Rukomet

Vuković: "Čekali smo da Hrvati padnu"

Ivan Dominik • petak, 27.01.2012.
Vuković: "Čekali smo da Hrvati padnu"
Foto: EPA

Emocijama nabijena utakmica dvaju susjeda ostala je takvom i iza kulisa, nakon isteka 60 minuta. Srbi su, naravno, presretni zbog najvećeg uspjeha u povijesti svog rukometa, dok Hrvati ponovno ostaju bez mogućnosti borbe za europsko zlato. U Srbiji traje opće oduševljenje i zanos, a cijela zemlja jednostavno živi za rukomet. Da je ovaj susret bio više od samo rukometne utakmice pokazuju i izjave srbijanskih aktera.

Srbijanski vratar Darko Stanić junak je utakmice i čovjek koji je Srbiju najvećim dijelom turnira "vukao", a na kraju i uveo u finale. Nakon utakmice izrazio je oduševljenje postignutim te motivaciju za svoj odličan učinak u drugom poluvremenu. "Na početku smo svi bili kao blokirani, a i ja sam ušao u loš ritam. Obranu smo loše igrali, no srećom ni Hrvati je nisu igrali puno bolje pa smo kroz dobar napad održavali priključak. Na poluvremenu smo se sabrali i smirili, a ja sam sebi rekao 'Daj više, ne može ovako! Saberi se! Na tribinama je 20 tisuća navijača i moramo ovo iskoristiti sad ili nikad'. Presretan sam što smo uspjeli pobijediti", izjavio je Stanić.

Šešum u bolnici

Lijevom vanjskom Srbije Žarku Šešumu tijekom utakmice teško je ozlijeđeno oko. Naime, jedan od srbijanskih navijača pogodio je Šešuma neidentificiranim predmetom, pokušavajući pogoditi hrvatskog izbornika Slavka Golužu i Ivana Balića pri ulasku u tunel na poluvremenu.

Zbog težine ozljede, a prema navodima u srbijanskim medijima radi se o ozljedi rožnice, Šešum je morao napustiti dvoranu te je prebačen u bolnicu. Zasad nije poznato hoće li konkurirati za nedjeljno finale.

"Bilo je nevjerojatno teško. Nevjerojatan je bio pritisak na nama. Dosta smo izgubljeno djelovali na početku, premda smo znali da će biti teško. Naspram tog izdanja, odigrali smo u drugom poluvremenu daleko smirenije, onako kako smo igrali cijelo Europsko prvenstvo. No, sada će biti još teže, slijedi ta utakmica s Dancima, finale, a mi nikada do sada nismo igrali u finalu. Moraju se prvo smiriti strasti da bismo ušli u finale smirene glave. Ipak, ne treba kriti, idemo na zlato. Hoćemo napraviti još jedan korak više", rekao je najbolji strijelac utakmice, lijevi vanjski Kiela, Momir Ilić.

Lijevo krilo srbijanske reprezentacije, Ivan Nikčević, kazao je kako još nije osvojena medalja koja se priželjkuje: "Pričalo se mnogo o incidentima koji su prethodili ovom susretu, ali mislim da ne treba miješati to van dvorane s ovom predivnom publikom, s ovom predivnom atmosferom. Ovakva publika može samo animirati i nas i njih da odigramo veličanstvenu utakmicu, a upravo smo to i uradili. Na kraju je presudila naša obrana koja je omogućila Staniću da brani sjajno i tako još dodatno podigne ekipu. Ipak, mi još uvijek nismo osvojili medalju koju želimo. Igramo u finalu protiv Danske, koja je s 'nulom' ušla u drugu fazu prvenstva, a stigla do utakmice za trofej. Oni su najbolja reprezentacija svijeta, bar po mom mišljenju, ali imamo i mi svoje adute", poručio je jedan od ponajboljih igrača Srbije.

Jedan od igrača koji je polučio preokret u "Utakmici desetljeća" bio je Alem Toskić. On je prije svega zahvalio navijačima: "Ova predivna atmosfera nosila nas je u drugom poluvremenu i presretni smo s prvim finalom u koje smo uspjeli ući. Znali smo da nam je igra u prvom dijelu bila loša, stoga smo se dogovorili u svlačionici da se poboljšamo i odigramo u višoj brzini, a to smo izveli sjajno. Iscrpljeni smo, ali ćemo naći snage da u nedjelju osvojimo medalju na domaćem tlu jer je to prilika koja se dogodi jednom u životu", komentirao je pobjedu nekadašnji Zagrebaš.

Apsolutno jedan od najvažnijih karika Srbije danas bio je i njihov strateg Veselin Vuković. Svoje viđenje utakmice opisao je riječima: "Hrvati su odigrali izuzetnu utakmicu, nije im bilo lako pred 20 tisuća ljudi i samo smo čekali kada će pasti. Mlako smo ušli u utakmicu, ali smo se podigli i dobro odigrali do kraja. Igrači su najzaslužniji, potrošili su se puno i bit će teško u nedjelju", započeo je srbijanski izbornik.

"Dio naših snova smo odsanjali, a sad je pitanje koliko smo se emocionalno ispraznili jer smo fizički već odavno mrtvi. Šešum je na promatranju jer ima ozljedu rožnice oka i šteta je što nam je to pokvarilo slavlje", nastavio je Vuković novinarima u Beogradskoj areni. "Mislim da su Hrvati u ovom trenutku u boljoj formi od Danske, ali mi imamo dosta ozljeda pa ne znam kako ćemo. Imamo obavezu i pokušat ćemo sve učiniti da dođemo do zlata", zaključio je Vuković.

Euro 2012. - Skupina II

1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 11:25
    i to je istina sto ti kazes, ali je velika razlika jel svastika osvane u kini na nekom hramu, ili osvane recimo na njemackom stadionu na tribini
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.01.2012. u 11:23
    ista debilana. nikcevic se nadovezao na spomenute napade u prvoj recenici, to sto vama ne smeta je vasa stvar....... zbog ovog tvog komenara sam odgovorio u tom stilu, jbg zajeb...sorry :)
    Obrisan korisnik
  • cameosis28.01.2012. u 16:56
    nacelno tocno -- ali onda se i hrvatski grb ne bi smio rabiti zato sto su ga ustase koristili u svoje svrhe. isto tako je swastika stari budisticki simbol i u aziji se nalazi svugdje, bez obzira sto su je nacisti koristili.
    cameosis
  • cameosis28.01.2012. u 16:54
    pobrkao si loncice -- koji "vi" i kakve veze ja imam sa srbijanskim takozvanim "navijacima"?
    cameosis
  • Obrisan korisnik28.01.2012. u 10:38
    Malo se srbadija previse uzdigla,tek je prvi put da su u finalu.
    Obrisan korisnik