Vodeni sportovi

Uzdati se i u tuđe kljuse

Maja Giljanović • ponedjeljak, 23.01.2012.
Uzdati se i u tuđe kljuse
Foto: Sandro Donda

Nenadanim porazom od Njemačke, drugim uzastopnim nakon slabog izdanja protiv Srbije, hrvatski su se vaterpolisti doveli u poziciju nad kojom se naslađuje veći dio medija i ogromna većina navijača u Srbiji. Odabranici izbornika Ratka Rudića u posljednjem kolu natjecanja po skupinama za prolaz u četvrtfinale ovise o drugima, pobijedi li Crna Gora nezainteresiranu Srbiju, Hrvatima bi trud protiv Španjolske bio uzaludan. Ostali bi na četvrtom mjestu i igrali u doigravanju za plasman od sedmog do 12. mjesta.

"Hrvati navijaju za Srbiju", pišu u Mondo Sportu o neugodnoj situaciji u kojoj su se našli branitelji naslova prvaka Europe. Ždrijeb Europskog prvenstva u Eindhovenu nije mazio Hrvatsku kad ju je svrstao u Skupinu B uz, među ostale, aktualne viceprvake svijeta Srbe, bivše europske prvake osnažene Crnogorce i uvijek neugodnu Njemačku koja je uzela bod Hrvatskoj u Svjetskoj ligi, ali prije početka natjecanja iz reprezentacije su odavali optimizam.

Pobjede protiv Rumunjske (10:7) i još više Crne Gore (10:8) hrvatskim su reprezentativcima dale novu injekciju samopouzdanja, ali utakmica protiv Srbije, koja je mogla biti ključ u osvajanju prvog mjesta u skupini i izravan prolaz u polufinale, neslavno je propala.

Srbija je pobijedila 15:12, a da stvar bude i gora, Nikša Dobud je zbog brutalityja na Filipu Filipoviću zaradio jednu utakmicu suspenzije i ostavio suigrače na cjedilu protiv Njemačke. Ne ulazeći u, u najmanju ruku, suspektno suđenje Vogela i Stavridisa, Mađara i Grka koji su ogorčili hrvatsku sportsku javnost brojnim odlukama među kojima se poput slona u staklarnici ističe, na TV snimci potvrđeno neosnovano, isključenje Andra Bušlje Hrvatska je i sama kumovala nenadanom ishodu utakmice.

Skupina B, 5. kolo

HRVATSKA-Španjolska (13)
Srbija-Crna Gora (16)
Njemačka-Rumunjska (17:30)

Loše su je prvaci Europe otvorili i nakon nekoliko pacerski promašenih napada ubrzo se našli u zaostatku od tri gola (1:4). Kad su iscurile četiri minute zbog Bušljinog isključenja Nijemci su vodili 8:4, pet i pol minuta prije kraja rezultat je bio 9:6 i malo je čudo da je momčad Ratka Rudića i bila u igri dugo koliko je bila.

Minutu i 10 sekundi prije kraja Ivan Buljubašić je poravnao na 10:10, ali kako je Schueler s jedne strane 23 sekunde prije kraja pospremio jednu odbijenu loptu iza Josipa Pavića i s druge suci nisu svirali prekršaj na Damiru Buriću u posljednjem hrvatskom pokušaju da spasi što se spasiti da. Umjesto da osvoje bod s kojim bi im bilo dovoljno pobijediti Španjolsku i proći dalje bez da ovise o ostalim rezultatima branitelji naslova su dovedeni u poziciju da se moraju uzdati u "tuđe kljuse".

Hrvatska u ponedjeljak od 13 satu imperativno mora pobijediti Španjolsku, ali ovisi o drugima. U najvećoj mjeri o Srbiji jer malo je vjerojatno da će Njemačka propustiti šansu da se prvi put nakon više od 15 godina bori za medalju (1995. u Beču osvojili su treće mjesto baš protiv Hrvatske) i učiniti harakiri protiv Rumunjske koja je nakon četiri kola na nula bodova, a gol-razlika joj je 17 golova u minusu.

Bezopasnom bi se mogla pokazati i Srbija, ali iz potpuno drugih razloga. Igrači Dejana Udovičića već su nakon četvrtog kola (svoje pobjede nad Rumunjima i remija Crnogoraca sa Španjolcima) osigurali izravni prolaz u polufinale i tko je Hrvatskoj kriv odluči li se izbornik Delfina promiješati sastav, odmarati najbolje i izgubiti od Crne Gore?

Tablica

1.Srbija 12
2.Crna Gora 7
3.Njemačka 6
4.HRVATSKA 6
5.Španjolska 4
6.Rumunjska 0

A nije da Crna Gora nema kvalitetu za pobjedu nad Srbijom i u punom sastavu. Crnogorci su promijenili izbornika, a Perović koji je Primorac prije tri godine odveo do naslova prvaka Europe na raspolaganju ima među ostalima igrače poput Ivovića, Zlokovića, Gojkovića, Janovića i Paskovića.

Hrvatska ipak mora gledati prvenstveno na sebe, pobijediti Španjolsku, a zadatak joj je tim teži što i Španjolce pobjeda nad Hrvatima u po njih idealnom raspletu (Rumunjska da pobijedi Njemačku) može dovesti do trećeg mjesta u skupini i borbe za medalju. Primorjev Xavi Garcia, Mallarach iz Mladosti i ostali odabranici izbornika Aguilara među kojima je prvo ime Pro Reccov Guillermo Molina nedavno su na Samaridis Cupu u Grčkoj na pripremama pobijedili Srbiju (11:10), ali u četiri kola u Eindhovenu izgubili su upravo od Srba (5:8) i od Njemačke (10:16), odigrali neriješeno s Crnogorcima (10:10) i pobijedili jedino Rumunjsku (12:10).

Hrvatski izbornik Rudić je izjavio: "Očekujem pobjedu nad Španjolcima, ali što se drugih rezultata tiče, skeptičan sam. Govorim iz iskustva, uvijek nam se stvari loše poklope, vrlo teško ćemo u borbu za medalju", a Frano Karač je bio još neuvijeniji: "Srbija će pustiti Crnogorcima, u interesu im je da nas izbace iz igre".

U situaciji najviše uživaju navijači najljućeg hrvatskog rivala. Srbija je svoje mjesto među četiri najbolja osigurala i prije posljednjeg kola i ogromna većina komentara u srpskim medijima svodi se na jedno: "Neka Udovičić izvede 'sedmu' postavu i pošalje Hrvate kući". Kladionice su utakmicu Srbije i Crne Gore izbacile iz ponude, sapienti sat?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 18:14
    ja suce nisan nigdi spomenia i smatran da san izuzetno realan kad su suđenja u pitanju protiv vas sa suđenjem nije bilo problema, dok su nas protiv, očito protežiranih, Nijemaca suci itekako oštetili 4 minute smo igrali s igračen manje zbog nepostojećeg teškog prekršaja Bušlje ali reka san i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2012. u 18:53
    O čemu ti pričaš.Na evropskom prvenstvu u košarci u Grčkoj,vi ste sa postolja sišli pre intoniranja srpske himne! Takva sramota nije zabeležena u istoriji sporta!O kakvom fer-pleju pričaš?Šta si očekivao,da izginemo zbog vas i zbog bilo koga u utakmici koja nam ništa ne znači?Uvek su vama krive... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gale23.01.2012. u 17:39
    U pravu su srbi, odmori ekipu tri dana i u finalu su a protiv crnogoraca nek igra druga momčad, možemo se mi ljutit ali to bi i rudić napravio.... nama nikad suci nevaljaju a to šta smo nesposobni nema veze,,,,
    Gale
  • Obrisan korisnik23.01.2012. u 16:52
    srbi uvijek bili gamad, uvijek ce biti, al vratit cemo im rukometom ;)
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8823.01.2012. u 11:41
    idemo kući...ne triba ni igrati za 7. misto
    Dalmatinac88