti Gomis

Lyon na Gerlandu

Lyon je u posljednjih 19 europski utakmica kod kuće dva puta izgubio od Bayerna. U preostalih 17 utakmica su neporaženi, deset puta su pobijedili, a sedam puta su remizirali. Lyon će protiv Dinama igrati svoju stotu utakmicu u Ligi prvaka, a do sada u Europi nikada nije igrao protiv hrvatskih klubova. Nisu tamo pobjeđivali niti Real ni Barcelona, ali ni Liverpool, Manchester United...

No važno je spomenuti kako je u otvaranju ove sezone Lyon bez šestorice izuzetno bitnih igrača u odnosu na godinu ranije. Odlazak Toulalana u Malagu, Pjanića u Romu, napunili su klupski budžet. No, i zbog ozljeda trenutno su van stroja čak četvorica izuzetno bitnih igrača, koji da su zdravi, bili bi u prvom planu svakog trenera. Odlični Argentinac Lisandro Lopez, brazilski stoper Cris, veznjaci Gourcuff i Ederson, nisu na raspolaganju, a u svakoj analizi bili bi označeni kao glavni igrači i nositelji igre ovog francuskog sastava.

Dinamo također ima problema s ozljedama. Na put je ipak krenuo oporavljeni Ivan Tomečak, dok je Krstanović ostao u Zagrebu. Izostanci Cufrea, Ademija, Bišćana, Alispahića, Chage, ali i suspenzija Vrsaljka zbog crvenog u Švedskoj, sigurno smanjuju mogućnost odabira Jurčiću. Dinamo je protiv Reala zaigrao u sastavu: Kelava - Leko, Tonel, Vida, Ibanez - Calello, Badelj, Kovačić, Sammir, Tomečak - Rukavina. Ušli su još Pokrivač, Beqiraj i Šitum.

Formacija bi i na gostovanju protiv Lyona trebala biti ista, ali mogli bismo vidjeti nekoliko igračkih promjena. Posljednja linija trebala bi ostati ista, Leko bi na desnom beku trebao umjesto C. Ronalda paziti na Bastosa, no, na mjesto zadnjeg veznog mogao bi Pokrivač, Badelj bi se prebacio na desno mjesto u vezi, umjesto tek oporavljenog Tomečaka, dok bi u vrhu napada ipak priliku mogao dobiti Beqiraj, umjesto Rukavine. Šimunić će susret vjerojatno početi s klupe.

Ključni igrači

Prema prikazanoj formi na otvaranju sezone može se u svakoj ekipi izdvojiti po dva igrača. U Lyonu se posebno treba paziti dua Bastos - Gomis. Brazilac fantastično ordinira po svojoj lijevoj strani, dok je francuski reprezentativac u napadu napokon namjestio nišanske sprave te je u posljednje vrijeme postao pravi, hladnokrvni egzekutor.

Uspjeh Dinama u Lyonu ponovno će ovisiti o raspoloženju i formi Svetog Ivana Kelave na vratima. Fantastična partija protiv Reala pokazala je njegov kapacitet pa se svi nadamo kako zagrebački vratar može ponavljati takve izvedbe i u nastavku sezone Lige prvaka. Sammir je bio najvažnija karika na ulasku u elitno europsko nogometno natjecanje. Protiv Reala nije bio u svom najboljem izdanju, ali bez njegova doprinosa i u susretu s Lyonom, Dinamu će biti puno teže ugroziti protivnička vrata.

Međusobni susreti

Lyon i Dinamo nisu se susreli u europskim utakmicama. No, zagrebački klub imao je posljednjih godina iskustva s francuskim klubovima. Remi kod Rennesa, koji je značio i kraj europskog natjecanja u Kupu Uefa 2007. godine, porazi i ispadanja od Auxerrea, neuspjeh s Marseilleom, u posljednjem nastupu u Ligi prvaka prije 11 godina, samo su neke od neugodnih uspomena. Možda je krajnje vrijeme da Dinamo ipak nešto napravi na francuskom tlu.

Vrijednost

Vrijednost Dinama procijenjena je na 56 milijuna eura, dok je vrijednost Lyona 157 milijuna. Najskuplja dvojica neće imati prilike prikazat što znaju, jer su i Lopez i Gourcuff ozlijeđeni, a zajedno vrijede 40 milijuna eura. Bastos i Gomis na tržištu trenutno vrijede oko 12 milijuna, dok je i njihov vratar iznimno cijenjen. Za Llorisa bi trebalo izdvojiti barem 17 milijuna eura.

Kod Dinama, naravno, dvojac Sammir i Badelj je trenutno tržištu najzanimljiviji. Jedan osam drugi oko sedam milijuna eura vrijednost, a zanimljivo kako odlična izdanja Kelave u posljednje vrijeme nisu na tržištu znatnije povećala njegovu vrijednost. Prema transfermarktu procijenjen je na samo dva milijuna eura.

Lyon na europskom vrhu

Lyon ima izuzetno uspješni i ženski nogometni kolektiv. Pet posljednjih godina njihove djevojke su prvakinje Francuske, a kao kruna uspješnog rada posljednjih godina, aktualne su osvajačice Lige prvakinja, nakon što su ove godine uzvratile ekipi Potsdama za finalni poraz iz prethodne godine.

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Lyon2:0Dinamo
Real Madrid3:0Ajax
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 19:32
    Aller Lyon !!!
    Obrisan korisnik
  • johnny00827.09.2011. u 18:09
    ajmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!  ;)
    johnny008
  • snoopy27.09.2011. u 13:22
    mislim da bi zadnja linija mogla izgledati Vida-Tonel-Šimunić-Ibanez, da je Leko samo bio privremeno rješenje na tom mjestu
    snoopy
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 13:05
    Vjerujem da će Šimunić igrati na lijevoj strani obrane, a da će Ibanjez ići naprijed. Dakle leko,tonel, vida, šimunić,kaleljo, badelj, pokrivač, ibanjez, samir, bečo. Biti će više formacija 3-5-1-1, ako takva postoji u nogometnin knjigama:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2011. u 12:25
    kovačić 0:1
    Obrisan korisnik