Euro 2012. - Skupina D, 3. kolo, 20.01.2012, 18:10 h
Island
Island 32:34 Slovenija
Slovenija

Slovenija zasluženo do velikog slavlja

Mihaela Bradovski • petak, 20.01.2012.
Slovenija zasluženo do velikog slavlja
Foto: EPA

Prvi dvoboj trećeg kola Skupine D zaključen je velikim slavljem slovenske vrste. Potpuno zasluženo Slovenija je slavila nad Islanđanima, uspješno održavajući četiri do pet pogodaka prednosti gotovo veći dio drugog dijela. Islandu je, između ostalog, presudilo blijedi izdanje vratarskog dvojica, no i ukupni je dojam bio puno slabiji od onog iz prva dva kola...

Slovenija i Island u susret su ušli brzo realiziranim prvim napadom, s krila su precizni bili Gajić i Sigurdsson. Odmah potom dvije je obrane na vratima Islanda ostvario Gustavsson i nakon šest minuta igre Islanđani su vodili s minimalnih 3:2. Na veselje slovenskih navijača istom je mjerom na drugoj strani uzvratio Škof i njegova momčad uvodnih +1 vraća vrlo brzo, samo dvije minute kasnije.

Ključan period, brzo odvajanje momčadi Borisa Denića dogodilo se u periodu od 12. do 13. minute kada su mrežu Gustavssona redom pogađali 19-godišnji Mačkovšek za svoj prvi pogodak na Prvenstvu, Gajić s linije sedam metara i Skube za 9:6, odnosno prvih +3 koje je Slovenija ostvarila na ovom susretu.

Islanđani su u 18. minuti zaostatak uspjeli smanjiti na minimum, no i dalje u njihovoj igri nije bilo ritma i snage. Jednako tako, Gustavsson je ostao na početne dvije obrane i u 23. minuti njegovo mjesto među vratnica preuzima Gudmundsson. U istoj minuti islandski je vratar upisao svoju jedinu obranu u prvih pola sata igre obranivši udarac Gajića sa sedam metara.

Ponovno odlični Škof i Gajić

Najveću razliku između ove dvije reprezentacije na današnjem su dvoboju činila izdanja vratara, a zatim i broj raspoloženih pojedinaca u napadu. Slovenski vratar Škof upisao je 12 obrana, odnosno 32 posto uspješnih intervencija, dok su na drugoj strani Gustavsson i Hreidar Levy Gudmundsson zajedno zaustavili sedam šuteva.

Najviše pogodaka za Island, njih devet postigao je Sigurdsson, pet je u konačnu brojku ugradio Atlason, a jedan manje Petersson. Ukupno devet igrača uspjelo se upisati u listu strijelaca. Na drugoj strani isto je za rukom pošlo njima 12-orici. Sedam su postigli Gajić i Skupe, šest Dolenec.

U završnih 10 minuta prvog dijela iza Škofa prošle su tek četiri lopte, dva su puta pogađali Atlason i Sigurdsson. Pri 11:14 klupa Islanda zatražila je minutu odmora, no do odlaska na odmor slovenski su reprezentativci uspjeli i povećati prednosti. Dvije sekunde prije kraja za +4 pogodio je Zorman.

Svoje najbolje minute Slovenija je imala na startu drugog dijela. Island s dva uzastopna pogotka Peterssona nije uspio održati i ovako nemali zaostatak, te su minute u potpunosti pripale Draganu Gajiću koji je u šestoj minuti drugog dijela postigao svoj sedmi pogodak. Odmah potom poentirao je i Skube za sjajnih +7 i još fanatičnije navijanje slovenskih navijača.

Nakon tri minute bez pogotka šutersku krizu Islanda prekinuo je Atlason te se do 40. minute igralo pogodak za pogodak. Islanđani su vrlo rano iskoristili i svoj time-out, a 5-1 formacija za koju su se odlučili išla je na ruku razigranim Slovencima ostavljajući im više nego dovoljno prostora za šuteve prema blijedim Gustavssonu i Gudmundssonu.

Bez obzira na neraspoložene vratare i Island je u idućim minutama dočekao svoju seriju, u strijelce su se upisali Pálmarsson, Olafsson i Petersson i nakon 42. minute igre semafor je pokazivao 25:21 za Sloveniju - razliku s kojom se i otišlo na predah. S četiri, odnosno pet pogodaka prednosti Slovenija je ušla u posljednju četvrtinu dvoboja trećeg kola.

Punih deset minuta, od spomenute 42. pa do ulaska u posljednjih osam minuta igralo se pogodak za pogodak bez većih uzbuđenja, a zatim je slovenske navijače dvjema obranama ponovno razveselio Škof. Ipak, napad Slovenije to nije iskoristio za povećanje vodstva, već je nekoliko trenutaka kasnije dva uzastopna pogotka postigao Olafsson, a pomogla mu je u tome i brojčana prednost koju je islandska vrsta tada imala. Odmah nakon poravnanja snaga nove dvije minute odmora zaradio je Miha Žvižej i u 57. minuti Island je stigao na -2.

Sama završnica pripala je odličnom Škofu, ali i preciznom Skubeu i u utakmici koja im je značila sve ili ništa slovenski su rukometaši ostvarili željeno. U posljednjoj minuti Islanđani su postigli dva brza pogotka, baš kao i u dvoboju s Norveškom, no to im nije bilo dovoljno za više od poraza od dva razlike.

Euro 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Island32:34Slovenija
Hrvatska26:20Norveška
1Hrvatska 388:78+106
2Slovenija 390:91-12
3Island 395:97-22
4Norveška 380:87-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 06:38
    I jasno je, da svaki igra za sebe. Sloveniji je pasalo, da prođe islandija a ne norveška, jer smo od norvežana izgubili. Pa to je najobičnija logika. A tko bi sebi uzeo 2 poena za nastavak u skupini?. Samo budala...Ako je itko očekivao, da če Slovenija baciti 2 poena za nastavak, onda je on... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2012. u 06:35
    Ne znam šta se sekirate, pa nismo vam ništa ukrali ...
    Obrisan korisnik
  • mosor21.01.2012. u 04:30
    pa jel itko gledao ovu utakmicu? pa ovo je najveca sramota u povijesti sporta. +4 minuta do kraja i lopta u rukama
    mosor
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 22:05
    Slovenci su protiv nas dokazali da su ozbiljna ekipa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2012. u 21:07
    Pa taj kriterij da se gledaju međusobni mečevi,Slov.tukla Island 2 razl.Island Norvešku sa 2,a Nor.tukla Slo.sa 1!
    Obrisan korisnik