Vodeni sportovi

Izbjeći najgori rezultat na EP-ima

Maja Giljanović • petak, 27.01.2012.
Izbjeći najgori rezultat na EP-ima
Foto: Sandro Donda

Hrvatska reprezentacija u petak na Europskom prvenstvu u Eindhovenu igra polufinalnu utakmicu, ali daleko od borbe za medalje, za plasman od sedmog do 12. mjesta. Ovisno hoće li preskočiti Rumunjsku koju su na startu natjecanja u skupini pobijedili 10:7 u subotu će bivši prvaci u bazen protiv Španjolske ili Nizozemske ili u 9 ujutro u susretu za deveto ili u 10:30 u susretu za sedmo mjesto.

Najjače Europsko prvenstvo u vaterpolu u posljednjih 20 godina stiglo je do svoje završnice: u petak se na Bazenu Pieter van den Hoogenband igraju polufinalni susreti, a polufinale čeka i hrvatsku reprezentaciju. Problem je "samo" što su igrači izbornika Ratka Rudića nenadano odmah u natjecanju u skupini otpali iz utrke za medalju, predali naslov osvojen prije dvije godine u Zagrebu i dvije utakmice koje su još pred njima susreti su doigravanja za poredak od sedmog do 12. mjesta.

Prva utakmica u borbi za koliki-toliki spas obraza u 14 sati repriza je prvog kola u skupini protiv Rumunjske. Prije 12 dana Hrvatska nije oduševila, ali je osvojila tri boda. Igrač utakmice bio je trostruki strijelac Miho Bošković, Josip Pavić je skupio tucet obrana, Sandro Sukno je bio dvostruki, a Damir Burić, Maro Joković, Fran Paškvalin, Samir Barać i Andro Bušlje strijelci jednog gola. Branitelji naslova preuzeli su vodstvo od prvog napada, vodili 5:3 na poluvremenu, Rumunjima samo jednom dopustili vraćanje u egal (2:2), a na koncu pobijedili 10:7.

Od 7. do 12.

PETAK
Hrvatska-Rumunjska (14)
Nizozemska-Španjolska(16)
Za 11. mjesto
Makedonija-Turska
SUBOTA
Za 9. mjesto (9)
Za 7. mjesto (10:30)

Bio je to prvi put nakon Europskog prvenstva u Kranju 2002. godine da je Hrvatska pobijedila na otvaranju, a nakon što je u drugom kolu pobijedila Crnu Goru (10:8) izgledalo je da je osvajanje jednog od prva tri mjesta neupitno. Poraz od Srbije (12:15) nije shvaćen tragično, ali onaj od Njemačke (9:10) doveo je Hrvatsku u krajnje neugodnu situaciju da nakon pobjede protiv Španjolske (11:10) ovisi o drugim rezultatima. Od dvije opcije upalila nije nijedna: Srbija je izgubila od Crne Gore (7:11), a Rumunjska od Njemačke (9:10).

Hrvatska je na koncu skupinu završila na četvrtom mjestu i po treći put na europskim prvenstvima ostala izvan borbe za medalje: prvi put u Sheffieldu 1993. osvojila je peto mjesto, a prije šest godina u Beogradu na prvom EP-u pod Rudićevom palicom sedmo.

Od 1. do 5.

PETAK
Srbija-Italija (18)
Crna Gora-Mađarska (20)
SUBOTA
Za 5. mjesto (12)
NEDJELJA
Za 3. mjesto (13:30)
Finale (15:30)

Za sedmo mjesto u Eindhovenu valja ponovno preko Rumunjske mladostaša Cosmina Radua (poslao jednu loptu iza Pavića u prvom kolu) i u subotu protiv boljeg iz susreta između Španjolske i Nizozemske u 10:30. U protivnom u subotu će u bazen još i ranije, u 9 sati u susretu za deveto mjesto.

Danas se igraju i polufinala u borbi za najviši plasman: u 18 sati viceprvak svijeta Srbija igra protiv aktualnih svjetskih prvaka Talijana, a u 20 olimpijski pobjednik Mađarska protiv bivših prvaka Europe Crne Gore.

Izbornik Srbije Dejan Udovičić naglašava: "Nikakva osveta me ne zanima, ne živimo u prošlosti. Ovo je jedna potpuno nova priča, zanima me samo da prućimo svoj maksimum". Filip Filipović izvrsno poznaje Talijane, godinama već igra za Pro Recco: "Igraju bolje od očekivanog, tvrdo, disciplinirano, sjajni su u kontri, ali mislim da smo bolji i to ćemo pokazati u bazenu. Jedino da sudački kriterij bude uravnotežen".

Ideje novog izbornika Ranka Perovića već su se odrazile na igru Crne Gore, ali prvacima iz Malage 2008. na putu je velik protivnik, Mađarska koja u skupini nije naišla na jači otpor: Italiju je pobijedila 12:8, Nizozemsku 19:6, Makedoniju 14:9, Grčku 9:7 i Tursku 22:2. Mađarska nije osvojila medalju još od olimpijskog naslova u Pekingu 2008., četvrti su bili i na posljednjem SP-u u Šangaju i na posljednjem EP-u Zagrebu, a da im je dosta neuspjeha najbolje pokazuje povratak Tamasa Kasasa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!