Nogomet

Danci dobili Švedsku

Dino Brumec • petak, 11.11.2011.
Danci dobili Švedsku
Foto: Kristijan Komarica

Osim dokvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo sljedeće godine, odigrane su i neke prijateljske utakmice između nogometnih reprezentacija. Zasigurno vrijedi izdvojiti pobjedu Danaca u skandinavskom derbiju nad Švedskom, ali i gostujuće slavlje Škota na Cipru.

Na istom stadionu na kojem je pobijedila i Hrvatsku u ožujku, Gruzija je dočekala Moldaviju. Utakmicu su zasigurno domaćini dočekali kao favoriti. Dvoboj je odlučen u svega tri minute kada je Gruzija, između 36. i 39. minute, postigla dva pogotka. Najprije je svoju momčad u vodstvo doveo Martsvaladze, a tri minute kasnije pogodak je postigao i Ananidze, iz jedanaesterca. U 76. minute isključen je po jedan igrač sa svake strane.

Pomalo iznenađujuću pobjedu odnio je Azerbajdžan na gostovanju u Albaniji. Obje su momčadi završile pretposljednje u svojim kvalifikacijskim skupinama. Albanija je bila ispred Luksemburga, a Azerbajdžan ispred Kazahstana. Utakmicu je odlučio samo jedan pogodak, i to u 22. minuti, kada je Aliyev doveo Azerbajdžan u vodstvo. Tih 0:1 ostalo je do kraja utakmice.

Mađarska je na svom terenu očekivano pobijedila Lihtenštajn i opravdala ulogu velikog favorita. Nejaki gosti nisu predstavili veliku opasnost Mađarima i na prvi pogodak domaćina čekalo se samo deset minuta kada je Priskin postigao pogodak. Isti igrač poduplao je vodstvo domaćina samo deset minuta kasnije. U drugom dijelu Mađari su dovršili posao te su Dzsudzsak, Koman i Feczesin postavili konačnih 5:0.

Škotska je otišla u goste Cipru i odnijela kući pobjedu 2:1. Škoti su zasigurno tužni što ne sudjeluju u današnjim dokvalifikacijama jer su ostali treći u svojoj skupini sa samo dva boda manje od Češke. Na poluvremenu je bilo 0:1, a pogodak je za Škotsku postigao Miller. U drugom poluvremenu Mackie je, u 57. minuti, povećao vodstvo svoje momčadi, a počasni pogodak za domaćine postigao je Christofi.

U Danskoj je odigran skandinavski derbi jer je domaćoj reprezentaciji u goste došla Švedska. Zanimljivost ove utakmice bila je u tome što su obje reprezentacije do zadnjeg kola kvalifikacija bile vrlo blizu baraža koji bi igrale baš danas. No, pobijedili su vrlo jake protivnike, Danska Portugal, a Švedska Nizozemsku, i osigurali svoje mjesto na Europskom prvenstvu sljedeće godine.

Bendtner je doveo Dance u vodstvo u 35. minuti svojim 16. pogotkom u reprezentativnom dresu. Tim se rezultatom otišlo u svlačionice, a tek je u 80. minuti postignut novi pogodak, ali i ovaj je završio u mreži gostiju. Strijelac je bio Krohn-Dehli za pobjedu domaćina 2:0.

Prijateljske utakmice, 11. 11.:
Gruzija – Moldavija 2:0
Albanija – Azerbajdžan 0:1
Mađarska – Lihtenštajn 5:0
Cipar – Škotska 1:2
Danska – Švedska 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 00:28
    danci su odlični, prava reprezentacija!
    Obrisan korisnik