Nogomet

Video: Uvjerljiva Furia, poraz Italije

Igor Šestak • srijeda, 29.02.2012.
Video: Uvjerljiva Furia, poraz Italije
Foto: EPA

Sva tri protivnika Hrvatske reprezentacije odradila su posljednje provjere uoči početka priprema za Europsko prvenstvo. Španjolci su lakoćom svladali nedoraslu Venezuelu, Talijani su iznenađujuće poraženi od Sjedinjenih Američkih Država u Genovi, dok se Irska u posljednjih pet minuta spasila poraza u utakmici protiv Češke.

Na Aviva stadionu u Dublinu snage su odmjerile Irska i Češka. Nakon dodatnih kvalifikacija u kojima su izbacili Estoniju, Irci su pripreme za Europsko prvenstvo počeli protiv Čeha koji su "glumili" Hrvatsku s kojom otvaraju Euro u Poznanu. Irska obrana bila je oslabljena u ovoj utakmici neigranjem Richarda Dunnea, inače standardnog člana prve postave. Giovanni Trapattoni izveo je najbolju moguću jedanaestoricu koja je iznijela i većinu kvalifikacija. Za Češku nije nastupio Rosicky, a u momčadi nije bilo ni važnog obrambenog igrača Pospecha

Dvije reprezentacije koje su osigurale plasman na Europskom prvenstvu odigrale su prilično tvrdo prvo poluvrijeme u kojem nije bilo mnogo prilika. I jedna i druga reprezentacija počela je vrlo aktivno, ali nakon početnih prijetnji Longa i Štajnera na pravu priliku se čekalo do 15. minute kada je Robbie Keane nadmudrio svoje čuvare i izašao pred Čecha koji je krajnjim naporom nogom obranio udarac.

Utakmica se tada primirila i većinu vremena se igralo između dva šesnaesterca. Pravih prilika nije bilo pa su vratari tek ponekad morali reagirati kod ubačaja ili pokušaja iz daljine. Nešto opasniji udarac uputio je u 45. minuti Rezek, ali je Given uspio obraniti njegov pokušaj.

Nakon pet minuta igre u nastavku Česi su poveli. Rezek je na sebe navukao nekoliko Iraca i sjajno dodao Barošu koji mirno poslao loptu pored Givena. Nastavak utakmice obilježile su brojne izmjene igrača koje su dosta poremetile ritam susreta. Irci su često pokušavali preko bokova i udarcima iz daljine, ali je Čech bio spreman na te pokušaje. Dobrim udarcem Givenu je još jednom zaprijetio Rezek, ali je bio zamalo neprecizan.

Kada se činilo da Česi odlaze iz Dublina s pobjedom, Irci su u 86. minuti iskoristili jednu neopreznost u Češkoj obrani. Andrews je asistirao Simonu Coxu koji je sasvim iskosa uspio progurati loptu između Čecha i njegove prve vratnice.

Dempsey šokirao Talijane

Talijani su poraženi s 1:0 od reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država na stadionu Luigi Ferraris u Genovi. Talijanski izbornik Cesare Prandelli imao je dosta problema s odbirom napadača. Ozlijeđeni su Cassano i Rossi, a za ovu utakmicu nije ni pozvan Balotelli. Priliku u napadu od početka su dobili Matri i Giovinco, a iza njihovih leđa je na poziciji ofenzivnog veznog igrača zaigrao Thiago Motta.

U reprezentaciji Sjedinjenih Američkih Država nije bilo Donovana pa su glavne uzdanice Jürgena Klinsmanna bili Dempsey i Altidore

Već u petoj minuti talijanski napadači su bili u prilici, ali je dobro reagirao Tim Howard. Američki vratar bio je dosta zaposlen u ranoj fazi utakmice. Istaknuo se s nekoliko uspješnih, ali i jednim neuspješnim istrčavanjem koje nije uspio kazniti Giovinco. Novi okršaj ovih igrača dogodio se u 19. minuti kada je Giovinco pucao iskosa, a Howard sigurno obranio. Za SAD dobru situaciju nije uspio realizirati Shea.

Do kraja prvog poluvremena Buffona je dobro zagrijao Dempsey iz slobodnog udarca, a na drugoj strani je Howard sigurno zaustavio udarac Motte s ruba kaznenog prostora.

Ključni trenutak utakmice dogodio se u 55. minuti. Altidore je primio loptu leđima okrenut golu i ostavio ju za Dempseya koji je preciznim udarcem s ruba šesnaesterca svladao Buffona.

Talijani su tada jurnuli po izjednačenje. Umjesto Motte i Matrija ušli su Borini i Pazzini. Uspjeli su domaći stvoriti pritisak, ali lopta nije htjela u mrežu. Howard je bio nesavladiv, a nekoliko sjajnih reakcija imali su i američki braniči. Prijetili su Borini, Pazzini i Montolivo, ali Italija ipak nije uspjela spriječiti drugi uzastopni poraz od 1:0. U studenom su istim rezultatom poraženi od Urugvaja.

Hat-trick Soldada

Nakon samo devet mjeseci Španjolska se drugi put susrela s reprezentacijom Venezuele. U lipnju 2011. slavili su 3:0, a ovoga su puta bili još uvjerljiviji. Uoči susreta Vicente del Bosque je imao dosta problema s napadačima. Villa i Negredo su ozlijeđeni, a Torres nije pozvan zbog loše forme. Priliku u napadu dobio je Fernando Llorente, a iz pozadine su mu se najčešće priključivali Fabregas, David Silva i Iniesta.

Na stadionu La Rosaleda u Malagi Španjolci su lomili otpor Venezuele do 37. minute. Od samog starta utakmice Furia se nametnula i počela stvarati prilike. Gosti su se uglavnom branili, u prvih pola sata prilično dobro, te čekali priliku iz kontranapada. Llorente je imao nekoliko prilika u uvodnom dijelu utakmice, ali nije uspio svladati vratara Hernandeza.

Prijetili su i Ramos i Pique, ali je Venezuelu načeo Iniesta pogotkom u 37. minuti. Prizemnu loptu u sredinu kaznenog prostora poslao je Fabregas, a Iniesta nije imao težak posao proslijediti ju u mrežu. Samo tri minute kasnije sjajnu su akciju odigrali David Silva i Fabregas. Igrač Manchester Cityja je probio po desnoj strani, odigrao za Fabregasa koji mu je petom ostavio loptu na vrhu kaznenog prostora. Silva je iskoristio sjajnu asistenciju i poslao loptu u suprotni kut vratara Hernandeza.

Drugo poluvrijeme posve je obilježio Roberto Soldado koji je zamijenio Llorentea. Napadaču Valencije trebalo je samo pet minuta da se upiše u strijelce. Obrambeni igrači Venezuele izgubili su loptu na svojoj polovici terena, a nakon nekoliko brzih i preciznih dodavanja lopta je došla do Cazorle na lijevoj strani kaznenog prostora. Cazorla je u sredini pronašao Soldada koji je samo postavio nogu i poslao loptu u nebranjenu mrežu.

Za 4:0 Soldadu je asistirao Arbeloa prizemnim ubacivanjem s desne strane u 53. minuti. Desetak minuta kasnije Soldado se sjurio prema golu, zaobišao vratara, a Amorebieta ga je srušio s leđa. Sudac nije imao izbora nego pokazati crveni karton gostujućem braniču. Soldado se sam prihvatio izvođenja kaznenog udarca, ali je pucao loše po sredini gola i Hernandez mu je obranio udarac.

Soldado je ipak uspio doći do hat-tricka pogotkom u 84. minuti. Asistirao mu je Jordi Alba. Ovom pobjedom Španjolci su prekinuli negativan niz nakon što u studenom nisu uspjeli pobijediti u dvije utakmice protiv Engleske i Costa Rice.

Prijateljske utakmice:
Irska - Češka 1:1
Italija - SAD 0:1
Španjolska - Venezuela 5:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 07:34
    Ako su nas Cesi "glumili" sa Irskom onda su trebali igrat sa 6 igraca,mozda sam malo i pretjero sa visinom brojke ali to samo zato jer jos malo (zaista malo) vjerujem u nasu repku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 00:56
    Bilić je jednostavno strašan,u odličnoj smo grupi sa Španjolcima što znači 3 boda manje odmah sada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 00:48
    Bye, bye Torres! :) Samo trpaj Soldado. Llorente strasan napadac.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 00:39
    ROBERTO GOLDADO
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2012. u 00:09
    Motta ofenzivni vezni?! Pa nije ni cudo da su izgubili!
    Obrisan korisnik