Tenis

Ljubičić: "Želja je hrvatski pobjednik"

Iz hotela Westin:Damir Žbulj • srijeda, 21.12.2011.
Ljubičić: "Želja je hrvatski pobjednik"
Foto: Kristijan Komarica

Kraj je kalendarske godine, što znači da je još malo vremena ostalo do početka novog izdanja PBZ Zagreb Indoors ATP teniskog turnira. Zagrebački Dom sportova će po sedmi put ugostiti najbolje hrvatske igrače, ali i uz njih nekolicinu izuzetno kvalitetnih svjetskih tenisača. Nagradni fond je 450 tisuća eura, a turnir će započeti kvalifikacijama krajem siječnja te će trajati do 5. veljače 2012. godine, kada je na rasporedu veliko finale.

Sedmi po redu PBZ Zagreb Indoors - ATP World Tour 250 približava se svome početku. Organizatori su spremni, veliku pokroviteljsku ulogu preuzeo je grad Zagreb, spremni su i hrvatski igrači, koji i ove godine ciljaju na samu završnicu turnira.

Uz Marina Čilića, Ivana Ljubičića, Ivu Karlovića, tu je i branitelj prošlogodišnjeg naslova Ivan Dodig, kojemu je osvajanje prošlog izdanja turnira, njegovom prvom u karijeri, bilo veliki vjetar u leđa u nastavku prošle sezone, najuspješnije njegove u karijeri.

Od ostalih igračkih svjetskih zvijezda tu su još i Marcos Baghdatis, Mihail Južnij, pobjednik iz 2008. godine Sergij Stahovskij pa Gulbis, Petzschner, Seppi, Starace, Tursunov...

Prema priči direktora turnira Branimira Horvata problem financija i organizacije ove recesijske godine bio je izraženiji no inače, ali i uz pomoć gradskih struktura vlasti, ipak će se uspjeti zatvoriti konstrukcija: "U ova teška vremena turnir dijeli sudbinu manje više svih u Hrvatskoj. No, unatoč svemu, ipak možemo pozitivno zatvoriti tu priču. Na Indorsu, koji je pred nama, glavni cilj nam je bio okupiti najbolje hrvatske igrače. Tu su i Čilić i Ljubičić i Dodig i Karlović.""

"Ne želimo i ne smijemo dopustiti da se turnir ugasi. Grad čvrsto stoji iza turnira, koji je nemjerljive vrijednosti za promociju čitave Hrvatske," pojasnio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Pomoćnik u organizaciji, Goran Ivanišević zadovoljan je sudionicima turnira: "Baghdatis, Južnij, Tursunov, Stahovskij, zvučna su imena, ali očekujemo još poneko iznenađenje s pozivnicama. Jedna ide sigurno Vejiću, dok druge dvije čuvamo za još neku zvučno ime. Ukoliko baš neće biti prilike, otići će u ruke hrvatskih mladih igrača."

Ulaznice i suradnja s HŠŠS

Ulaznice za turnir su već u prodaji, do 15. siječnja 2012 cijene će biti od 20 kuna za prve dane natjecanja do 70 kuna za finale, pa prema riječima Branimira Horvata, direktora turnira "cijena neće biti prepreka za dolazak ljudi u dvoranu". U suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, vezano uz projekt "Stop nasilju na školskim i športskim igralištima", osiguran je do petka 3. veljače slobodan ulaz u dvoranu svim učenicima koji posjeduju iskaznicu Školskog sportskog saveza Grada Zagreba, ali i onim učenicima bez nje, koji organizirano i uz najavu, u pratnji profesora dođu na turnir. Slično je organizirano i za sve škole RH, samo uz prethodnu najavu HŠŠS i uz organiziranu pratnju profesora.

Pobjednik turnira 2006. godine Ivan Ljubičić, nada se ponovno dobrom rezultatu, ali je, malo i kroz šalu, naglasio: "Turnir je jak, nažalost, što se mene osobno tiče! Naravno očekujem što bolji rezultat, ali svima nam je želja da imamo ponovno hrvatskog pobjednika, ma tko on bio."

Branitelj prošlogodišnjeg naslova Ivan Dodig s nestrpljenjem očekuje novo izdanje turnira, ali je svjestan kako brani i velik broj bodova, što je sigurno i dodatni pritisak: "Veselim se povratku u Zagreb, a još kao osvajač, posebna je čast. Turnir je ponovno jak, ima dosta kvalitetnih tenisača, ali najbitnije je da netko od nas bude u završnici." Na Dodigove riječi u veselom raspoloženju nadovezao se njegov zemljak Marin Čilić, trenutno najbolje rangirani hrvatski reket, ali i dvostruki osvajač ovog turnira (2009., 2010.): "Podržao bih Ivanove riječi te da on uđe u finale, ali ne bih imao ništa protiv da i ja budem tamo, s druge strane mreže."

"Ovo mi je najdraži turnir, ovdje sam ostvario svoju prvu ATP pobjedu, a veliki je gušt igrati pred hrvatskom publikom. Zahvalio bih Gradu Zagrebu na podršci, a turnir je odlična stvar za pomoć i afirmaciju naših mladih igrača," zaključio je Čilić.

PBZ Zagreb Indoors - ATP World Tour 250:
Nagradni fond: 450 tisuća eura
Kvalifikacije: 28. - 29. siječnja 2012.
Glavni turnir: 30. siječnja - 5. veljače 2012.
Podloga: Indoor Hard (RuKortHard)
Lopte: Head ATP Tournament

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!