Nogomet

Vratila se slavonska lola

Piše: Vedran Babić • petak, 11.11.2011.
Vratila se slavonska lola
Foto: EPA

Kada nadigrate protivnika s 3:0 i tijekom 90 minuta praktički se ni jednom ne osjetite ugroženi, onda je to znak da ste odigrali jednu sjajnu utakmicu. I u obrani i u napadu. Upravo tako odigrala je večeras u Istanbulu hrvatska nogometna reprezentacija, koja se sasvim približila Poljskoj i Ukrajini...

Stipe Pletikosa: Plete je večeras imao vrlo malo posla, a ono što je imao, odradio je solidno. Imao je jednu reakciju početkom drugog dijela koja je mogla biti bolja, no generalno možemo reći kako je naš reprezentativni vratar bio besposlen.

Domagoj Vida: Arda Turan višestruko je skuplji na nogometnom tržištu od Domagoja Vide, no to se na travnjaku nije vidjelo. Dapače, uloge kao da su bile obrnute. Turčin je bio praktički nevidljiv pored čvrstog, žustrog i beskompromisnog Osječanina, koji je dobio gotovo svaki duel na desnoj strani naše obrane. Vida se povremeno ubacivao i prema naprijed, no glavninu posla obavio je u obrani. I to perfektno. Hrvatska je dobila još jednog odličnog braniča.

Gordon Schildenfeld: U reprezentativnom dresu Šifo je još uvijek relativno neiskusan, no večeras se predstavio u odličnom svjetlu. Jak i siguran u skoku, rezolutan u duelima i izbijanju lopte potpuno je zatvorio Buraka Yilmaza, vodećeg strijelca turskog prvenstva.

Josip Šimunić: Pogledaj pod Schildenfeld.

Vedran Ćorluka: Iako nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji već na lijevom boku, Čarli je pružio fantastičnu partiju. Briljirao je u duelima, djelovao rutinirano i Turci se pored njega nisu naigrali. Opasan je bio i u ubacivanju prema naprijed, a u jednoj takvoj situaciji odmah u otvaranju utakmice asistirao je za prvi pogodak. Šteta je jedino što je zaradio žuti karton te ga neće biti u uzvratu na Maksimiru. Pred kraj utakmice imao je i sreće jer mu je sudac Brych mirne duše mogao dati drugi žuti karton nakon što je kopačkom zahvatio Sabrija.

Darijo Srna: Naš kapetan odigrao je baš kapetanski. Obrambene zadatke u suradnji s Vidom na desnoj strani odradio je odlično, a upisao je i dvije asistencije. U fazi napada znalački je iznudio sigurno desetak prekršaja i time izluđivao Turke.

Tomislav Dujmović: Vrijedni Dujmović prekinuo je puno turskih napada i uzeo puno lopti na sredini terena, ali ih je dosta i izgubio. Vidi se da je mjesecima izvan natjecateljskog pogona, no u ovoj utakmici to ipak nije igralo presudnu ulogu.

Luka Modrić: Korektnu utakmicu odigrao je Modrić. Ne možemo reći da je to bila neka briljantna partija naše "desetke", no vrlo solidna svakako. U obrani je također osvojio puno lopti i odigrao nekoliko kvalitetnih i jednostavnih pasova. Više je vremena proveo na hrvatskoj nego turskoj polovici terena pa je u igri prema naprijed bio pomalo samozatajan i nije toliko dolazio do izražaja.

Ivan Rakitić (do 83. minute): Na lijevoj strani Rakitić je uz Ćorluku puno više odrađivao obrambene zadatke nego one ofenzivne i u tome je bio vrlo uspješan. "Ukrao" je mnogo lopti i zajedno s kolegama iz veznog reda zaustavio brojne turske napade. S loptom prema naprijed bio je nekako sramežljiv i nedorečen.

Mario Mandžukić (do 90. minute): Životnu formu iz Bundeslige Mandžukić je prenio i na travnjak Türk Telekom Arene. Bio je rastrčan, agresivan, dosta je pripomagao u obrani i svojom igrom apsolutno zaslužio pogodak. Na trenutke je djelovao malo neodlučno s loptom u nogama, no to ne može pokvariti njegov veliki doprinos i odličnu partiju.

Ivica Olić (do 85. minute): Vratila nam se naša slavonska lola! Ivica Olić ponovno je bio onaj stari. Dao je cijelog sebe u ovu utakmicu, jako puno je trčao i svojom agresivnošću i borbenošću tjerao strah u kosti domaćim braničima. Bilo ga je zaista svugdje, a u drugoj minuti utakmice zabio je prvi pogodak i pokazao svoj golgeterski instinkt. Na koncu prvog dijela imao je još jednu "mrtvu" šansu, ali nije bio precizan.

Danijel Pranjić (od 83. minute), Nikica Jelavić (od 85.) i Eduardo da Silva (od 90.) igrali su premalo za ocjenu.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 11:32
    Nemoj se ljutiti što ću ovo napisati, ali tko još normalan prati sport na Indexu ili sličnom sr*nju? Ti mora da si mazohista, ja to sebi ne bih priuštio...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 11:25
    Napadački dvojac posavskih goniča...neprocjenjivo... Bravo dečki, konačno sam uživao...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 09:39
    Hvata me panika...Ivica Olic! Bilic ima toliko dobrih igraca na svim pozicijama da je to strasno....
    Obrisan korisnik
  • Balthazar12.11.2011. u 09:36
    Još jednom se pokazalo da u današnjem nogometu cijela momčad igra i obranu (Olić i Mandžukić) i napad (Čorluka, Srna) te da se ne može istrpjeti jedan ili više igrača koji trkački ništa ne odrade.
    Balthazar
  • Obrisan korisnik12.11.2011. u 08:28
    Bravo!!!!!!!!! Rastrčanost, borbenost, pamet..., svaka čast. Drago mi je da ste ušutkal sve kritičari, sebe također ubrajam. Kritike su bile na mjestu, ali danas nema više kritika jer ste bili briljantni. Ponovno osjećaj ponosa, to se čekalo
    Obrisan korisnik