Košarka

Vukušić: "Da smo bili pametniji na početku..."

Ivor Krapac • utorak, 01.05.2012.
Vukušić: "Da smo bili pametniji na početku..."
Foto: Marin Sušić

Uzimajući u obzir snagu suparnika koji ih je čekao u finalu, Cedevita je ove sezone napravila najviše što je mogla u ABA ligi. Drugoplasirani na kraju regularnog dijela sezone, taj svoj status opravdali su i na završnom turniru u Tel Avivu, na kojem se jačim pokazao jedino Maccabi...

Preko momčadi Davida Blatta nije išlo, ali i s tim porazom korak do trofeja, u Cedeviti mogu biti ponosni na sezonu u regionalnoj ligi. Kako je još prije finala rekao Vedran Vukušić, pokazali su da su najbolji u regiji, s obzirom da je Maccabi geografski daleko, a za još više od toga, bila im je potrebna utakmica u kojoj će igrati bez puno pogrešaka. Pogotovo na početku.

Stvari su se rasplele drugačije, Maccabi je ključni korak prema pobjedi napravio s 27:11 poslije prve četvrtine, pa čuvao tu dvoznamenkastu prednost u ostatku utakmice, sve do završnih 87:77 za nove prvake ovog natjecanja.

Miro Bilan: "Možemo reći da je utakmica prelomljena već u prvoj četvrtini kada su oni vrlo agresivno krenuli i preuzeli kontrolu. Imali smo dosta grešaka u prvoj četvrtini. Dopustili su im nekoliko napadačkih skokova i imali smo dosta lako izgubljenih lopti. Jednostavno nismo krenuli dovoljno agresivno. Kasnije su oni zapravo cijelu utakmicu održavali prednost. Tek smo pri kraju malo stisnuli, ali tu je već takoreći bio kraj."

"Kod mene kao trenera ostaje žal što u finalu nismo bili na nivou na kojem smo bili u polufinalu", osvrnuo se Dražen Anzulović na izgubljeno finale, a prenosi Cedevitina službena stranica: "Evidentno je da su nas nadigrali u svim segmentima košarkaške igre. Njihova individualna kvaliteta došla je do izražaja, a njihov atleticizam u odnosu na nas bio je presudan. Jednostavno im večeras nismo mogli parirati".

"Jedan od naših zadataka bio je da u utakmicu uđemo tvrdo i muški kako im ne bismo dozvolili lagane poene. No, previše je tu bilo individualne dekoncentracije da bismo ostali u utakmici", dodao je Zula: "Čestitam svojim igračima na svemu što su pružili. Mislim da su dali svoj maksimum. Moramo biti realni i reći da je u ovom trenutku Maccabi kategoriju više od nas."

Vedran Vukušić istaknuo je da Maccabijev ulazak u susret nije iznenadio njegovu momčad. "Znali smo da oni to rade, da pokušavaju slomiti protivnika u prvoj četvrtini. Međutim, olako smo izgubili nekoliko lopti i dopustili im kontranapade", opisao je Vuk: "Oni su se digli na 15 razlike i jedna takva ekipa kod kuće to ne propušta. Mogli smo se suprostaviti da smo bili pametniji na početku. Trebali smo biti agresivniji u obrani, čvršći i pametniji."

Vukušiću je ovo bilo treće izgubljeno finale regionalne lige, nakon što je dvaput gubio s Cibonom protiv Partizana, a s obzirom na početak utakmice, bilo je to i finale u kojem je njegova momčad imala najmanju šansu za pobjedu. No, na pitanje je li uživao na parketu otkrio je da ipak jest: "Publika je bila stvarno fantastična, zajedno uz naše koji su se jedva čuli, a to odmah govori kakvi su ovi bili. Naši navijači su vatreni i treba i njima čestitati što su ovdje došli u ovolikom broju".

Keith Langford, najkorisniji igrač završnog turnira: "Trener je prije utakmice govorio da u važnim situacijama pravi igrači iskorače. Iskoristio sam prilike koje su mi se pružile. Pokušavao sam biti agresivan jer sam znao da u prethodne dvije utakmice s Cedevitom nisam igrao dobro. Želim Cedeviti odati priznanje. Sljedeće sezone bit će euroligaška momčad i mi smo se za njih pripremali kao za vrlo važnu utakmicu Eurolige."

"Uživao sam u svakom trenutku ove utakmice. Ne igra se finale ABA lige svake godine. Čestitam Maccabiju, ali isto tako čestitam i svim svojim suigračima i stručnom stožeru na tome što smo došli ovako daleko", zaključio je Cedevitin krilni centar.

Maccabijev trener David Blatt pohvalio je i svoju i suparničku momčad. "Cedevita je imala sjajnu sezonu. Vrlo su dobra momčad, dobro su trenirani i imaju puno dobrih igrača. Iskreno, mi smo danas jednostavno bili bolji", kazao je Maccabijev trener.

"Bili smo jako nabrijani na ovaj Final Four", dodao je Blatt: "Mnogi su mislili da smo umorni i nezainteresirani jer smo dosad odigrali preko 80 utakmica. No, moji igrači su zbilja htjeli osvojiti tu titulu. Igrači dolaze i odlaze, zarađuju novac i imaju svoje karijere, no na kraju dana jedino što ti ostaje su postignuća koja si ostvario tijekom karijere."

ABA liga, završnica

finale

Maccabi Tel Aviv87:77Cedevita

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.05.2012. u 18:17
    Ovo je veliki uspjeh - trebamo ipak biti realni da je Makabi na domačem parketu ipak bio preveliki favorit, favorit koji je odigrao pregršt velikih utakmica u povjesti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.05.2012. u 16:17
    Nema se što žaliti - Odličan uspjeh
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.05.2012. u 11:46
    Cedeviti smo već čestitali ulazak u finale što je svakako uspjeh. Nitko realan nije očekivao pobjedu u finalu ali nada uvijek postoji, na žalost ovaj put je sve riješeno vrlo brzo, Maccabi je vjerovatno mogao otići na koliko god hoće razlike da je trebalo. Ono što mi se ne sviđa je dojam da igrači... [više na forumu]
    Obrisan korisnik