Košarka

Pao očitao lekciju Mravima

Iz Arene Zagreb:Damir Žbulj • srijeda, 26.10.2011.
Pao očitao lekciju Mravima
Foto: Kristijan Komarica

U susretu drugog kola skupine B, Zagreb CO na parketu velebne zagrebačke Arene dočekao je aktualnog europskog prvaka, ekipu Panathinaikosa. Oko tri tisuće košarkaških zaljubljenika vidjelo je dominantni i raspoloženi grčki sastav, koji je već na poluvremenu riješio susret u svoju korist s 23 koša prednosti. Lekcija košarke nastavljena je i u drugom poluvremenu, gosti su igrali onoliko kolko im je bilo potrebno, a susret je na kraju završen s 62:81.

Košarkaši Zagreb Croatia osiguranja imali su domaći euroligaški debi kakav su samo poželjeti mogli. Mjesto radnje - zagrebačka Arena, dok je gost bio trenutno jedna od najboljih košarkaških momčadi Europe, aktualni prvak Eurolige, grčki Panathinaikos.

Nakon što je u prvom kolu Zagreb teško stradao na gostovanju u Njemačkoj kod Brose Basketsa, od susreta s prvakom Europe teško da se moglo išta posebno očekivati. I trener Mrava Vladimir Androić najavio je kako je momčad lišena svakog rezultatskog pritiska što im je trebalo pomoći u pripremi ovog dvoboja. Grci su u prvom kolu na svom terenu s više od 20 koševa razlike svladali španjolsku Unicaju te su od susreta u Zagrebu očekivali nove, lagano osvojene, bodove.

početne petorke

Zagreb CO: Mulaomerović, Simon, Kasun, May, Šarić

Panathinaikos: Diamantidis, Marić, Sato, Calathes, Smith

Sami pogled na roster gostiju pred početak ovog euroligaškog okršaja 'ledio je krv u žilama' svih košarkaških zaljubljenika, Diamantidis i Jasikevičius već sad su legende europske košarke, dok je trener Željko Obradović već godinama alfa i omega ovog kluba. Za Panathinaikos lijepe uspomene vežu i sadašnjeg igrača Zagreba Damira Mulaomerovića. Mula je svoj europski naslov osvojio upravo s grčkim klubom, pod vodstvom Obradovića i sigurno mu je na izmaku karijere bila posebna čast igrati protiv bivšeg poslodavca.

Ipak, kako su proteklog vikenda i rukometaši CO Zagreba pružili odličan otpor aktualnom europskom prvaku, doživjevši minimalan poraz od Barcelone, uz šansu i posljednji napad za izjednačenje, nadali smo se kako bi se i zagrebački košarkaši možda mogli, barem borbenošću, ozbiljnije suprotstaviti prvaku Starog kontinenta.

Trener Zagreb Croatia osiguranja Androić na parket je od prve minute poslao ovu petorku - Mulaomerović, Simon, Kasun, May, a u početnom sastavu mjesta se našlo i za mladog Šarića, koji je na dobar način iskoristio svoje euroligaške minute. Obradović je za početnu petorku odredio Alexandra Marića, Romaina Sata, Calathesa, Smitha i Diamantidisa.

Poklon za Stojka

Prije početka utakmice delegacija Panathinaikosa uručila je legendi hrvatske košarke, ali i grčkog kluba Stojku Vrankoviću poseban poklon za sve njegov doprinos u zelenom dresu. Gromoglasni pljesak zaradio je i od malene skupine grčkih navijača, koji su potegnuli iz Atene do Zagreba kako bi bodrili svoj Pao, što su i činili tokom čitavog susreta.

Utakmica je od prvih trenutaka krenula u očekivanom smjeru. Prvi koš zabili su gosti preko Marića, priključak su domaći držali do isteka treće minute, kada polako ali sigurno Pao počinje stvarati razliku na parketu. Nakon malo više od četiri minute igre, plus sedam je za goste pa je Androić primoran pozvati minutu odmora kako bi smirio svoje igrače.

Četiri minute prije isteka prve četvrtine, svoj prvi pogodak iz igre postiže mladi Šarić, što je bio ukupno osmi koš Zagreba, a na semaforu je 8:14. Mravi se bude u narednim minutama, tricom Simona 2:40 prije kraja prvog perioda igre zaostatak je smanjen na samo minus četiri, bilo je 12:16, ali do isteka prvih deset minuta igre gosti serijom 8:2 odlaze na plus deset, na 14:24.

Dominacija Panathinaikosa nastavila se i u drugoj četvrtini, Diamantidis je asistirao, Calathes je punio koš Zagreba, a 5:52 prije kraja poluvremena, upravo njegovim slobodnim bacanjima, gosti prvi put odlaze na 15 razlike. Tricom Sata i polaganjem Tsartsarisa branitelj naslova odlazi na, do tada najvećih, plus 23. Rezultat je na poluvremenu bio 22:45. U prvih 20 minuta Calathes je zabio deset poena, Sato je zabio devet, Diamantidis je podijelio čak šest lopti, dok je u redovima Mrava Mulaomerović s dvije trice iz dva pokušaja bio najbolji pojedinac u prvom poluvremenu.

Nastavak je započeo u laganom ritmu, prvi koš iz igre pao je tek nakon četiri minute igre, naravno, lopta je prošla kroz obruč Zagreba, a zakucao je Logan. Kod gostiju se u drugom dijelu probudio i Jasikevičius, a do isteka treće četvrtine uspjeli su prednost dignuti i na 30 poena viška. Ovaj period igre zaključen je s 33:61 za Pao.

Posljednju četvrtinu Zagreb je odlično otvorio, uz Rančićeve dvije trice, serijom 13:3, dolaze na 'samo' 46:64. No, gosti su ponovno stisnuli gas i serijom na drugoj strani terena od 8:0 odlaze na 46:72, manje od pet minuta prije kraja. Mravi su do kraja dvoboja uspjeli malo ublažiti poraz, ali susret je zaključen s ipak uvjerljivih i prelaganih 62:81.

U redovima pobjednika Sato je s 13 poena i sedam skokova predvodio, dok su Calathes i Smith s 12 bili odmah uz njega. Kod Zagreba CO, May je u nastavku odigrao odličnu partiju, ubacio je 20, od ukupno 23 svoja koša, a imao je i čak devet uspješno uhvaćenih lopti, dok je Mulaomerović svom bivšem klubu zabio 15 poena.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Unicaja Málaga85:78 *Žalgiris
CSKA Moskva94:74Brose Baskets
Zagreb62:81Panathinaikos
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.10.2011. u 09:18
    gledao sam tekmu, onak' nezainteresiran (jer ne navijam niti za kk mafiju, niti za Pao) do rezultata 22-50. tada sam prebacio. ne zato jer sam se živcirao, već zato što mi je čak postalo neugodno gledati, kako se zagrebaši brukaju. oni na terenu izgledaju tako indolentno, neuigrano, beskrvno, da je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.10.2011. u 08:00
    cibona je bila u govnima cijelu prošlu sezonu, ali ovaj zagreb je malo i smiješan!!! Kako su oni mislili napuniti Arenu??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.10.2011. u 00:31
    Cibona ima kredita
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.10.2011. u 23:08
    inače Cibona ti je lani puno bolje branila ugled HR košarke 0:10 impresivno nema šta
    Obrisan korisnik
  • Krokodil26.10.2011. u 23:05
    zato bi pomogli Rose, LeBron, Wade, Row and Swim
    Krokodil