Košarka

Zagreb CO se držao tri četvrtine u Ateni

Ante Zovko • srijeda, 30.11.2011.
Zagreb CO se držao tri četvrtine u Ateni
Foto: Ivan Lacković

Razdoblje od pet minuta u kojem nisu mogli postići ni poena košarkaše Zagreb Croatia osiguranja stajalo je na kraju uvjerljivog poraza u Ateni kod Panathinaikosa, 94:76, u sedmom kolu Eurolige. Moskovski CSKA tricom Miloša Teodosića iščupao je sedmu pobjedu u Bambergu.

Mravi, koji većinu utakmice igrali bez Marija Kasuna (sedam minuta), držali su se u egalu negdje do kraja treće četvrtine ponajviše zbog dobrog napadačkog izdanja, ali kad šut zakazao, početkom zadnje četvrtine Panathinaikos je pobjegao na 18 razlike i riješio sve dvojbe. Zagreb sada ima dvije pobjede i pet poraza, koliko i Žalgiris i Brose Baskets.

Mravi se dobro drže u prvih deset minuta. Dvaput su čak i vodili uz sedam poena Damira Mulaomerovića koji je počeo na mjestu razigravača umjesto T.J. Forda. I otišli bi na prvi predah da nije bilo trice Kostasa Kaimakogloua dvije sekunde prije isteka prve četvrtine. Ford je ušao u igru tek u devetoj minuti.

Ni jedna ni druga momčad nije se pretrgla u obrani, ali se zato Zagreb dobro držao napadački. Fordova prisutnost na parketu smjesta se osjetila u drugom periodu u čijem drugom dijelu Zagreb vodi 40:34. No nije dugo potrajalo jer je Dimitris Diamantidis asistencijama sjajno upošljavao šutere koji su razliku "stesali" na jedan poen zaostatka (49:48), s koliko se otišlo na poluvrijeme.

Hrvatski prvak držao se u egalu sve do sedme minute treće četvrtine kad PAO pojačava obrambeno izdanje. Ford gubi dvije lopte u istoj minuti i prednost Grka začas se popela na 67:58. Mravi su ušli u niz pogrešaka i promašenih šuteva, a srećom po njih Šarunas Jasikevičius promašuje tricu na kraju treće četvrtine (71:62).

Nezagrijani Papa Dia ušao je u tim trenucima i nije bio adekvatna zamjena za Kasuna, promašivši par uzastopnih šuteva. Panathinaikos je odmah početkom zadnje četvrtine počeo rješavati pitanje pobjednika. Već u četvrtoj minuti bilo je 80:62 uz očajan šut Zagrepčana. Pet i pol minuta trajala je "crna rupa" u igri Mrava i više nije bilo povratka. Preostalo je samo ublažiti poraz koliko je to moguće.

Mulaomerović je za 32 i pol minute postigao 18 poena (6/11 za dva) uz četiri skoka, jednu asistenciju i tri izgubljene lopte. Krunoslav Simon je dodao 15 (4/11 za dva, šest skokova, četiri asistencije), Ford za 20 minuta 12 (četiri skoka, tri asistencije, tri ukradene i tri izgubljene lopte). 12 je ubacio i May (5/13 za dva, deset skokova).

Mike Batiste predvodio je europske prvake s 18 poena i devet skokova, Nick Calathes imao je 13 (četiri asistencije), koliko i David Logan, a Romain Sato 12 (pet skokova, dvije asistencije).

Brose Baskets - CSKA Moskva

CSKA je upisao sedmu pobjedu. U Bambergu, bez Andreja Kiriljenka, bilo je najteže dosad. Ruska je momčad slavila tricom Miloša Teodosića u zadnjoj sekundi te učinila zanimljivom borbu za pozicije tri i četiri skupine B.

Nijemci dobro otvaraju susret i vode do druge polovice prve četvrtine. Teodosić je tada praktički sam preokrenuo u rusku korist za 25:18 nakon prvih deset minuta. Brose je u posljednje dvije i pol minute ubacio samo poen (serija 12:1 Moskovljana). Centri Marcus Slaughter za Nijemce i Nenad Krstić za Ruse bili su najistaknutiji na parketu, a CSKA je uspio održati istu prednost i na poluvremenu (44:37).

Ista meta, isto odstojanje i u sljedećih deset minuta. CSKA vodi, Brose se dobro drži. Rusi u zadnju četvrtinu ulaze s prednošću 67:62. Nezaustavljivi Slaughter donio je kratko vodstvo momčadi iz Bamberga, ali s druge strane odgovara raspoloženi Nenad Krstić i CSKA ubrzo vraća prednost. U posljednju minutu ipak se ulazi s vodstvom njemačke momčadi (78:77) nakon polaganje Anthonyja Tuckera.

Krstić 51 sekundi prije kraja promašuje jedno, a pogađa drugo slobodno bacanje. Dvadeset sekundi poslije Casey Jacobsen promašuje tricu, Tucker hvata loptu, ali Viktor Hrjapa je krade osam sekundi prije kraja Tuckeru, a sekundu prije završne sirene Teodosić ubacuje pobjedničku tricu.

Slaughter se zaustavio na 21 poenu (četiri skoka, dvije asistencije, dvije osvojene, tri izgubljene lopte). Tragičar Tucker postigao je 11 poena uz šest skokova, a Anton Gavel deset uz tri skoka.

Teodosić je iskombinirao 12 poena (1/3 za tricu), dva skoka i pet asistencija, Krstić je upisao 20 poena, četiri skoka i tri asistencije, Hrjapa 19 (sedam skokova, pet asistencija), a Aleksej Šved 14 (pet skokova, tri asistencije).

Euroliga, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Žalgiris67:65Unicaja Málaga
Brose Baskets78:81CSKA Moskva
Panathinaikos94:76Zagreb
1CSKA Moskva 100+141
2Panathinaikos 73+95
3Unicaja Málaga 46-17
4Žalgiris 46-49
5Brose Baskets 37-21
6Zagreb 28-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vlacng01.12.2011. u 07:05
    Kako je bilo ovo je izvrsno
    vlacng
  • Obrisan korisnik01.12.2011. u 03:16
    potuc su u litvi, pa zadnje kolo doma sa unicajom sve je moguce. ko bi poslije tri kola uopce mogao pomisliti na top 16
    Obrisan korisnik
  • wanksta30.11.2011. u 23:11
    zagreb je napadački dosta jak sad s Fordom, al pobogu kako igraju lošu obranu...
    wanksta
  • Obrisan korisnik30.11.2011. u 23:06
    Solidna partija...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2011. u 23:06
    dobar otpor zagrebaša,,,ionako se nije imalo šta tražit u Ateni......al vidljivo je da se dižu u igri, pa se vjerujem imaju čemu nadati protiv Unicaje koja je tvrd zalogaj, ali zasigurno nije nepobjediva....
    Obrisan korisnik