Zimski sportovi

Video: Penguinsi deklasirali aktualne prvake

Ivan Dominik • nedjelja, 11.03.2012.
Video: Penguinsi deklasirali aktualne prvake

Nedjeljna večer priuštila je pravu hokejašku poslasticu za sve njegove fanove uz, naravno, utakmicu Medveščaka i Klagenfurta u EBE ligi. U najjačoj svjetskoj hokejskoj ligi, NHL-u, sastali su se Pittsburgh Penguinsi i aktualni osvajači Stanley Cupa, Boston Bruinsi. Consol Energy centar u Pittsburghu svjedočio je hokeju na vrhunskoj razini, mnoštvu vještih poteza te bogatstvu golova. Susret druge i četvrte ekipe Istočne konferencije završio je rezultatom 5:2 za Penguinse.

Žustro je započela utakmica Penguinsa i Bruinsa, a u prvim su se minutama bolje snašli domaći, koji su ubrzo i došli u vodstvo. Premda je prvi udarac na gol Marca-Andrea Fleuryja uputio gostujući kapetan Zdeno Chara, više je prilika imao Pittsburgh kod kojeg je u uvodnim minutama aktivnošću na ledu prednjačio Chris Kunitz. Zbog te inicijative domaćina došlo je i do prvog gola. Mrežu Tima Thomasa načeo je u četvrtoj minuti dvoboja Arron Asham svojim četvrtim golom sezone na dodavanja braniča Bena Lovejoyja i kanadskog centra rođenog u azijskoj državi Brunei, Craiga Adamsa.

Šestorke Pittsburgha

Vratari: Marc-Andre Fleury - 34/36, 94.4 posto, Brent Johnson

Braniči: Zbynek Michalek/Matt Niskanen
Ben Lovejoy/Brooks Orpik
Simon Despres/Deryk Engelland

Napadači: James Neal/Evgenij Malkin/Chris Kunitz
Steve Sullivan/Jordan Staal/Pascal Dupuis
Matt Cooke/Joe Vitale/Tyler Kennedy
Eric Tangradi/Craig Adams/Arron Asham

Nepune četiri minute kasnije, nakon što se stanje na ledu nije mijenjalo što se inicijative tiče, Penguinsi su preko beka Matta Niskanena udvostručili vodstvo. Kod tog gola su asistirala dva najbolja pojedinca u momčadi Dana Bylsme, dakle, Evgenij Malkin i James Neal. Pittsburgh nakon toga zgoditka nije popuštao te je tražio i treći gol, dok su se Bruinsi grčevito branili te samo ponekad prijetili vratima domaćih. Igra Penguinsa se isplatila nepune dvije minute prije kraja prve trećine kada je s igračem više James Neal poentirao 31. put u sezoni. Sve mu je po običaju pripremio Malkin koji je time ostvario drugu asistenciju na utakmici, a na prvi se odmor otišlo s visokih 3:0 domaćina.

U drugoj je trećini Claude Julien, trener gostiju morao izvaditi Thomasa te je na gol postavio donedavnog vratara Red Bulla iz Salzburga, Martyja Turca. Ta je promjena donijela živost u igri Bostona, a nakon samo dvije minute igre je rezultat smanjio češki centar u redovima Bruinsa, David Krejči, na dodavanja Tylera Seguina i Milana Lučića, koji je u velikoj formi s ostvarenim bodom u svakoj od posljednjih sedam utakmica. Turco je uspješno zaustavljao napade domaćih predvođenih sveprisutnim Malkinom, ali je pokleknuo u petoj minuti nastavka kada ga je matirao Kunitz. Za četvrti gol Pensa zaslužni su ponovo bili Malkin i Neal koji su izigrali goste, a Kunitz je samo podigao pak u rašlje Turca.

Šestorke Bostona

Vratari: Tim Thomas - 7/10, Marty Turco - 20/22 obrana, 90.9 posto

Braniči: Zdeno Chara/Joe Corvo
Johnny Boychuk/Adam McQuaid
Dennis Seidenberg/Andrew Ference

Napadači: Milan Lučić/David Krejči/Tyler Seguin
Brad Marchand/Patrice Bergeron/Brian Rolston
Shawn Thornton/Chris Kelly/Gregory Campbell
Lane MacDermid/Max Sauve/Jordan Caron

Boston je u drugom periodu bio bolja momčad pa je uspio smanjiti zaostatak na 4:2, strijelac je ponovno bio Krejči, kojem su 20. gol sezone asistirali ponovno isti suigrači. S tim se rezultatom ušlo i u posljednjih 20 minuta u koje su ponovno bolje ušli igrači Bostona čija je igra, čini se, s vremenom sve više rasla. Turco je na golu ponekad radio čuda, a pogotovo važna i efektna je obrana bila nakon Staalova udarca u situaciji jedan na jedan sredinom druge trećine.

Posljednja trećina utakmice nije bila toliko uzbudljiva kao prve dvije, međutim, i u njoj su dosta prilika imale obje ekipe. Boston je nastavio napadati, ali Pittsburgh se odlično branio te je ponovno uspio i bolje posložiti igru prema naprijed. Stoga se igralo jednako na oba gola, premda su domaći većinom kontrolirali rezultat kako ne bi došlo do iznenađenja ili šokantno primljenog pogotka. Domaćini su uspjeli iskontrolirati utakmicu tako da se u posljednje četiri minute ušlo relativno mirno, a kada je Boston stisnuo i krenuo po izjednačenje, sijevnula je kontra Penguinsa u kojoj je mrežu Martyja Turca zatresao Pascal Dupuis na dodavanja Jordana Staala i Deryka Engellanda.

Do kraja utakmice Boston nije uspio napraviti apsolutno ništa u svoju korist, manje od dvije minute prije kraja dobio je i isključenje pa se više od 18.000 gledatelja u dvorani moglo ustati i pljeskom pozdraviti devetu pobjedu u nizu svojih ljubimaca. Bostonu je ovaj poraz od 5:2 bio drugi zaredom, a šesti u posljednjih deset utakmica u ligi. Međutim, valja napomenuti da je Boston igrao bez pet važnih prvotimaca, nedostajali su napadači Peverley, Horton, Pouilot i Paille te vratar Rask, dok kod Penguinsa još uvijek nema Sidneyja Crosbyja, koji je pred potpunim oporavkom. Obje ekipe su unatoč (ne)osvojenim bodovima ostale na svojim pozicijama na ligaškoj tablici.

NHL liga, nedjelja, 11.3.2012.:
Pittsburgh Penguins – Boston Bruins 5:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!