Nogomet

Video: Eduardo i Srna ispali

Vedran Babić, Damir Žbulj • srijeda, 23.11.2011.
Video: Eduardo i Srna ispali
Foto: EPA

Nogometaši APOEL-a ostvarili su nevjerojatan uspjeh plasiravši se u osminu finala Lige prvaka nakon što su na gostovanju u St. Peterburgu kod Zenita odigrali 0:0. Šahtar je na svom terenu ugostio Porto, bez suspendiranog Srne i s Eduardom u prvom sastavu, koji je odigrao sat vremena. Gosti su u otvorenoj i uzbudljivoj utakmici ipak prvi stigli do pogotka te na kraju stigli i do vrijedne pobjede.

Šahtar - Porto 0:2
Hulk 79', Rat (ag) 90'

Neodlučenim rezultatom Zenita i APOELA Šahtar je izgubio sve nade u prolazak skupine i nastavak natjecanja u Ligi prvaka ove sezone te im je jedina utjeha bila pokušati pobjedom protiv Portugalaca izboriti daljnje natjecanje u Europskoj ligi. Gosti su prije ovog susret i dalje bili u igri te su otvoreno krenuli po važne bodove na ovom teškom gostovanju.

Šahtar je zaigrao s Eduardom od prve minute, dok je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna zbog suspenzije morao propustiti ovaj dvoboj. Domaćini su bili i bez ozlijeđenog Čigrinskog, dok su gosti morali bez Guarina

Već u prvoj minuti Luiz Adriano je stavio na kušnju vratara Heltona, no gosti su odgovorili u petoj minuti preko Hulka, kad je domaća obrana izbila njegov pokušaj s gol linije. Obje ekipe od samog početka krenule otvoreno, bez ikakvih kalkulacija, u lov na pogotke. Tempo je pao tek oko 20-te minute utakmice, kada je Šahtar ipak zagospodario terenom. Pokušao je u tim minutama ponovno Luiz Adriano, koji je i pogodio vratnicu, dok je nakon pola sata igre Hulk s dva udarca zaprijetio domaćem vrataru.

Bilo je još prilika i opasnosti pred vratima na obje strane terena, ali na odmor se otišlo bez postignutih pogodaka. U nastavku utakmice ista priča, pritisak domaćina, a gosti opasni iz kontranapada. Eduardo je žuti karton zaradio u 50. minuti utakmice, pokušavao je, istaknuo se s nekoliko atraktivnih poteza, ali nije opasno zaprijetio na gol Heltona. Devet minuta kasnije prepustio je mjesto na travnjaku Jadsonu.

Što se utakmica približavala svome kraju domaćin je bio sve otvoreniji u nastojanjima da stigne do prvog pogotka, ali Hulk, nakon što mu je vratar u 69. minuti obranio udarac, u 79. minuti bio je precizan. Odlično je iskoristio proigravanje J. Moutinha te je uz malu pomoć obrane Šahtara uspio loptu smjestiti u njihovu mrežu, za 0:1 i veliku prednost pred sam kraj dvoboja.

Domaćina je dokrajčio pogodak u 90. minuti dvoboja, kada je Rat jednu oštru loptu upućenu prema njegovu vrataru skrenuo u vlastitu mrežu, za konačnih 0:2 portugalskog sastava.

Zenit - APOEL 0:0

Velikanima poput Barcelone, Reala i Bayerna pridružio se "neki tamo" APOEL, koji će također prezimiti u Europi. Igrači srpskog trenera Ivana Jovanovića dohvatili su željeni bod protiv Zenita i tako si osigurali prolaz među 16 najboljih. U prvom kolu skupine G APOEL je s 2:1 na svom terenu bio bolji od Rusa, a ovi im nisu uspjeli uzvratiti istom mjerom.

Inače, utakmica je više puta bila prekidana zbog dima uzrokovanog bengalkama. U 57. minuti glavni sudac utakmice Felix Brych čak je i poslao igrače obaju momčadi u svlačionice, no dvoboj se ipak nastavio nakon 5-6 minuta.

Zenit je imao više od igre tijekom cijele utakmice, no gosti su se strpljivo i uspješno branili i u konačnici - obranili. Pokušavali su Bukarov, Fajzulin, Bistrov i Širokov, raspoložen je bio i Danny, no APOEL-ov vratar Pardo bio je pouzdan i sačuvao je praznu mrežu za veliko slavlje te povijesni uspjeh svoje momčadi.

Liga prvaka, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Zenit0:0APOEL
Šahtar0:2Porto
1Zenit 67:5+29
2APOEL 66:609
3Porto 67:708
4Šahtar 66:8-25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 10:14
    Nottingham Forrest nije osvojio Ligu prvaka nego Kup prvaka, jedno totalno drugo natjecanje, koje nazalost vise ne postoji.Spanjolski mediji sad u svom bahatom izivljavanju otvaraju rasprave o potrebnoj reformi LP, tako dase izbace Dinamo i drugi slabi klubovi. Drugim rijecima, iako si prvak svoje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX24.11.2011. u 02:10
    Onda je žalosno da se naš nogomet mora oprijedjeliti - reprezentacija ili klupski uspjesi
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 01:38
    Moram se složiti s Dinaminjom, Dinamo se možda osramotio u LP-u, a APOEL napravio senzaciju, ali hrvatskom nogometu i reprezentaciji ipak više koristi selekcijska strategija zagrebačkog kluba...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2011. u 00:11
    ma nista ne znaci nastup u cetvrfinalu lige prvaka, i poraz od kasnijeg osvajaca u tom Cetvrtfinalu, to sve nije vazno jer 10 godina kasnije u korumpiranoj ligi i sa saboterima kluba u vlastitim redovima nemoze osvojit ligu. Isto tako Nottingham Forestu nista neznaci sto je osvojio Ligu Prvaka... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo23.11.2011. u 23:53
    Gle, APOEL je fora na za jednu sezonu.. Što sada recimo Hajduku znači onaj nastup u LP kad 7 godina nemogu do trofeja?! Što bi nama relano značio prolazak skupine LP?? Malo euforije i slavlja. Dinamo godinama stvara igrače za reprezentaciju, a to je Dinamo kojeg bi mi svi trebali voljeti i... [više na forumu]
    Dinaminjo