Zimski sportovi

Vancouver najbolja momčad, Stamkos zabio 60. gol

Ivan Dominik • nedjelja, 08.04.2012.
Vancouver najbolja momčad, Stamkos zabio 60. gol

Završen je regularni dio sezone u najboljoj i najpopularnijoj hokejskoj ligi svijeta, a posljednjeg je dana natjecanja od ranog popodneva do kasno navečer odigrano čak 15 susreta. Od najvažnijih događaja treba izdvojiti pobjedu Vancouvera kojom je osigurao prvo mjesto cijele lige drugu godinu zaredom. Diviziju Pacific osvojio je Phoenix što mu je prvi naslov najbolje momčadi divizije u više od 30 godine, dok je Steven Stamkos, najbolji topnik NHL-a, dostigao brojku od 60 golova...

Washington Capitalsi su donedavno bili u opasnoj zoni te je bilo pitanje hoće li uopće dostići playoff, međutim nakon posljednje utakmice su čak uspjeli doći na sedmo mjesto Istoka. Capsi su u posljednjoj utakmici na gostujućem ledu u Madison Square Gardenu deklasirali prvake divizije, NY Rangerse, s visokih i sigurnih 4:1.

Samo 32 sekunde igre bile su dovoljne Aleksandru Ovečkinu da načne mrežu Henrika Lundqvista, a do kraja prvih 20 minuta su za goste zabijali još Perreault i Carlson. Početkom druge trećine je pobjedu potvrdio Nicklas Backstrom svojim 14. golom sezone, a poraz je ublažio Brian Boyle u 33. minuti utakmice te je završilo rezultatom 4:1 za sastav iz glavnog grada SAD-a.

Posljednja utakmica sezone odigrana u Winnipegu između domaćih Jetsa i Tampe nije obilovala posebnim nabojem, ali su se ipak dogodili vrlo važni događaji, odnosno jubilej Stevena Stamkosa. U pobjedi svojih Boltsa nad kanadskom ekipom mladi je 22-godišnji Kanađanin zabio svoj 60. pogodak u 44. minuti susreta za vodstvo svoje momčadi od 3:1. Stamkos je prvi igrač kojem je toliki broj golova upisan na konto nakon Ovečkina otprije četiri godine te Marija Lemieuxa i Jaromira Jagra iz sezone 1995./1996. Tako je osim dotičnih Stamkos, između ostalih, ušao u renomirano društvo Waynea Gretzkog, Teemua Selannea i Ruske rakete Pavela Burea.

Što se same utakmice tiče valja nadodati da je Teddy Purcell iz redova gostujućeg kluba postigao hat-trick te je odlučio utakmicu svojim golom u produžetku, dok su za Jetse zabijali Nik Antropov i dvaput Jim Slater. Obje ekipe propustit će ovogodišnje doigravanje što je već odavno poznato.

Florida osigurala primat u Southeast diviziji, Montrealu kanadski derbi

Pred gotovo 20.000 gledatelja u Sunriseu, Florida Panthersi su nakon gotovo 11 godina posta i deset propuštenih doigravanja uspjeli osigurati prvo mjesto u svojoj diviziji Southeast. Franšizi koja je osnovana davne 1993. godine ovo je prvi put u kratkoj povijesti da je osvojila svoju diviziju, a to joj je uspjelo nakon trijumfa nad Carolinom.

Domaća je momčad s tri vezana gola u prvih pola sata utakmice osigurala pobjedu, a strijelci su bili Nijemac Marcel Goc te Kanađani rođeni u Torontu John Madden i Stephen Weiss. Na 3:1 je u trećoj trećini smanjio Finac Joni Pitkanen, a posao Panthersa dovršio je prekaljeni Mikael Samuelsson pogotkom za krajnjih 4:1 u 59. minuti susreta. Hurricanesi će i ove godine propustit doigravanje te su u konstantnom padu od osvajanja Stanley Cupa 2006. godine.

Montreal je na domaćem ledu u posljednjem velikom kanadskom derbiju ove sezone uspio nadigrati gostujući Toronto te se tako pobjedom oprostio od svojih navijača u svojoj dvorani. Habsi su slavili s 4:1 nakon golova Tomaša Plekaneca u prvoj te Maxa Paciorettyja u drugoj trećini, dok su u posljednjih 20 minuta zabijali i Erik Cole te Brad Staubitz za konačno slavlje Canadiensa.

Poraz Maple Leafsa ublažio je kapetan Dion Phaneuf, a ipak najveći junak pobjede domaćina bio je vratar Peter Budaj s velikih 30 obrana. Unatoč osvajanju dva boda Canadiensi su ostali posljednja momčad Istoka, a ujedno i treća najgora momčad čitave lige.

Phoenix napisao povijest, Sharksi sedmi na Zapadu, Canucksi najbolji sastav lige

Gostujućom pobjedom nad Minnesotom, Phoenix Coyotesi su po prvi put od davne 1979. godine i premijerne sezone kada je franšiza nastala selidbom ''starih'' Winnipeg Jetsa u Arizonu, uspjeli osvojiti prvo mjesto divizije Southeast te će u doigravanje krenuti s trećeg mjesta Zapadne konferencije.

Za trijumf nad davno otpalim Wildom bili du dovoljni zgodici Čeha Vrbate, Danca Boedkera i dva gol Pyatta. Za Minnesotu je jedini gol zabio već pomalo zaboravljeni Dany Heatley, a vratar ''Kojota'' Mike Smith ponovno je bio na visini zadatka s više od 95 posto obrana.

Šestorka večeri

Braden Holtby (WSH) – 35 obrana, 97,2 posto
James Wisniewski (CBJ) – 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: 1
Dan Boyle (SJS) – 2 gola, 2 boda, +/-: 2
Ilja Kovalčuk (NJD) - 2 gola, 2 boda
Patrice Bergeron (BOS) – 3 asistencije, 3 boda
Teddy Purcell (TBL) – 3 gola, 3 boda

San Jose Sharksi, ne samo da su uspjeli dohvatiti zonu doigravanja, nego su pobjedom u izravnom dvoboju protiv LA Kingsa zauzeli sedmu poziciju Zapada s koje će krenuti u drugu fazu natjecanja. Na domaćem su ledu igrači Todda McLellana svladali jake Kingse nakon preokreta i pobjede 3:2.

Golovima Justina Williamsa u prvoj i Mikea Richardsa u drugoj trećini, gosti su vodili sve do 35. sekunde trećeg perioda kada je svoj prvi gol za smanjenje prednosti Kingsa zabio Dan Boyle. U 49. minuti je izjednačio neuništivi Patrick Marleau, a nakon što je utakmica odvedena u produžetak, Boyle je svojim drugim pogotkom osigurao dva boda svom klubu pogodivši za konačnih 3:2 domaćina.

Najbolja momčad NHL lige i ove je sezone franšiza iz Vancouvera. Momčad iz zapadne Kanade i drugu će godinu zaredom odnijeti Presidents Trophy, a to su Canucksi i matematički potvrdili domaćim slavljem nad pretposljednje plasiranom ekipom lige, Edmonton Oilersima.

Ponajbolji igrač susreta i najzaslužniji za pobjedu Vancouvera bio je Roberto Luongo, koji je sa 17 obrana ostvario peti shutout sezone što ga čini desetim najboljim golmanom NHL-a u toj rubrici. Nakon prvih 20 minuta u kojima golova nije bilo, pobjedu Canucksa osigurali su Šveđani Henrik Sedin i Samuel Pahlsson te Amerikanac David Booth, svojim golovima za uvjerljivi trijumf domaćih.

Gostujuće pobjede Nashvillea i St. Louisa, sedam golova Jacketsa

U ostalim utakmicama posljednjeg dana regularne sezone Nashville Predatorsi nadigrali su domaći Colorado s visokih 6:1. Briljirao je gostujući vratar Anders Lindback, koji je mijenjao Pekku Rinnea i to vrlo dobro s više od 97 posto obrana. Od igrača su se golovima i asistencijama istaknuli Craig Smith i Matt Halischuk, dok je jedini strijelac Avsa bio Matt Duchene.

Također u gostima je dva boda uknjižila druga momčad Zapada i cijele lige, St. Louis, kojem je najnovija ''žrtva'' bio Dallas. Za peti Dallasov poraz zaredom zaslužni su bili Russell, Steen i Perron, dok su za domaće zabijali Garbutt i Larsen. Međutim, ni njihovi golovi ni odlična partija vratara rookieja Richarda Bachmana nisu bili dovoljni Starsima za pozitivan rezultat protiv Bluesa.

Čak deset golova viđeno je na utakmici dvije momčadi s dna ligaške ljestvice. Kod kuće su posljednje plasirani Columbus Blue Jacketsi za kraj sezone i oproštaj od navijača deklasirali NY Islanderse s uvjerljivih 7:3. Utakmicu je 30. golom sezone otvorio Rick Nash, koji je možda posljednji put viđen u dresu Jacketsa, a kasnije su za visoko slavlje domaćih najzaslužniji bili Cam Atkinson i James Wisniewski.

Tako je završen prvi dio sezone u NHL-u, a uskoro kreće i doigravanje. Playoff su na Istoku osigurali NY Rangersi, Boston, Pittsburgh, Florida, Philadelphia, Ottawa, Washington i NJ Devilsi, dok su to na Zapadu Vancouver, Detroit, Nashville, St. Louis, Phoenix, San Jose, LA Kingsi i Chicago. Najbolji igrač sezone po bodovima je Evgenij Malkin sa 109 bodova iz 75 utakmica ispred Stamkosa (97), Girouxa (93), Spezze (84) i Kovalčuka (83). Najbolji topnik je Stamkos, asistent Henrik Sedin, a vratari su Brian Eliott, Pekka Rinne i Jonathan Quick.

NHL liga, subota 7.4.2012., večernje utakmice:
NY Rangers – Washington Capitals 1:4
Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs 4:1
Winnipeg Jets – Tampa Bay Lightning 3:4 (OT)
Columbus Blue Jackets – NY Islanders 7:3
Florida Panthers – Carolina Hurricanes 4:1
Minnesota Wild – Phoenix Coyotes 1:4
Dallas Stars – St. Louis Blues 2:3
Colorado Avalanche – Nashville Predators 1:6
Vancouver Canucks – Edmonton Oilers 3:0
San Jose Sharks – LA Kings 3:2 (OT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.04.2012. u 00:49
    Zadnje 2 sezonu su gubili u finalu konferencije, ove godine su 'underdog' protiv Bluesa, pritisak je na St.Louisu, favoriti su ali vidit ćemo. GO SHARKS!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 16:53
    Go Flyers!!! ajmo po to željezo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 15:16
    Onaj San Jose koji redovito oduševljava u playoffu :) ?? Let's go Blues :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.04.2012. u 14:31
    Jadan ti je St.Louis kad ga se psina dočepa!!!
    Obrisan korisnik