Rukomet

Popunjavaju se mjesta za kvalifikacije

Mišo Gulić • utorak, 13.12.2011.
Popunjavaju se mjesta za kvalifikacije
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Iako se na prvi pogled činilo da je sve riješeno glede imena reprezentacija koje će se na nekom od kontinentalnih turnira boriti za odlazak na predstojeće Olimpijske igre u Londonu, prava zavrzlama za neke od njih tek počinje.

Nakon što su poznati svi četvrtfinalisti Svjetskog rukometnog prvenstva za žene koje se igra u Brazilu, počela i je zamršena križaljka u vezi s kvalifikacijama za predstojeće Olimpijske igre.

Za sada su London osigurale četiri reprezentacije, domaćin Velika Britanija, Norveška kao prvak Europe, Koreja koja je pobijedila na azijskim kvalifikacijama te Brazil koji je slavio na južnoameričkim kvalifikacijama. Njima će se priključiti nove svjetske prvakinje, kao i prvakinje Afrike.

Mnogo toga je riješio i plasman u četvrtfinale dviju reprezentacija (Brazil, Norveška) koje su već osigurale svoj nastup, tako da preostalih šest (Hrvatska, Rusija, Danska, Španjolska, Angola, Francuska) zasada ima osigurane kvalifikacije.

No, tu sada počinje prava drama. Svaki kontinent ima unaprijed dodijeljeno domaćinstvo za kvalifikacije. To će biti Japan kao drugoplasirani s tamošnjih kvalifikacija, zatim Rumunjska kao trećeplasirana s prvenstva Europe, Argentina kao drugoplasirana s južnoameričkih kvalifikacija, dok će u slučaju Afrike sve biti poznato nakon njihovog kontinentalnog prvenstva koje počinje u siječnju.

Dva najbolja kontinenta sa Svjetskog prvenstva dobit će po dodatno mjesto na tim kvalifikacijama. S obzirom da je Europa najizgledniji kandidat za jednu od tih pozicija, onda bi i Crna Gora dobila svoje mjesto u tim kvalifikacijama.

No, Crna Gora će do kvalifikacija i u slučaju da Angola postane prvak Afrike, ne zbog plasmana s posljednjeg Europskog prvenstva, nego zbog osvojene desete pozicije u Brazilu. U tom slučaju bi i Nizozemska došla u priliku boriti se za jedno od mjesta koje vode u London.

Ukoliko pak Norveška osvoji Svjetsko prvenstvo, onda će direktnu kartu za Olimpijske igre dobiti i Švedska kao viceprvak Europe, a isto se pravilo primjenjuje i za preostale kontinente naravno, uz uvjet da se njihove predstavnice okite naslovom svjetskih prvakinja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 10:14
    Pohvale članku. A to što nekima ništa nije jasno to je njihov problem. Najprije odite na wikipediu road to london handball woman, i onda ponovno pročitajte tekst...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.12.2011. u 00:02
    na kraju još i albanija koje uopće nema na sp ima šanse da se plasira
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX13.12.2011. u 21:51
    DAFAQ?
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik13.12.2011. u 21:16
    jebo mene pas ak sam ja išta ovdje skužio...
    Obrisan korisnik