Rukomet

Srbija i Poljska izazivaju Dansku

Marko Domljanović • četvrtak, 12.01.2012.
Srbija i Poljska izazivaju Dansku
Foto: Dario Dodić

Europsko rukometno prvenstvo koje se od 15. siječnja igra u Srbiji je pred vratima. Generalne probe su odrađene, momčadi bi trebale biti spremne i uživanje u odličnom rukometu trebalo bi biti zajamčeno. Za početak, donosimo najavu skupine A u kojoj će domaćini i Poljaci pokušati nadjačati favorizirane Dance.

Natjecanje u skupini A održat će se u Beogradu, u poznatoj dvorani Pionir. Ona je dosad uglavnom bila rezervirana za košarku budući da u njoj nastupaju čak tri beogradska kluba (Crvena zvezda, Partizan i OKK Beograd), ali sada i rukomet dolazi na svoje. Nema sumnje da će ispunjen Pionir biti velika prednost domaćoj reprezentaciji koja puno očekuje od ovog prvenstva.

Danska

Predvođeni Mikkelom Hansenom, Danci će u Srbiji jurišati na novu medalju kako bi isprali nešto lošiji dojam koji su ostavili prije dvije godine u Austriji osvajanjem petog mjesta. Međutim, zbog ozljeda nastup u Srbiji su morali otkazati Jesper Nöddesbo i Michael Knudsen umjesto kojeg je pozvan Henrik Toft Hansen. Na vratima više nema legendarnog Kaspera Hvidta, ali je mladi Niklas Landin prošle godine u Švedskoj uspješno anulirao njegov izostanak. Tu su naravno i Hans Lindberg i Anders Eggert na krilima pa možemo još jednom očekivati brzu i ubojitu dansku igru.

Izbornik Ulrik Wilbek dobro je poznato ime kako u muškom, tako i u ženskom rukometnom svijetu. Spasitelj je ženske rukometne reprezentacije koju je preuzeo početkom 90-ih i s njom osvojio europski, svjetski i olimpijski naslov tijekom 1996. i 1997. godine.

2005. prihvaća zahtjev danskog saveza da preuzme mušku reprezentaciju s kojom osvaja brončana odličja na Europskom prvenstvu 2006. i Svjetskom prvenstvu 2007., a najveći uspjeh postiže 2008. kada u finalu Europskog prvenstva pobjeđuje Hrvatsku i uzima zlato. Njegova Danska je i aktualni svjetski doprvak, nakon što je prije godinu dana poražena u finalu od Francuske i to nakon produžetka.

Poljska

Najveći udarac poljskim ambicijama predstavlja ozljeda Slawomira Szmala. Odlični vratar prisiljen je bio podvrgnuti se operaciji koljena krajem prosinca, a pauza od otprilike mjesec dana znači da će događanja iz Srbije pratiti na televiziji. Ipak, reprezentaciju bi i ovaj put trebali predvoditi igrači poput Krzysztofa Lijewskog, Mariusza Jurasika i Grzgegorza Tkaczyka pa Poljaci svakako imaju svoje adute u borbi za što bolji plasman na ovom prvenstvu.

Karizmatični Bogdan Wenta i ovaj će put voditi najbolje poljske rukometaše. Nositelj Reda poljskih vitezova na klupi reprezentacije je od 2004. godine, a pod njim je Poljska doživjela preporod osvojivši srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i brončano u Hrvatskoj. Zaslužan je i za najveći uspjeh na Europskim prvenstvima jer je svoju momčad prije dvije godine odveo do četvrtog mjesta, a trenutno je i na čelu Kielcea kojeg uspješno vodi u Ligi prvaka.

Srbija

Momir Ilić i Marko Vujin trebali bi biti glavne uzdanice domaćina u lovu na vizu za London što je njihov izbornik postavio za cilj. Prvi igra u njemačkom gigantu Kielu i redovito puni mreže protivnika u njemačkoj Bundesligi dok je potonji član Veszprema, a može se pohvaliti najvećim prosjekom golova u Ligi prvaka prošle sezone. Sastav se od prošle godine u Švedskoj nije previše mijenjao, ali od novih lica svakako vrijedi spomenuti Dalibora Čuturu, 37-godišnjeg srednjeg vanjskog Ademar Leona. U jučerašnjoj pobjedi protiv Češke odličan je bio i vratar Darko Stanić, a ne bude li njemu išlo na gol će stati Strahinja Milić, još jedan novak u izabranoj vrsti.

Domaćine će na ovom prvenstvu voditi Veselin Vuković koji tu dužnost obnaša od travnja 2010, a njegovo jedino veliko natjecanje s reprezentacijom bilo je prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Švedskoj kada je Srbija osvojila deseto mjesto. Bio je i pomoćnik Veselinu Vujoviću na dva Europska prvenstva (2004. i 2006.), a vodio je i juniorsku reprezentaciju Srbije i Crne Gore.

Srbi su prije dvije godine u Austriji bili posljednji u skupini s domaćinom, Danskom i Islandom, a to im je bio i prvi nastup na Europskim prvenstvima kao samostalna država. U zajednici sa Crnom Gorom osvojili su broncu 1996. godine, kao i 2001. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Slovačka

Sastav Slovačke nije se puno promijenio u odnosu na prošlogodišnje svjetsko prvenstvo na kojem su uzeli samo jedan bod. Vrata i dalje čuva Richard Štochl, 36-godišnji vratar Montpelliera, a svakako treba spomenuti i braću Stranovsky od kojih bi Martin na ljeto trebao potpisati za Barcelonu. Tu je i 34-godišnje krilo Radoslav Antl pa se može reći da slovačka reprezentacija ipak ima određenog iskustva.

Izbornik Slovačke je 50-godišnji Zoltan Heister koji je reprezentaciju preuzeo 2006. godine. Slovaci su pod njegovim vodstvom ostvarili najveći uspjeh u povijesti svog rukometa kada su osvojili deseto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Što se tiče Europskih prvenstava, jedina dva nastupa također potpisuje Heister, ali više od posljednjeg mjesta 2006. i 2008. ipak nije išlo.

Prognoza

Uz dužno poštovanje prema ostalim momčadima, za favorita skupine ipak ćemo izabrati Dansku - aktualne viceprvake svijeta i prvake Europe iz 2008. godine. Većina momčadi iz Švedske je tu, uz par otkaza zbog ozljede. Ipak, čeka ih prilično težak posao misle li dohvatiti prvo mjesto bez prosipanja bodova jer su Poljaci na nedavnom prijateljskom turniru pali tek golom u posljednjim sekundama, a i Srbija svakako ima svojih prednosti, ponajviše u domaćem terenu.

Kao najsigurnija oklada za četvrto mjesto djeluje Slovačka koja bi svakako s oduševljenjem pozdravila bilo kakav bod budući da nikad nisu bili bolji od posljednjeg mjesta na Europskim prvenstvima.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.01.2012. u 18:16
    Francuska i Danska glavni favoriti,mi smo najveća nepoznanica zadnja tekma protiv švedske nam vratila vjeru u ovu repku.Evropski prvaci u Srbiji lijepo zvuči zar ne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • irilov12.01.2012. u 18:00
    knudsen ide na euro, al neće igrat u 1. krugu, a jurasika nema kod poljaka
    irilov