Rukomet

Šerbec: "Puc je bio osjećajan i pošten"

Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • četvrtak, 20.10.2011.
Šerbec: "Puc je bio osjećajan i pošten"

Veliki Iztok Puc danas više nije s nama. Vijest zvuči teško, nevjerojatno, onima koji su poznavali njega na parketu. Uvijek bespoštedni borac, Puc ipak nije uspio dobiti najtežu i najveću bitku.

Kad je ranije ove godine stigla vijest da Iztok Puc boluje od karcinoma, nije trebalo dugo da se svi njegovi bivši suigrači i treneri ujedine i počnu skupljati novac za liječenje. Legendarni bek triju reprezentacija, jugoslavenske, hrvatske i slovenske, liječio se u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se ranije preselio kako bi omogućio sinu Borutu što bolji put u teniskoj karijeri.

Uopće se nije, saznajemo, postavljalo pitanje što i kako, nego samo – kad treba doći – kako bi se skupila svaka kuna i euro kojima bi se pomoglo Pucu. Humanitarne utakmice organizirane su diljem prostora bivše države, a jedna od najvećih trebala je biti 5. studenog u celjskoj dvorani Zlatorog, na kojoj su trebale zaigrati zlatna Hrvatska iz Atlante '96. i Slovenija iz Sydneyja 2000.

RK CO Zagreb, kojeg je zadužio u Ligi prvaka, svoj je doprinos kanio dati utakmicom protiv Barcelone u Areni, ove subote. Potreseni tragičnom vijesti, čelnici Kluba odlučili su da se utakmica odigra u spomen na Puca, a prihod će ići obitelji za pokrivanje troškova liječenja.

Iz cijelog svijeta obitelji Puc su počele pristizati poruke pune saučešća. Zoran Gobac je tako kazao: "S Pucom smo bili izvanredni i osvojili krunu, zlatnu olimpijsku medalju. On je bio veliki čovjek kojeg su svi voljeli, jedan od najboljih rukometaša u povijesti hrvatskog, ali i slovenskog te svjetskog rukometa."

Aktualni trener Zagrebaša, Ivica Obrvan, bivši suigrač, ali i dugogodišnji prijatelj Iztoka Puca, u ovom i za njega izuzetno teškom osobnom trenutku uspio je s nekoliko rečenica opisati kakav je Puc bio fenomenalan čovjek, ali i rukometaš:

"Najmanje što mogu reći za Iztoka je kako je on bio vrhunski igrač, ali što je najvažnije, bio je izuzetno omiljen među suigračima, uvijek vedar i nasmijan. Spreman je bio i za šalu, a to je pokazivao i na terenu jer taj svoj duh i vic unosio u svoju igru. Ponekad i opušten na treningu, bio je uvijek fantastičan na utakmicama, uvijek je davao svoj maksimum, a u onim najvažnijim dvobojima, bio je prevaga, nerijetko i čovjek odluke. Uspon Zagreba kao kluba u europskim razmjerima započeo je upravo njegovim dolaskom."

"Bio je fantastičan lijevi vanjski, odličan šuter, ali ono što je krasilo njegovu igru, bio je taj vic, to razumijevanje rukometa, koje je uvijek donosio na parket. Odlično je znao asistirati svojim suigračima, napamet je znao odigrati, ili za Ćavara na krilo ili za pivota. Krasila ga je izuzetna sportska inteligencija te je u svakom trenutku, kroz poteze, šuteve, asistencije, znao prikazati i pravi šarm rukometne igre. Najvažnije je, što ne samo da je on bio vrhunska rukometna klasa, nego su uz njegovo prisustvo na terenu i suigrači bili bolji."

Direktor RK Celja Roman Pungartnik teško je pronalazio riječi: "Ovo je ogromna tragedija. Svi smo tako silno željeli da ozdravi, bio je veliki sportaš. Celju je dao mnogo, pa iako ga je karijera kasnije odvela dalje i izgubili smo kontakt, kad mu je bilo najteže, svi smo se ponovno okupili."

Iz Celja se javio i nekadašnji kapetan Uroš Šerbec: "Pet godina sam bio Pucov kapetan, a na putovanjima smo uvijek bili cimeri. Ne moram ni pričati kakav je rukometaš bio, no nije bio zvijezda samo slovenskog i hrvatskog rukometa, nego i svjetska rukometna zvijezda."

Šerbec se potom osvrnuo na Puca van rukometnih terena: "Bio je izuzetno osjećajan i pošten, iako je iz Velenja otišao vrlo mlad, nikad nije zaboravio taj kraj. U životu su mu najveće vrijednosti bile njegova supruga Jasenka i sin Borut, za kojeg je ima velike sportske nade", kazao je kapetan za ProPlus.

Iztok Puc "Žoga"

Rođen u Slovenj Gradcu, 14.9.1966.

Igrao za reprezentacije Hrvatske , Slovenije i Jugoslavije:
OI Seul 1988.- bronca (Jugoslavija)
OI Atlanta 1996. – zlato (Hrvatska, izbornik Velimir Kljaić)
EP Portugal 1994. – bronca (Hrvatska)
SP Island 1995. – srebro (Hrvatska)
Mediteranske igre u Languedoc-Roussillonu 1993. – zlato (Hrvatska)
1996. dobitnik Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" (Hrvatska)
OI Sydney 2000. – osmo mjesto (Slovenija)

Klubovi:

Igrao za Celje PL (1994.-1999., 136 utakmica, 630 golova), Prule (od 1999.-2002.), Zagreb (sa Zagrebom osvojio nekoliko naslova prvaka Hrvatske i Kupova Hrvatske) i Borac iz Banja Luke

RK Zagreb – dvostruki klupski prvak Europe 1991./92. (finale sa španjolskim Teka Santanderom 22:20, 18:28, ukupno 50:38 za Zagreb), 1992./93. (finale s Wallau-Massenheimom 22:17, 22:18, ukupno 40:39)
- 1992./93. pobjednički pogodak njemačkom Wallauu u uzvratnoj utakmici Lige prvaka koji je Zagrebu donio naslov

Liga prvaka 1997./98. Celje (poraženi od Badela 1862 u polufinalu)

Liga prvaka 1998./99. Celje (poraženi od Barcelone u polufinalu)

Kup pobjednika kupova 1999./00. Prule 67 Ljubljana (Prule u polufinalu bolje od Barcelone 24:23, samo jedna utakmica igrana)

Kup pobjednika kupova 2000./01. Mobitel Prule 67 Ljubljana (Prule u četvrtfinalu zaustavljeno od Grosswallstadta, prva utakmica 28: 22 za Grosswallstadt, 2. utakmica 30:24 za Prule)

Kup EHF-a 2001./02. Prule 67 Ljubljana (u 3. krugu poražen od Kiela 33:25, doma slavili 32:26)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.10.2011. u 04:04
    član zlatne omladinske reprezentacije jugoslavije koja je osvojila svjetsko zlato.generacija stojanovića ,gudeljai ostalih.veliki sportaš i vrhunski čovjek.otišao u ameriku zbog svog djeteta.zar treba što dodati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 16:00
    Veliko sportsko srce prestalo je kucati,ali odzvanjat će zauvijek, ovaj čovjek ostavio je veliki i vječni trag,.... sućut obitelji.....Moram reći ,nije u redu rečenica" CO Zagreb svoj je doprinos kanio dati.... zar neće to ić obitelji, sin mu je sportaš zar ne?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 14:45
    Bio sam mali kad je ON bio najveci.Pocivao u miru.
    Obrisan korisnik
  • Zdren20.10.2011. u 14:43
    RIP. Velik čovjek i rukometaš. samo mali komentar na ovu matematiku: " (finale s Wallau-Massenheimom 22:17, 22:18, ukupno 40:39) " prvo napišite kako spada, a onda i izračunajte. no hard feelings
    Zdren
  • Obrisan korisnik20.10.2011. u 13:11
    veliki čovjek prije svega, a onda, naravno i veliki sportaš-rukometaš.
    Obrisan korisnik