Rukomet

Barcelona mukom, potop Bosne

Mihaela Bradovski • nedjelja, 02.10.2011.
Barcelona mukom, potop Bosne
Foto: EPA

Nakon što su u četvrtak rukometaši Zagreba pobjedom započeli put kroz Grupu A Lige prvaka, subotnjim utakmicama kompletirano je prvo kolo iste skupine. I aktualni prvak startao je pobjedom, ali se za nju mučio do samoga kraja. Na parket su u subotu izašle i momčadi Irfana Smajlagića i Line Červara...

Grupa A

Barcelona - Chambéry

Rukometaši Barcelone, branitelji naslova, slavljem su započeli svoj ovosezonski europski put. Pobjeda protiv Chambéryja osigurana je tek u završnim minutama; u prvoj dionici susreta sastav Xaviera Pascuala mučio se s pronalaskom svoje igre, a situacija se nije promijenila niti nakon zatraženog time-outa u 12. minuti. S druge strane, francuska je momčad vrlo dobro funkcionirala i u napadu i u obrani te je na odmor otišla s tri pogotka prednosti. Posebno raspoložen u gostujućim redovima bio je Damir Bičanić.

U drugom dijelu, prvenstveno zahvaljujući sjajnom vrataru Šariću (20 obrana) i nekoliko pravovremenih kontranapada, stanje na semaforu, ali i u igri ove dvije momčadi počelo se mijenjati. Katalonci su u obrani zaigrali agresivnije i već na samom startu drugoga dijela zaostatak smanjuju na svega pogodak razlike. U idućim trenucima na scenu je stupio domaći čuvar mreže i nakon njegovih šest obrana u nizu, uključujući dva sedmerca, prednost je otišla na Barceloninu stranu. Osam minuta prije kraja španjolska je momčad držala i pet pogodaka prednosti (26:21).

Ofenzivci Chambéryja teško su u nastavku pronalazili put do protivničke mreže, a posebno neuvjerljivi bili su s linije sedam metara. Precizni su bili tek dva puta iz osam pokušaja. U redovima pobjedničke momčadi najefikasniji je bio Nagy sa šest postignutih pogodaka, dok je najviše pogodaka na čitavom susretu, njih osam, postigao upravo Bičanić.

"Prvi dio utakmice učinili smo naše navijače pomalo nesretnima. Bili smo dosta nesigurni u napadu. Ipak, u nastavku smo popravili cjelokupni dojam i upisali važnu pobjedu protiv direktnog protivnika. Chambéry nam je oduvijek zadavao probleme pa smo na kraju zadovoljni rezultatom iako bismo naravno svi voljeli da je on bio uvjerljiviji", otkrio je nakon utakmice svoje prve dojmove najbolji pojedinac susreta Danijel Šarić.

Bosna Sarajevo - Kadetten Schaffhausen

Momci Irfana Smajlagića u prvom kolu Lige prvaka doživjeli su težak poraz, na isteku 60. minute na semaforu je stajalo visokih 34:23 u korist Kadettena. Pobjednički sastav samo zahvaljujući neuvjerljivoj igri u ofenzivi komotnu prednost nije postavio već u uvodnim minutama. Sam start susreta uvjerljivo je pripao domaćim rukometašima, Bosna je povela s 4:0, dok su Švicarci na svoj prvi pogodak čekali punih deset minuta.

Ipak, do isteka 30. minute Kadetten uspijeva izjednačiti i ova se dva sastava na parket vraćaju pri rezultatu 14:14. Christian Dissinger se u nastavku prvi upisuje u listu strijelaca, što je ujedno bilo i prvo vodstvo gostiju, no tada stečenu prednost do kraja nisu ispuštali. Na putu do uspjeha uvelike im je pomogla 10-0 serija, ali i sjajni Vaskevičius koji je do kraja susreta upisao 18 obrana.

Pred tako raspoloženim vratarom Kadettena najbolje se snašao Amir Čakić koji je utakmicu završio s pet pogodaka na kontu. S druge strane, najefikasniji je bio Uršić s osam preciznih šuteva.

Grupa C

Wisla Plock - Constanta

Poljski predstavnik pobjedom je otvorio natjecanje u Ligi prvaka, no svojim je navijačima na putu do nje priuštio strahovanje do posljednje minute. Bio je ovo za domaće horor sa sretnim završetkom. Rumunjska momčad vodila je većim dijelom susreta, a u prvo ime, kada je u pitanju realizacija, prometnuo se Stamate s deset pogodaka. U redovima Wisle, najviše pogodaka postigli su Kavas i Kubisztal (8).

Igra domaćina počela je pucati u posljednjih 12 minuta prvog dijela. Sporo organiziranje akcija rezultiralo je nemogućnošću napadača Wisle da se nađu u dobroj poziciji za šut, a nakon toga uslijedile su i nepotrebne, početničke pogreške u obrani. Situacija se po gostujuće rukometaše počela pogoršavati kada je dobar dio gledatelja već počeo napuštati dvoranu.

Pri rezultatu 28:29, dvije minute prije kraja, Rumunji su izgubili loptu u napadu i tada su uslijedili dramatični trenuci koje je pogotkom doslovno u zadnjim sekundama okončao Kubisztal. Minimalna, ali vrlo vrijedna pobjeda Wisle koju je pratilo tri i pol tisuće gledatelja.

Metalurg - Cimos Koper

Makedonski prvak već u prvom poluvremenu dao je gostima do znanja kako će teškom mukom iz ovog susreta izaći s pozitivnim rezultatom. Sastav Line Červara prvu polovicu susreta zaključio je s čak osam pogodaka prednosti. Iako je slovenska momčad u nastavku postigla tri pogotka više to joj je bilo dovoljno tek za ublažavanje štete učinjene u prvih pola sata igre.

Pobjednički sastav s 14 je obrana, protiv svojih nekadašnjih suigrača, predvodio sjajni Darko Stanić, a u igri prema naprijed dominirali su Mojsovski, Rakčević i Mirkulovski zajedno postigavši 15 pogodaka, sedam više nego što je Koper postigao u čitavom prvom poluvremenu. Realizatorski najraspoloženijim kod gostiju pokazao se Bojan Skoko, postigavši također pet pogodaka. Skoko je dvoboj završio i s razbijenim nosom, no ipak bez težih posljedica.

Trener Koprana svojoj će momčadi nakon ovog uvodnog dvoboja zasigurno zamjeriti na brojnim individualnim pokušajima, umjesto težnji postavljanja pozitivnog rezultata zajedničkim snagama. Jednako tako, gostujuća je klupa nekoliko puta reagirala na odluke hrvatskog sudačkog para Jurinović - Mrvica.

Grupa D

Partizan - Kopenhagen

Danski sastav u prvom kolu Grupe D, ujedno u svom debiju u Ligi prvaka, upisao je protiv Partizana pobjedu od šest pogodaka razlike. Partizanovi rukometaši u početku su, pa sve do 25. minute, uspijevali držati korak, no već nakon 11:11 kontrolu nad utakmicom preuzeli su gosti i sve do kraja držali protivničku momčad na sigurnoj udaljenosti.

Igru Danaca predvodio je Gudjón Valur Sigurdsson sa svojih osam pogodaka, od kojih je veliki dio bio iz kontranapada, u prvih pola sata igre. Nakon povratka s odmora, na koji se otišlo pri rezultatu 16:12 u korist Kopenhagena, prvi pogodak ponovno je djelo ovog Islanđana. Najbolji igrač utakmice promašio je tek jedan šut u čitavom dvoboju. Nakon odvajanja na +6 entuzijazam u Partizanovom sastavu polako je počeo nestajati pa gostima nije bilo teško utakmicu privesti mirno kraju.

Momčad Aleksandra Brkovića od poraza nije uspio spasiti vratar Milić koji je upisao pet obrana više od kolege u danskom sastavu. "Nisam razočaran, igrali smo protiv momčadi koja ima šanse i da osvoji Ligu prvaka. Nismo započeli loše, ali pet crnih minuta u prvom dijelu i deset u nastavku previše je protiv ovakvog protivnika. Osim toga, ovo nije naša dvorana, nedostajalo nam je gledatelja i podrške, možda bi bolje završilo da smo igrali u Beogradu", prokomentirao je uvodni poraz Partizanov strateg.

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

RK Zagreb30:26IK Sävehof
Barcelona28:25Chambéry
Bosna BH Telecom23:34Kadetten
1Barcelona 10336:245+9118
2RK Zagreb 10289:255+3416
3IK Sävehof 10291:300-910
4Kadetten 10309:283+268
5Chambéry  10276:270+68
6Bosna BH Telecom 10195:343-1480

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!