Vodeni sportovi

Riječka demonstracija moći na Savi

Vedran Filipović • subota, 04.02.2012.
Riječka demonstracija moći na Savi
Foto: Sandro Donda

Konačan rezultat sve će reći, bila je ovo nikad lakša pobjeda vaterpolista riječkog Primorja nad Žapcima koji su na domaćem terenu potopljeni s 13:8.

HAVK MLADOST - PRIMORJE EB 8:13 (1:4, 3:2, 2:4, 2:3)

Zagreb, bazen na Savi, Jadranska liga, 14. kolo
Gledatelja: 500
Suci: Maro Savinović (Dubrovnik), Neno Periš (Split)

MLADOST: Marcelić, Radu 1, I. Milaković 1, Letica, L. Bukić 1, Živković, Udovičić 2, K. Milaković 1, Bebić 1, Perić, Hinić, Mallarach 1, Pavić, Vukičević. Trener: Vjeko Kobeščak

PRIMORJE EB: Radić, Glavan, Paškvalin 1, Krapić 1, De. Varga 2, Franković 2, Muslim 2, Jelača, Da. Varga 1, Barač 1, Šetka 1, Garcia 1, Tiškivski 1, Buljubašić. Trener: Zoran Roje.

Igrač više: HAVK Mladost 2/11, Primorje EB 1/8

Peterci: HAVK Mladost -, Primorje EB 2/2

Četiri sata trebalo je gostima do Zagreba, no dug put po vremenskim neprilikama u potpunosti se isplatio. Centri Mladosti potpuno bili su potpuno zaustavljeni od strane riječke obrane kojom je stolovao Zdravko Radić, a napad precizan, raspucan i raspoložen.

Zapravo, crnogorski vratar mreže jedini loš potez načinio je u prvoj minuti kada je dopustio Ivanu Milakoviću da zabije gol iz daljine u njegov bliži kut. Na prvi gol gostiju čekalo se tri minute, tada je Xavi Garcia sretno od stative i Pavićevih leđa poravnao rezultat. Igrač više bio je loš na obje strane, no Franković je za vodstvo Riječana zabio sredinom prve četvrtine da bi Krapić s brojčanom nadmoći poentirao za 3:1. Nisu se niti Žapci iskazali u igri pred golom gostiju, a potpuno ih je šokirao Anđelo Šetka milimetarski preciznim udarcem iz daljine za 4:1 čime je bila zaključena prva četvrtina.

Ivan Bebić iznenadio je Radića na otvaranju drugih osam minuta, a daleko najbolji igrač Mladosti Vanja Udovičić posljednji je približio Kobešćakovu momčad na minimalan zaostatak. Nakon toga u bazenu je postojala samo jedna momčad. Barać je iz kontakta prevario Pavića, Mladostaši su gađali vratnice (minimalno osam su ih pogodili u cijelom susretu!), a Tiškivski je na isteku napada zatresao mrežu hrvatskog reprezentativnog vratara "kroz oči" iz teške pozicije. Do poluvremena uspio je smanjiti Luka Bukić na asistenciju Udovičića, čovjeka koji je apsolutna alfa i omega Mladosti u bazenu, a pogotovo s igračem više.

Treća četvrtina donijela je novu šansu domaćima za približavanje, no Bebić je promašio dvije izgledne šanse što je kaznio Daniel Varga u čistoj kontri. Još jedan domaći napad s igračem više otišao je u blok momčadi Zorana Roje, a drugi brat Varga koristi peterac koji je sjajnim driblingom izborio Šetka. Udovičić je matirao Radića za smanjenje zaostatka, no Daniel Varga u sljedećem napadu sjajno pronalazi Paškvalina kojemu nije teško zatresti mrežu. Novi peterac za goste iskoristio je Petar Muslim, a uoči posljednjih osam minuta 10:6 postavio je Cosmin Radu u jednom od rijetkih trenutaka kada je došao do lopte i nešto malo više prostora.

U posljednjih osam minuta Žapci su, nogometnim rječnikom rečeno, ušli va banque. Rumunj je pogodio još jednu u nizu vratnica, a Denes Varga nakon dvije minute stavio "točku na i" odličnim udarcem iz daljine. Igra domaćih se raspala u tim trenucima, Udovičić je "privatizirao" napade koji nisu dobro završavali, a Franković je nakon jednog takvog sam isplivao u kontru te prevario danas potpuno nemoćnog Josipa Pavića. Kristijan Milaković i Mallarach smanjili su na 12:8, a konačan rezultat postavlja Muslim nakon još jedne mlake i usporene reakcije domaće obrane.

Velika je i važna ovo pobjeda za Riječane, njome su pobjegli Žapcima na prvenstvenoj ljestvici gdje sada čvrsto drže treće mjesto iza Juga i Pro Recca. Nakon onog debakla u Eindhovenu, lijepo je bilo ponovno pogledati jednu vrlo dobru i dinamičnu predstavu gdje je bolji protivnik odnio bodove s gostujućeg terena.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!