Košarka

Prva euroligaška pobjeda Mrava

Iz Arene Zagreb:Ivor Krapac • srijeda, 16.11.2011.
Prva euroligaška pobjeda Mrava
Foto: FaH

Košarkaši Zagreba CO došli su do svoje prve pobjede u Euroligi. U prvoj sezoni u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju, Mravi su dočekali svoju priliku u petom kolu prvog kruga, kod kuće protiv Žalgirisa, koji je u uzbudljivoj završnici otišao iz Arene Zagreb praznih ruku...

S dizanjem u formi koje su pokazali posljednjih tjedana, igrači Zagreba CO prvo su dočekali nagradu s dvije uzastopne dobivene utakmice u ABA ligi, a sada i s prvom euroligaškom pobjedom u povijesti kluba. Žalgiris je u zagrebačkoj Areni pao s 80:78, uz odluku u posljednjoj minuti, u kojoj je momčad Vladimira Androića imala više živaca i mirnoće od gostiju iz Kaunasa.

Kraj duge crne serije

Osim što su osigurali prvu pobjedu u Euroligi, Mravi su se uspjehom protiv Žalgirisa pobrinuli i za prekid dugog lošeg razdoblja za hrvatske predstavnike u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju. Bila je ovo prva pobjeda nakon pretprošle sezone, točnije, 3. ožujka prošle godine, kada je Cibona u pretposljednjem kolu Topa 16 kod kuće svladala Himki (82:63).

U međuvremenu, Cibosi su pretrpjeli 11 uzastopnih euroligaških poraza, deset u isto toliko nastupa u prošloj sezoni, a sa Zagrebove četiri izgubljene utakmice u dosadašnjem tijeku prvog kruga, crna serija kojoj je došao kraj bila je na brojci 15.

Prva pobjeda u Euroligi zadržala je izglede Mrava za prolazak u drugi krug. Sada su poravnati sa Žalgirisom, s omjerom 1-4, dok njemački Bamberg ima 1-3, uz utakmicu petog kola koju će u četvrtak odigrati kod kuće protiv Panathinaikosa.

Početkom utakmice, Mravi su rano stigli do 7:3, uz tricu Seana Maya u trećoj minuti, ali na drugom kraju parketa nije bilo odgovora za Pauliusa Jankunasa, koji je napadačkim skokovima i poenima pod košem i s poludistance ubrzo usmjerio stvari u korist gostiju. S 11 poena do sedme minute, Jankunas je držao malu prednost na Žalgirisovoj strani, dok je Zagreb uzvraćao poenima Marija Kasuna u prvoj polovici četvrtine, a Josha Heytvelta u završnici prve dionice. Uz dvije trice i ukupno osam Heytveltovih poena, na prvi dvominutni predah otišlo se s 21:20 za Androićevu momčad.

U prvom dijelu druge četvrtine Zagreb je nastavio pozitivno razdoblje započeto u završnici prve. Nakon što su gubili s 20:16 u devetoj minuti, Mravi su serijom od 11:0 okrenuli na 27:20 sedam minuta do kraja prvog poluvremena, sa šest poena Krune Simona u tom preokretu. Žalgirisov trener Aleksandar Trifunović tada je potpuno promiješao petorku, dajući minutažu Marku Popoviću i Tyju Lawsonu na vanjskim pozicijama, ali sa gostujućom serijom grešaka i bezidejnošću u napadu, Zagrebova prednost nastavila je rasti, sve do najvećih 40:25 Rančićevom tricom u 18. minuti.

Slabi gostujući Amerikanci

Tražeći razloge poraza, gosti iz Kaunasa moći će se okrenuti i dvojici ovoljetnih NBA pojačanja, Sonyju Weemsu i Tyju Lawsonu, koji nisu imali svoju večer. Weems je za 32 minute ostao na pet poena, uz 1/8 iz igre, dok je Lawson svojih 17 minuta iskoristio za četiri poena (šut 2/5), a dodao je i dvije asistencije.

Posljednje tri minute prvog poluvremena pripale su Žalgirisu. Umjesto Popovića i Lawsona koji tada nisu pokazali puno, Trifunović je na parket vratio Mantasa Kalnietisa i Tomasa Delininkaitisa, a s osvježenim Jankunasom, koji je također imao predah na klupi, gosti iz Kaunasa zaključili su drugu četvrtinu serijom od 11:0 za približavanje do 40:36 na velikom odmoru.

U trećoj četvrtini raspucao se Marko Popović, koji je s dvije trice pomogao gostima da na ulasku u 26. minutu povedu s 50:45. Sa sveukupnom serijom od 25:5, započetom potkraj prvog poluvremena, Žalgiris se sasvim vratio u igru, a u posljednjih deset minuta ušlo se sa 60:57 u njihovu korist.

Početak posljednje četvrtine donio je buđenje Mrava, s pet Heytveltovih poena u dvije i pol minute za preokret na 66:62 u 33. minuti. No, gosti nisu nastavili kliziti u za njih lošem smjeru, ubrzo su se vratili u egal, a do završnice su držali stvari neizvjesnima ponajprije zbog toga što Zagrebovi igrači nikako nisu uspjeli zagraditi Jankunasa u skoku pod njihovim košem. Gdjegod je išla lopta, išao je i raspoloženi Litavac, a da nije bilo njegovog učinka, pobjeda bi Zagrebu stigla i puno lakše.

Idućeg tjedna protiv Nijemaca

Poslije premijerne pobjede, Zagreb će se u idućem kolu nadati novom uspjehu na domaćem parketu. U šestom kolu u Arenu Zagreb dolazi Brose Baskets, utakmica je na rasporedu sljedećeg četvrtka, a Mravi će gostima iz Bamberga pokušati uzvratiti za potop s 31 razlike (96:65) na euroligaškom otvaranju.

Ovako je ispalo vrlo napeto. Poslije Popovićeve daleke dvice u tranziciji, u posljednju minutu ušlo se sa 77:76 za goste, a nakon što je Kasun uzvratio poenima pod košem, Mravi su 46 sekundi do kraja došli do 78:77. Jankunas je ubacio jedan od dva pokušaja s crte slobodnih, za 78:78, a Kasun je imao jednak učinak s crte i donio 79:78 za domaće 24 sekunde prije zadnje sirene.

Gosti su iza toga imali još dvije prilike, ali nisu zabili ništa. Prvo je Heytvelt presjekao loše Weemsovo dodavanje pod koš, a nakon brzog prekršaja na Mulaomeroviću, najiskusniji Zagrebov igrač ubacio je jedno od dva slobodna za Zagrebovih 80:78 sedam sekundi do kraja. S posljednjim napadom suparnika, Mravi su se odlučili braniti, kako je Androić kasnije pojasnio, jer su tako željeli i odlučili igrači, a ta odluka pokazala se dobrom. Popović je krenuo u prodor, vratio Kalnietisu, ali njegov pokušaj iz reketa bio je prekratak i Zagrebaši su mogli početi slaviti.

Mrave je prema pobjedi vodio kapetan Kruno Simon (22 poena, četiri skoka, tri asistencije), dok je Josh Heytvelt odigrao najbolju utakmicu u sezoni, ubilježivši 17 poena i 11 skokova. Najefikasniji igrač gostiju iz Kaunasa bio je Paulius Jankunas, s 24 poena i 11 skokova, čak devet u napadu. Prvi u pratnji bio je hrvatski reprezentativac Marko Popović, koji je ubilježio 11 poena.

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

CSKA Moskva77:66Unicaja Málaga
Zagreb80:78Žalgiris
Brose Baskets79:76Panathinaikos
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

CSKA Moskva77:66Unicaja Málaga
Zagreb80:78Žalgiris
Brose Baskets79:76Panathinaikos
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 10:39
    Čestitke Zagrebu, bilo bi lijepo kad bi i Cibona dala na sličan način znakove života. Biti će interesantno vidjeti prvi gradski derbi, na žalost mislim da će centarska linija mrava unakaziti Cibose. Uglavnom jučerašnja utakmica je pokazala da ekipa i trener zaslužuju još malo kredita. Očekivane je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 08:28
    Vjerujem da će Mravi nakon ove utakmice biti potpuno druga momčad. Odlična utakica, puna atraktivnih poteza, neizvjesna završnica... napokon uživancija. Zagreb ima materijala da parira većini ekipa u euroligi, samo je bilo pitanje vremena kada će Androić krenut s malo više rotacija. To se jučer... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nidjo151017.11.2011. u 07:09
    zašto nije šarić igrao?
    nidjo1510
  • Obrisan korisnik17.11.2011. u 00:43
    napokon bravo dečki!
    Obrisan korisnik
  • vlacng17.11.2011. u 00:33
    ae i ovo je predobro , rijetko je tko to ocekivao
    vlacng