Tenis

Nije La(c)ko ni kod 2:0 u setovima

Tea Lokas, Vedran Babić • ponedjeljak, 16.01.2012.
Nije La(c)ko ni kod 2:0 u setovima
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Ljubičić još jednom je ostao razočaran u Melbourne Parku. Na startu prvog Grand Slama sezone hrvatskog je predstavnika eliminirao slovački kvalifikant Lukaš Lacko preokrenuvši zaostatak od dva seta i jednog breaka...

Lukaš Lacko zagorčao je život Ivanu Ljubičiću 2010. godine kada ga je pobijedio na PBZ Zagreb Indoorsu. Dvije godine kasnije pobrinuo se da 32-godišnji Banjalučanin i Melbourne napusti s gorkim okusom u ustima. Ivan je vodio 2:0 u setovima i imao break u trećem, dakle naizgled sve u svojim rukama, no nije uspio stisnuti gas u završnim trenucima. Lacko je s 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4 poslije tri sata i devet minuta igre kompletirao veliki preokret i lako moguće svoj najbolji meč na Grand Slamu.

Bio je ovo 13. Ivanov nastup u Melbourneu (u nizu) i čak šesti poraz na prvoj prepreci. Posljednje dvije godine igrao je 3. kolo. Po izlasku novih ATP ljestvica izgubit će 90 bodova, a s njima vrlo vjerojatno i mjesto unutar prvih 30. Trenutno je 30. tenisač svijeta.

U prvom je setu Lacko bio dostojan protivnik Ivanu Ljubičiću do 3:2. 119. igrač na svijetu tada je prvi put pokleknuo nad hrvatskim serverom i ispustio svoj servis (4:2). Ljubo je potom zadržao prednost, a Slovak smanjio na 5:3, no u posljednjem gemu odigravala se prava bitka za set, odnosno ostanak u setu. Naime, Lacko je propustio iskoristiti tri nevezane break lopte, što je Ljubičić objeručke prigrlio i uhvatio prvu ponuđenu šansu za osvajanjem seta (6:3).

Sličan scenarij odvio se i u drugom setu. Ljubičić, kojemu je ovo bio prvi nastup još od Basela 3. studenog prošle godine, je izborio break za 4:2, Lacko se pokušao vratiti pri rezultatu 4:3 stekavši prednost od 0-30, no hrvatski predstavnik spaja četiri uzastopna poena i povisuje prednost na 5:3. Slovak je mirno dobio sljedeći gem, a Ljubo još staloženije i uvjerljivije uzeo drugi set rezultatom 6:4.

Otkako je protiv Južnoafrikanca Waynea Ferreire u 3. kolu Australian Opena prije točno deset godina prokockao prednost od 2:0 u setovima i 5:1 u trećem, uvijek su se Ivanovi mečevi na Grand Slamu uzimali s dozom opreza. Čak i ako bi osvojio prva dva seta, što je bio slučaj protiv Lacka. "Slučaj Ferreira" se ponovio.

Doduše, u trećem setu Ivan nije vodio 5:1 već 2:1, ali s breakom. A kada imate servis poput Ljubičića, onda se pobjeda čini sigurnom. No, ne uvijek. Nakon što je slomio Slovaka u trećem gemu i došao u situaciju da servisom ode na 3:1, činilo se da je Ljubičić na pravom putu i da će svojim iskustvom s lakoćom privesti meč kraju. No, borbeni Slovak, koji je glavni turnir izborio s trima visokim pobjedama u kvalifikacijama (samo 11 izgubljenih gemova u tri meča), odmah je uzvratio break.

Tada se situacija na terenu drastično počela mijenjati. Lacko je dobio "krila", a Ljubičić je, nimalo neočekivano, počeo padati. Da stvar po Hrvata bude još gora, još jednom je izgubio početni udarac i Lacko tu priliku nije propustio. Smanjio je na 2:1 u setovima.

U četvrtom setu Ljubičić je slabo servirao i dao je suparniku mnogo prilika na drugi servis. Lacko se izborio za dvije break lopte i realizirao jednu za poravnanje meča i odlazak u peti set.

Oba tenisača imala su visok postotak prvog servisa u posljednjoj dionici. Lacko 71%, a Ljubičič čak 77%. No, čak i u takvim okolnostima hrvatski je tenisač izgubio svoj servis. I jedan i drugi imali su po dvije break prilike. Lacko je realizirao jednu, Ljubičić nijednu.

Prema službenoj statistici, Lacko je u meču ispalio 27 asova, čak 14 više od Ljubičića. Ivan je imao 59% prvog servisa, Lacko 64. Slovak je osvojio čak 15 poena više protiv servisa (46-31).

Lacko će svoj prvi nastup u 3. kolu Grand Slama tražiti protiv ljevorukog Amerikanca Donalda Younga, koji je sa 6:2 u petom setu nadjačao njemačkog kvalifikanta Petera Gojowczyka.

Australian Open, 1. kolo (M):
Lukaš Lacko (Slovačka, Q) - Ivan Ljubičić (Hrvatska, 28) 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4
Young (SAD) - Gojowczyk (Njemačka, Q) 6:1, 6:2, 4:6, 1:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 13:22
    bemu ljubo
    Obrisan korisnik
  • rios16.01.2012. u 11:19
    Ali taj meč protiv Ferreire prije 10 godina mu neću nikad zaboravit...Bio je mladi newcomer i tada još uvijek vrlo opasnog Ferreiru imao u svim segmentima igre, još jue Dušanović komentirao: Naprosto ga je ubio bekendom! Vodio je 5:1 u trećem i imao servis i 40:15, samo što niste to... [više na forumu]
    rios
  • Dalmatinac8816.01.2012. u 10:24
    Šteta za Ljubu
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik16.01.2012. u 09:49
    zao mi je ljube oduvijek mi je drag igrac al zbog ovakvog naslova teksta i to se isplati pretrpit hahhahhaha
    Obrisan korisnik