Rukomet

Hrvatska očekuje drugu pobjedu

Damir Žbulj • srijeda, 18.01.2012.
Hrvatska očekuje drugu pobjedu
Foto: Dario Dodić

Stigla je srijeda, a čitava hrvatska sportska sportska javnost s nestrpljenjem očekuje dvoboj rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Srbiji. Dvorana u Vršcu bit će mjesto susjedskog dvoboja Slovenaca i Hrvata, a dok izabranici Slavka Goluže love nastavak dobrih rezultat i drugu pobjedu, slovenski rukometni reprezentativci moraju se nakon poraza od Norvežana vaditi na Hrvatima.

Hrvatsku u Vršcu u 18.10 sati očekuje dvoboj drugog kola u skupini D Europskog rukometnog prvenstva. Protivnici su zapadni susjedi Slovenci, kojima je nakon uvodnog, neugodnog, minimalnog poraza od Norvežana i više nego potreban pozitivan rezultat protiv Hrvata. Pitanje je jesu li naišli na pravu reprezentaciju na kojoj će se vaditi? Makar, samopouzdanja i vjere u svoje sposobnosti im ne nedostaje te će u svakom pogledu biti neugodan protivnik.

"To je mlada ekipa željna dokazivanja, brza je, borbena, dosta trče i s tom trkom prikrivaju slabosti. Slovenski igrači su niski, pa očekujem 3-2-1 i 5-1. Protiv nas ne mogu igrati 6-0, no mi moramo imati odgovor na sve. Moramo se pripremiti na dosta trke, to će biti ključ. Slovenci imaju pritisak, no i mi moramo pobjeđivati ako želimo nešto postići," riječi su hrvatskog izbornika Goluže.

Prema najavama izbornika Slavka Goluže, Hrvatska je na ovom turniru trebala igrati brz, dinamičan rukomet, temeljen na granitnoj obrani i brzoj tranziciji u napadačku formaciju, koja je trebala donijeti pregršt laganih pogodaka iz kontre i polukontre. Većinu od tih najavljenih stvari nismo vidjeli, ali Hrvatska je protiv Islanda u prvom kolu svejedno stigla do pobjede. Znači, prostora za napredak još ima i uz bolju predstavu čitave ekipe navijači se mogu nadati i nastavku dobrih rezultata.

Protiv Islanđana odlični su bili stopostotni Štrlek s osam postignutih pogodaka, na vratima je i u reprezentativnom dresu nakon dugo vremena svoje kvalitete dokazao Mirko Alilović, dok su Lacković na lijevoj strani u prvom dijelu, a Buntić u nastavku na desnom, držali Hrvatsku u priključku s čvrstim Islanđanima.

"Mi smo momčad koja si ponekad stvara i previše pritiska. Hrvati s time nemaju toliko problema. Oni znaju igrati smireno i samopouzdano. Protiv Islanda su ponovno dokazali da jednostavno imaju pobjednički mentalitet. Gubili su praktički cijelu utakmicu i u posljednje tri minute preokrenuli rezultat u svoju korist. To je velika kvaliteta, a za nju treba puno vremena," riječi su slovenskog izbornika Denića

Svaki od igrača na terenu odradio je svoju rolu, ali ne bilo pravedno ne spomenuti i doprinos ozljedom načetog Balića, koji je i s jednom nogom, bez obzira na neke pogreške, i dalje gazda na terenu i velika psihološka, ali i svaka druga prednost Hrvatske pred njezinim protivnicima.

Slovenci su pomalo i nes(p)retno izgubili dvoboj s Norvežanima. Nakon katastrofalnog otvaranja te utakmice i -6 u početnim minutama dvoboja, stigli su do izjednačenja na poluvremenu, u nastavku su čak i vodili, no, na kraju se ipak veselila Norveška. Koliko je takav rasplet utjecao na psihološku pripremu utakmice s Hrvatima, još će se vidjeti, ali ih neugodan poraz sigurno ne može ostaviti ravnodušnima pred dvoboj drugog kola u Vršcu.

Dosadašnji susreti

Iako je prošlo već dosta godina, još uvijek pamtimo poraz Hrvatske od Slovenije u Zagrebu, na domaćem terenu na Europskom prvenstvu 2000. godine, u borbi za peto mjesto, koji je hrvatskim rukometašima uskratio odlazak na Olimpijske igre, ali naravno i poraz 2004. godine u polufinalu Eura na njihovom terenu.

Te iste 2004. godine uzvratila ja Hrvatska na najbolji mogući način, minimalnom pobjedom na putu do olimpijskog zlata, dok su još jednu pobjedu upisali i na Euro 2008. godine u Norveškoj, slavljem u skupini s pet pogodaka viška. Na sada već davnom srebrnom Svjetskom prvenstvu 1995. godine slavila je Hrvatska u skupini, čime je ukupni omjer ipak na strani hrvatskih rukometaša.

Prednosti i mane Hrvatske

Najavljivana čvrsta, ali pokretna obrana trebala bi biti velika prednost protiv Slovenaca koji i nemaju neke izrazite i ubojite vanjske pucače. Odlična forma Alilovića iz prve utakmice budi nadu kako se Slovenci mogu zaustaviti na malom broju postignutih pogodaka što će sigurno biti veliki korak prema ukupnom slavlju.

Prednosti i mane Slovenije

Slovenci, na čelu s izbornikom Denićem složili su za ovo natjecanje momčad kombiniranu od iskusnijih igrača, ali i mlađih slovenskih rukometnih nada željnih dokazivanja. Naravno, prvo ime je vrhunski vratar Gorazd Škof, koji je za vrijeme dok je branio u CO Zagrebu pokazao hrvatskoj javnost svoje kvalitete, ali i zbog svog pobjedničkog karaktera postao miljenik zagrebačke publike. Trenutno brani boje prvaka Cimosa, a u prvoj utakmici na prvenstvu dokazao je s 19 obrana da slovenska obrana može na njega itekako računati. Uroš Zorman je glavni pokretač njihove igre, Gajić će biti opasan s krila, a sadašnji Zagrebaš David Špiler, koji je imao odličnu polusezonu u hrvatskom prvaku, sigurno će imati motiv više kako bi svoju reprezentaciju odveo do pobjede.

EP 2012., 2. kolo
Hrvatska - Slovenija, 18.10 sati

Euro 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija29:31Hrvatska
Island34:32Norveška
1Hrvatska 388:78+106
2Slovenija 390:91-12
3Island 395:97-22
4Norveška 380:87-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 15:58
    Mislim da je taktika da Kopljar počne utakmicu..jer Bunta bolje igra kad malo 'naloži' na klupi. Ali kad bi on igrao opa poluvremena po 20 min, ispod 7-8 golova ne bi postizao!!! Musa mora dobit bar 10 minuta u napadu, Vori će da krepa ovim tempom, a tek je turnir počeo. Teško da će i Mirko... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 14:38
    Ma poderat ćemo ih kao siromah napolitanku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 14:28
    Hercegovci, kao i dosad, mogu spašavati Golužu, samo je pitanje kad će Denis poluditi zbog stalnog forsiranja onog Kopljara.2,10 i još ljevoruk. I džaba.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 13:26
    ocekujemo 5 ili vise razlike za nase kauboje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.01.2012. u 12:35
    I ja sve manje podnosim Kopljara. On valjda u klubu dobro ígra, al za repku se ja nesjecam da je on ikad odigrao kako treba..!!! Imam kod njega osjecaj da se boji uci u duel, ko pickica igra...
    Obrisan korisnik