Zimski sportovi

Crosby i Malkin ušutkali Flyerse i kritičare

Ivan Dominik • nedjelja, 08.04.2012.
Crosby i Malkin ušutkali Flyerse i kritičare

Od ranije odigranih subotnjih utakmica u NHL-u samo se jedna igrala na Zapadu. Bio je to susret dvije otpisane momčadi, Calgaryja i Anaheima, koja nije odlučivala ni o čemu. Ostala četiri dvoboja od sveukupno 15 susreta, koji su se igrali tijekom dana i večeri diljem sjevernoameričkog kontinenta, igrana su u sklopu Istočne konferencije, a definitivno je najzanimljiviji ogled bio između ljutih rivala i budućih suparnika u playoffu, Pittsburgh Penguinsa i Philadelphia Flyersa...

Jedini raniji "zapadni" susret osim derbija dana u kojem su Blackhawksi u zanimljivoj i napetoj utakmici svladali domaće Red Wingse s 3:2 nakon raspucavanja, bio je ogled Flamesa i Ducksa u olimpijskom gradu Calgaryju. Utakmica je počela dobro za domaće hokejaše, a kao što je i nerijetka pojava u najjačoj hokejskoj ligi svijeta, ponovno je pisana povijest. Naime, u već opisanom ogledu je u točno četvrtoj minuti utakmice svoj prvijenac u NHL-u postigao Akim Aliu iz redova Calgaryja. To je igrač rođen u nigerijskom gradu Okeneu te tek drugi Nigerijac porijeklom, koji je nastupio u NHL-u nakon Rumuna Ndura. Zanimljivo je da korijene iz iste zemlje vuče i veliki Jarome Iginla.

Nakon Aliujeva pogotka, kojeg mu je usput rečeno asistirao Michael Cammalleri, mreže su mirovale sve do 14. minute druge trećine. Tada je za Anaheim izjednačio Bobby Ryan, no to Ducksima nije pomoglo da na drugi odmor odu u rezultatskom egalu jer je 43 sekunde prije kraja drugog perioda Jay Bouwmeester pogodio iza leđa Švicarca Jonasa Hillera za novo vodstvo domaćina od 2:1, a 25 sekundi kasnije, odnosno 18 prije kraja trećine je za 3:1 zabio ukrajinski bek Anton Babchuk.

Do kraja susreta se u velikog junaka i nadolazeću zvijezdu Flamesa prometnuo 23-godišnji Akim Aliu koji je zabio za 4:1 momčadi iz Alberte, a taj mu je pogodak bio drugi u utakmici, sezoni i NHL karijeri. Posao domaćina dovršio je marljivi Lee Stempniak golom za 5:1, dok je drugim golom utakmice poraz uspio ublažiti Bobby Ryan 27 sekundi prije kraja ogleda. Niti jedna od ovih dviju franšiza nije se plasirala u daljnju fazu natjecanja te im je ovaj dvoboj poslužio kao oproštaj od ove sezone.

Sid i Geno začepili usta kritičarima, Pensi srušili Flyerse

U Consol Energy centru sastali su se domaći Penguinsi i Philadelphia Flyersi u utakmici koja je poslužila kao uvertira doigravanju, u kojem će se u najmanje četiri, a najviše sedam utakmica sastati ove dvije franšize. Kao i obično tenzije su između dvaju rivala na ledu i izvan njega bile visoke, no nije bilo velikih incidenata kao u utakmici otprije tjedan dana, kada su se osim igrača na ledu sukobili i treneri Dan Bylsma i Peter Laviolette.

Sama utakmica počela je bolje za domaćine koji su već u šestoj minuti susreta poveli s 1:0 preko Pascala Dupuisa. Sve do kraja iste trećine vodila je momčad iz Pittsburgha, no 53 sekunde prije isteka 20. minute izjednačila je četvrta napadačka linija gostiju, a strijelac za Flyerse je bio rookie Brayden Schenn. Sličan je scenarij imala i druga trećina jer je Pittsburgh poveo već u njenoj osmoj minuti golom Chrisa Kunitza na dodavanje Evgenija Malkina, a Philly je poslije gotovo šest minuta igre izjednačio preko legendarnog Čeha Jaromira Jagra.

No, tada su na scenu stupili najbolji igrači Penguinsa, a ujedno i ponajbolji hokejaši današnjice. Prvo je nešto više od dvije minute prije isteka vremena u drugoj trećini mrežu Sergeja Bobrovskog pogodio Sidney Crosby, a 12 sekundi prije kraja istog perioda je Malkin zabio svoj jubilarni 50. gol sezone za 4:2 svog kluba. Budući da je tim rezultatom završena druga trećina, a u trećoj su golovi izostali, taj je skor postao konačan te je Pittsburgh uknjižio važnu pobjedu, više za samopouzdanje nego za tablicu lige.

Devilsi potvrdili šesto mjesto, Bruinsi se oprostili od Sabresa

Momčad iz New Jerseyja je u svojoj posljednjoj utakmici prije početka doigravanja svladala klub iz kanadskog glavnog grada nakon odlično odigrane posljednje trećine. Sredinom prvog perioda su poveli Senatorsi golom braniča Matta Gilroya da bi četiri i pol minute kasnije izjednačio sjajni Rus Ilja Kovalčuk. Drugo vodstvo Ottawe viđeno je u 34. minuti kada je mrežu živuće legende hokeja, Martina Brodeura koji je odigrao više od 70.000 minuta u svojoj NHL karijeri, proparao Jim O'Brien.

Međutim, ne samo da su se Devilsi vratili u igru nego su s tri vezana pogotka uspjeli osvojiti oba boda. prvo je u 38. minuti na 2:2 izjednačio Petr Sykora, a potom su u trećoj trećini Stephen Gionta prvim te Ilja Kovalčuk svojim drugim golom na susretu dovršili posao ekipe iz Newarka za konačnih 4:2. Inače, 29-godišnjem Kanađaninu Gionti, koji je ujedno mlađi brat Montrealovog kapetana Briana Gionte, bio je ovo prvi gol u NHL karijeri.

Za oproštaj od sezone neugodni su Buffalo Sabresi došli u goste aktualnim prvacima na bostonski led. Prva trećina nije donijela pogotka zbog čvrste i tvrde igre domaćina te odlične obrambene igre gostiju, međutim već je u drugom periodu zabijen po jedan pogodak sa svake strane. Utakmicu je otvorio Tyler Seguin u 24. minuti golom za 1:0 Bruinsa, a izjednačio je u 36. minuti Brad Boyes. Buffalo je tada nastavio bolje igrati što se manifestiralo s dva brza gola početkom posljednjih 20 minuta. Egzekutori za vodstvo gostiju od 3:1 bili su ponovno Boyes i kapetan Jason Pominville.

No, uporni i vrijedni Bruinsi pokazali su svu svoju snagu vrativši se u susret dvama golovima Tylera Seguina i Brada Marchanda, kojima je utakmica produljena prvo za pet minuta, a potom i za jedan shootout. U raspucavanju su uspješniji bili domaćini koji su nakon dvije serije u kojima golova nije bilo na led poslali Patricea Bergerona, koji je zabio gol Jhonasu Enrothu za pobjedu svog kluba. Nakon Bergieja je pucao Pominville za goste, ali je njegov udarac obranio Tim Thomas, koji je time i službeno završio sezonu Buffala koji ne ide u ovosezonsko doigravanje.

NHL liga, subota 7.4.2012.:
Calgary Flames – Anaheim Ducks 5:2
New Jersey Devils – Ottawa Senators 4:2
Pittsburgh Penguins – Philadelphia Flyers 4:2
Boston Bruins – Buffalo Sabres 4:3 (SO)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 17:01
    Pa kaj nije Gino...iako se piše Geno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 09:02
    odličan clanak...samo pohvale!
    Obrisan korisnik