Nogomet

City na Emiratesu, Mandžukić na prvake

Sportnet • petak, 06.04.2012.
City na Emiratesu, Mandžukić na prvake
Foto: EPA

Nova nogometna runda doljem Europe sa sobom nosi niz intrigantnih susreta, a prava iskušenja imat će i neki od aspiranata za naslov.

Uoči završnice FA kupa Premier liga ulazi u brži ritam koji bi se mogao pokazati kobnim za aspiracije Manchester Cityja. Dok United ima prilično lagan raspored, City u 32. kolu ide na Emirates i morao bi pobijediti ako namjerava ostati u utrci za naslov jer United dočekuje QPR. Arsenalu je pak pobjeda važna zbog Lige prvaka, a na domaćem terenu ima šest uzastopnih pobjeda.

Tottenham se nada da će na Stadionu svjetla produžiti Sunderlandove obrambene muke jer su domaći u zadnje tri utakmice primili pet golova. Spursima itekako treba pobjeda bi održali pet bodova prednosti pred Chelseajem. Polufinalist Lige prvaka na krilima uspjeha protiv Benfice trebao bi još malo pogurnuti Wigan prema Championshipu.

Liverpool počinje niz od tri utakmice u osam dana, a crnu seriju od šest poraza u sedam posljednjih utakmica pokušat će prekinuti protiv Aston Ville na Anfieldu, i to bez suspendiranog Pepea Reine. Bolton Ivana Klasnića u najboljoj je pobjedničkoj seriji od prosinca 2006. Četvrtu uzastopnu ligašku pobjedu pokušat će izboriti protiv Fulhama koji do kraja sezone nema velikih ambicija.

Španjolsko nogometno prvenstvo došlo je do 32. kola koje nudi veliki derbi na Santiago Bernabeu između vodećeg Real Madrida i trećeplasirane Valencije. Nakon što su s pola snage odradili uzvratni dvoboj četvrtfinala Lige prvaka protiv APOEL-a u kojem je Jose Mourinho odmarao neke igrače, nogometaši Kraljevskog kluba protiv Valencije traže isključivo nova tri boda s kojima bi održali svoju prednost pred Barcelonom. S druge strane gosti dolaze na krilima uvjerljive pobjede protiv Alkmaara, ali i potpuno rasterećeni jer bi sve osim poraza za njih bio veliki uspjeh.

Iako su dugo bili na začelju prvoligaške kolone nogometaši Real Zaragoze, za koju nastupa Tomislav Dujmović, uspjeli su pronaći formu te su ostvarili tri pobjede u nizu čime su došli na samo četiri boda od mjesta koje znači ostanak u ligi. Međutim njihova velika serija u subotu će se naći na velikoj kušnji jer na La Romaredu dolazi Barcelona koja se još uvijek nije odrekla borbe za naslov i nikako si ne smije dopustiti prosipanje bodova.

U svjetlu borbe za mjesta koja iduće sezone vode u Europu sasvim sigurno će biti zanimljivi dvoboji između Levantea i Atletico Madrida te Rakitićeve Seville i Athletic Bilbaa koji je nastavio s odličnim rezultatima u Europskoj ligi te odigravši 2:2 u uzvratu protiv Schalkea izborio plasman u polufinale tog natjecanja. Bijeg sa dna Mate Bilić će sa svojim Sportingom tražiti na neugodnom gostovanju kod Getafea.

Nakon prošlotjednog spektakla u utakmici sa Stuttgartom i gubitka dva boda, Dortmund u ovom kolu očekuje novi težak ispit. Vodeću momčad prvenstva ugostit će raspoloženi Mario Mandžukić i njegovi Vukovi koji su u odličnoj formi i pobijedili su u posljednje četiri utakmice. Bayern, koji sada za liderom zaostaje tri boda, trebao bi imati mnogo lakši posao u domaćem dvoboju protiv Augsburga koji je s tri boda protiv Kölna u prošlom kolu isplivao iznad zone ispadanja.

Borussia Mönchengladbach je s dva uzastopna poraza prepustila Schalkeu poziciju koja vodi direktno u Ligu prvaka, a povratak u pobjednički ritam tražit će protiv Herthe koja je sve bliže odlasku u niži rang natjecanja. Istoj sudbini još je bliži Kaiserslautern bivšeg Hajdukovog trenera i u utakmici protiv Hoffenheima hvatat će zadnji vlak za eventualni ostanak u najvišem razredu njemačkog nogometa.

Nakon promjene na klupi, Apotekari će prekid negativne serije tražiti na Uskrs kod Hamburga. Leverkusen je zadnji put slavio 3. ožujka protiv Bayerna, a njihovi protivnici su pobjedom nad Kaiserslauternom u prošlom kolu prekinuli svoju negativnu seriju od šest utakmica bez pobjede. Drugu Uskršnju utakmicu odigrat će Schalke i Hannover nakon što je u četvrtak završen njihov put u ovogodišnjem izdanju Europske lige.

Tijekom tjedna francuska nogometna javnost saznala je da njihova liga više nije član "liga petice", barem što se tiče učinka klubova u europskim natjecanjima. Naravno, bez obzira na to, borba za naslov, europske pozicije i ostanak u Le Championnatu se nastavlja i ovog vikenda. Montpellier u prošlom kolu nije zaigrao, ali je zadržao vrh zahvaljujući prvom porazu Parižana, a lideri imaju priliku sačuvati svoj status pred svojim navijačima protiv vrlo neuvjerljivog Sochauxa.

S druge strane, PSG će dočekati na Parku prinčeva Marseille, momčad koja je možda u najgoroj formi od svih francuskih prvoligaša. Lošoj atmosferi u ekipi pripomogla su i dva poraza od Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka, a ovaj potonji je možda ostavio i tragove umora na igračima Didiera Deschampsa. Uglavnom, Ancelotti i igrači ne razmišljaju ni o kakvom drugom ishodu osim svoje pobjede.

Lyon Dejana Lovrena će ugostiti fenjeraša Auxerre i pokušati dočekati krivi korak Lillea kod Bresta, odnosno smanjiti zaostatak za željenom trećom pozicijom. Toulouse će to isto tražiti kod Valenciennesa, a zanimljiv okršaj bitan u borbi za ostanak vodit će izravno Nice i Lorient.

Prošlotjedni kiks Milana kod Catanije momčad Juventusa odlično je iskoristila pobjedom nad Napolijem te se primaknula na samo dva boda zaostatka za vodećim Rossonerima. No, u subotu Staru damu čeka još jedan vrlo težak zadatak, gostovanje kod Palerma. Budan i suigrači pritom su ohrabreni nedjeljnim preokretom u Bologni (3:1). "Juventus nema igrača svjetske klase, makar Pirlo igra odličnu sezonu. No, ni Matri ni Borriello nisu na razini Ibrahimovića", komentirao je Budan sljedeće protivnike.

Allegrijevi će nogometaši čelnu poziciju čuvati na San Siru protiv Fiorentine, nakon ispadanja iz Lige prvaka i bez do kraja sezone prekriženog Pata. Njihovi gradski rivali, Inter, igrat će u Trstu protiv Cagliarija. Andrea Stramaccioni debitirao je u "ludoj" utakmici protiv Genoe (5:4) te mora dokazati može li donijeti pozitivnu konstantu. Marka Livaju ovoga puta neće voditi s prvom momčadi.

Na rimskom Olimpicu slijedi izravan okršaj u borbi za treće mjesto i poziciju koja vodi prema Ligi prvaka. Lazio Edoarda Reje ostao je bez Klosea, a Napoli se želi iskupiti za slabu partiju protiv Juventusa. Rimljani imaju tri boda viška i eventualnom bi pobjedom praktično izbacili jednog konkurenta iz igre. Udinese će rasplet tog susreta pratiti nakon odrađenog dvoboja protiv Parme pred svojim navijačima, a Roma ide u goste Lecceu, sastavu koji bi ukoliko ostane praznih ruku stigao još korak bliže ispadanja u drugu ligu. Novara i Cesena već su gotovo "prežaljeni".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 22:30
    Fulali su parove, stavili su parove 30. kola pa su promijenili. Bilo bi korektno onda i maknuti komentar koji ih je na to upozorio da ne zbunjuje ljude (kad već nisu dovoljno kulturni zahvaliti se na ukazanoj pogrešci).
    Obrisan korisnik
  • joka030506.04.2012. u 20:28
    FORZA JUVE!!!
    joka0305
  • snoopy06.04.2012. u 19:47
    jedino Talijani ne igraju na Uskrs, svaka čast
    snoopy
  • Obrisan korisnik06.04.2012. u 18:44
    HSV, Augsbur i Koln bi u Njemačkoj mogli potonut u zonu ispadanja jer i Leverkusenu i Werderu trebaju bodovi za 5. mjesto., a Bayernu za 1. S druge strane, Hertha ima šanse protiv Borussie M koja u zadnje vrijeme nije u formi, a Freiburg u derbiju začelja sa Nurnbergom može napravit jako puno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Cholo06.04.2012. u 18:34
    ajmo mandžo potopi prvake
    Cholo