Nogomet

Osijek vjeruje kako u finalu nema favorita

Ante Zovko, Damir Žbulj • srijeda, 02.05.2012.
Osijek vjeruje kako u finalu nema favorita
Foto: Hrvoje Knežević

U osječkom Gradskom vrtu od 19 sati kreće bitka za trofej Hrvatskog nogometnog kupa. U prvoj utakmici Osijek dočekuje Dinamo, koji je kao veliki favorit stigao u Slavoniju. No, Bijelo-plavi nadaju se čudu i vjeruju kako mogu do svog drugog trofeja, nakon što su prije 13 godina podigli Rabuzinovo sunce na Maksimiru.

Pred nogometašima Osijeka je definitivno utakmica godine, ali može se kazati i utakmica desetljeća, jer bez obzira na nekoliko odličnih domaćih sezona, kao i nekoliko nezaboravnih europskih utakmica nakon, ovako značajnu utakmicu Bijelo-plavi nisu odigrali još od onog legendarnog osvajanja Kupa u Zagrebu 1999. godine.

Bez prijenosa na HTV-u?

U Osijeku se pred dolazak Dinama sprema velika fešta. U prodaji je deset tisuća ulaznica, ako će biti potrebno, pustit će se i dodatni broj. Sigurno je kako će atmosfera biti sjajna i kako će Gradski vrt biti pun. Veliki minus ide hrvatskoj nacionalnoj TV kući i njenom glavnom uredniku koji nije u budžetu pronašao sredstva kako bi osigurao prijenos finala Hrvatskog nogometnog kupa. Veliki plus ide kadetima Osijeka, koji će u uvertiri finala u 16 sati u finalu svoje dobne kategorije odmjeriti snage s vršnjacima Hajduka. Osječani imaju predstavnike u finalu u svim selekcijama pa će tako uzvratu 'velikog finala' na Maksimiru, prethoditi finalni dvoboj juniora istih ekipa.

Pod vodstvom Stanka Poklepovića, s vratarem Galinovićem, Beljanom, Vujicom, Vranješom, Lasićem, Gašparom, Ergovićem, Perkovićem, Beširevićem, Priščom, Bubalom i legendarnim Mituom stigli su protiv Cibalije do svog prvog i jedinog trofeja.

Vinkovački sastav i ove godine stajao im je na putu u hrvatskom nogometnom kupu, no, ovoga puta u dva polufinalna ogleda Osječani su u slavonskom derbiju pokazali tko je ove sezone gazda u dvorištu.

Uvjerljivu 3:0 pobjedu iz Gradskog vrta, golovima Maglice i Vrgoča uspjeli su obraniti u uzvratu, kojeg je junak bio Tomislav Šorša. Jer, da nije bilo pogotka najkorisnijeg ovosezonskog igrača Osječana, tko zna bismo li sada pričali o ekipi Stanka Mršića kao suparniku Dinamu za trofej.

Za razliku od utakmica u Kupu, forma Osijeka u prvenstvu ne samo da je daleka od idealne, nego je i opasna za njihov prvoligaški opstanak. Nedavni domaći dvoboji s Karlovcem i Lokomotivom sigurno neće unijeti optimizam pred okršaj s najkompletnijom ekipom hrvatskog prvenstva, no, odlična predstava i trijumf protiv Hajduka, kao i fantastična izvedba protiv Vinkovčana u polufinalu Kupa, mogli bi biti dobra pokazatelj kako bi Osječani u ovom trenutku ipak mogli parirati Dinamu i ravnopravno se boriti za trofej.

No, statistika nije na strani Slavonaca. U posljednjih 20 međusobnih susreta, Dinamo je stigao do pobjede nevjerojatnih 18 puta, dok je Osijek samo u dva navrata uspio izvući neodlučeni rezultat i uzeti bod. Od osvajanja svog prvog i jedinog trofeja Osijek je svladao Modre samo u dva navrata. U odličnoj sezoni na prijelazu stoljeća, u rujnu 2000. godine, kada su bili jesenski prvaci, a na kraju natjecanja završili treći, Bijelo-plavi su stigli do minimalne pobjede na Maksimiru, dok je drugo slavlje iz Gradskog vrata, u studenom 2003. godine, kada je Dinamo nadigran s 3:2.

Čak su i ove sezone nogometaši Osijeka od Dinama upisali dva poraza. Onaj prvi na domaćem terenu s četiri pogotka u mreži sigurno je zaborav, no, okršaj iz proljetnog dijela sezone na Maksimiru daje Osječanima nadu kako kanta možda i nije tako daleko. Babić je tada promašio kazneni udarac, a ostale promašaje njegovih suigrača, uz jako dobru, čak i bolju igru od zagrebačkog sastava, kaznio je pobjedonosnim pogotkom Alispahić.

"Nismo stigli do finala kako bi bili sudionici. Želimo pobjedu! Uz malo sreće možemo i slaviti, no najbitnije je da ne primimo gol," kazao je trener Stanko Mršić

Trener Mršić ne može u ovom dvoboju računati na Vidakovića, Babića i Gavrića, dok su svi ostali spremni za borbu i samo je na strategu Osječana teška odluka s kojim će se sastavom, ali i kojom formacijom suprotstaviti favoriziranom protivniku.

Hrvatski kup pokazao je ove sezone da je Dinamo na domaćim terenima ranjiv jedino u tom natjecanju. Nakon sita i rešeta u četvrtfinalu protiv Istre 1961 i Zagreba u polufinalu, Modri su ondje gdje su i namjeravali biti. U finalu u kojem će braniti naslov prošle godine osvojen u finalu protiv Varaždina.

Natjecanje je to u kojem zagrebački nogometaši još moraju pokazivati natjecateljski naboj s obzirom da je naslov prvaka osiguran prije više od dvadeset dana. Iako je Dinamo veliki favorit, jasno je da će se nešto i Osijek pitati.

Međutim, gosti će pokušati sve riješiti već u prvom susretu iako će nastupiti bez ozlijeđenog dvojca Milan Badelj - Sammir. Efikasna igra pod vodstvom Ante Čačića zalog je za optimizam za to u Maksimirskoj.

"Ovo će biti gruba utakmica", najavio je susret Čačić. "Na početku sezone smo hvatali formu i nismo bili u odličnom stanju, a ovdje smo sada lišeni Sammira i Badelja. Očekujem discipliniran Osijek, siguran sam da će učiniti sve da ne prime gol i da kroz prekide i kontranapade, gdje su najviše učinkoviti, naprave nešto više."

Otkrio je i da je Ante Rukavina bio spreman već i za utakmicu protiv Istre, ali da nije na kraju upisao nastup jer je Šime Vrsaljko morao izaći zbog zamora u listu.

Hrvatski nogometni kup, finale, prva utakmica:
Osijek - Dinamo, 19 sati

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 18:46
    Osijeku je cilj bo finale koji omogučava Europu, te dobro napuniti stadion. Za krajni povoljan ishod mislim da su svi svjesni i od igračai od navijača da su šanse gotovo nikakve.Trebalo bi se dogoditi čudo kao Čelziju. U uvjetima u kakvom je stanju klub i ovo je veliki uspjeh
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 17:42
    Bitno da para sjeda od pretplate svaki mjesec!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 14:28
    Po meni su šanse jedno 60-40 na strani Dinama.Po meni sve je tu otvoreno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 14:26
    vidim da se prate komentari. greska je ispravljena. pohvalno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2012. u 13:17
    nemojte kukati, bit ce prijenos na radiju.
    Obrisan korisnik