Košarka

Žorić presudio Mravima

Damir Žbulj • srijeda, 09.11.2011.
Žorić presudio Mravima
Foto: Ivan Lacković

Košarkaši Zagreba CO nisu uspjeli do prve pobjede niti u četvrtom kolu u skupini B ovosezonske Eurolige. Nakon što su odlično otvorili utakmicu, dobili prvu četvrtinu s 19:27, u drugoj su u potpunosti podbacili i dopustili preokret Unicaji. U nastavku su se dobro držali do sredine treće dionice, ali do kraja utakmice ipak je španjolski predstavnik rutinirano stigao do pobjede. U utakmici slabih obrana, rezultat je na kraju bio 99:85.

Nakon što su u prva tri kola u skupini B ovosezonske Eurolige doživjeli i tri katastrofalna poraza, košarkašima Zagreba Croatia osiguranje nisu se davali preveliki izgledi za pozitivan rezultat pred odlazak na izuzetno zahtjevno gostovanje u španjolsku Malagu kod Unicaje.

U svlačionici Zagreba ovaj tjedan napravljeno je malo pospremanje, ugovor je raskinut s američkim razigravačem Dianteom Garrettom, dok je prvoj ekipi priključen Toni Prostran.

U redovima domaćih sigurno je s nestrpljenjem utakmicu iščekivao Luka Žorić, bivši Mrav, koji je sigurno bio jedna od najvažnijih karika u osvajanju prošlosezonskog nacionalnog naslova. No, u Unicaji, osim što imaju i Garbajosu, imaju i još jednog hrvatskog igrača, Hrvoja Perića.

početne petorke

Unicaja: Rodriguez - Valters - Darden - Freeland - Žorić

Zagreb CO: Mulaomerović - Simon - Šarić - May - Kasun

Početne minute utakmice kao da smo na parketu gledali neki drugi Zagreb, a ne onaj koji je beskrvnom igrom gubio utakmice s 40 poena minusa. Odlično su Mravi otvorili susret, uz dvije trice Mayja te košem i dodatnim Kasuna, iznenađujuće su poveli 0:9.

No, nisu se tu zaustavili, dobro su u tim minutama kontrolirali utakmicu, a polaganjem Šarića, malo više od četiri minute prija kraja četvrtine i dalje je solidnih +7, bilo je na semaforu 8:15, da bi već u idućem napadu, svojom trećom asistencijom, Mulaomerović pronašao Kasuna, koji svojim devetim košem postiže i 17 poen za Zagreb.

Iznenađeni domaćin nije se sredio do kraja perioda, nisu pomogle niti minute odmora, a tricom Heytvelta 1,47 minuta do kraja hrvatski prvak imao je i deset poena prednosti (12:22). U posljednjoj minuti Simon svojim četvrtim poenom drži razliku na +11, ali do kraja četvrtine domaćin postiže još jedan koš te se na prvi odmor odlazi, pomalo nestvarnim, rezultatom 19:27.

Međutim, u drugoj četvrtini stvari polako dolaze na svoje mjesto, Zagreb je čak prvih pet početnih minuta bez ubačaja, domaćin je u seriji 14:0 te u potpunosti, stiže i prestiže Zagreb CO. Agonija se u idućim minutama nastavlja, tko je god nešto pokušao, nije uspio ubaciti loptu kroz obruč. Malo manje od četiri minute do poluvremena je +10 (40:30), a tek su tada bacanjima Mulaomerovića te njegovom tricom za 42:35 Mravi uhvatili kakav takav priključak. Domaćin je prednost sačuvao do poluvremena te se na odmor odlazi s +8 za Unicaju, bilo je 49:41.

Poluvrijeme je dobro koristilo Androićevim igračima, koji u nastavku utakmice drže priključak i ostaju aktivno u utakmici. May je s dva ubačaja otvorio, nastavili su Simon i Rančić pa je u 34. minuti samo -4 (55:51) No, umjesto da gosti iskoriste izgubljenu loptu Freelanda, Simon radi prekršaj u napadu i tu započinje nova serija domaćih. Nije Zagreb ponovno mogao do ubačaja više od tri minute, a Žorićevim polaganjem, što je bio i njegov osmi poen, na semaforu je već 65:51.

Raspala se igra Zagreba u tim minutama, Unicaja je drugi puta prelomila utakmicu te do kraja treće trećine riješila utakmicu svake neizvjesnosti. Velikih 73:57 bilo je na semaforu te je u posljednju dionicu utakmice domaći sastav ušao sa sigurnih 16 poena prednosti.

U posljednjih deset minuta razlika se popela i na 20 poena prednosti za Unicaju, domaćin je mirno priveo susret kraju, a Zagreb je tek do kraja utakmice uspio ublažiti poraz. Dobili su Mravi posljednju četvrtinu 26:28, ali je na kraju to bilo dovoljno samo za -14, završilo je 99:85.

Kod pobjednika, Žorić je protiv bivšeg kluba odigrao odličnu utakmicu, bio je najbolji strijelac ekipe, ubacio je 14 poena, a imao je i tri skoka. Perić je ubacio šest koševa, ali je uhvatio i šest lopti. Freeland je dodao 13, imao je i šest skokova, a Garbajosa i Rowland zabili su po 12 poena.

U redovima Zagreba istaknuo se Kasun, koji je zabio 23 poena te imao sedam uspješnih skokova. Mulaomerović je zabio 13, dok su Simon i May dodali još deset.

U idućem kolu Zagreb CO na svom parketu 16. studenog ugošćuje Žalgiris, što će im sigurno biti europska utakmica sezone gdje će i tražiti prvu euroligašku pobjedu. Unicaja na put prema ruskoj prijestolnici, gdje ih čeka moskovskim CSKA.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Unicaja Málaga99:85Zagreb
Žalgiris81:70Brose Baskets
Panathinaikos76:78 *CSKA Moskva
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 11:27
    da, naziru se bolji dani neće više gubit 30-40 razlike već 10-20
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 09:06
    Evo moram dodat gledao sam utakmicu od druge četvrtine kada je Zagreb počeo gubit prednost i ne mogu a da ne kažem da je suđenje bilo kriminalno i da se Zagrebu i najmanji kontakt sudio(zato su i došli u probleme sa osobnima) tako da se obrana i nije smjela igrati + nekoliko suđenik nepostojećih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 08:59
    Ma kakvi bolji dani?! Primili su 99 koseva od Unicaje-tak se ne moze igrat ozbiljna kosarka i dok se obrambeno Zagreb drasticno ne popravi nema tu boljih dana za njih!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2011. u 23:05
    Ne znan kome bolje ide, Zagrebu ili Dinamu u elitnome europskome natjecanju. A i kos/gol razlika in je tu negdi. Valjda ce doc bolji dani, jadni mi di nan je sport dosa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.11.2011. u 22:56
    a nevirujem da su mogli doc gori dani
    Obrisan korisnik