Rukomet

Poreč "otrgnuo" bod vodećem Nexeu za napredak na ligaškoj tablici

Ivan Dominik • četvrtak, 03.05.2012.
Poreč "otrgnuo" bod vodećem Nexeu za napredak na ligaškoj tablici
Foto: Kristijan Komarica

Uz utakmicu CO Zagreba koji je nadvisio Karlovčane na njihovom parketu, u rukometnoj su Premijer ligi igrane preostale dvije utakmice Liga za prvaka u sklopu petog kola. Dva vrlo jaka derbija održana su u Poreču i Sisku gdje su viđene dvije vrlo jake, neizvjesne i kvalitetne utakmice, koje su obilovale vrhunskim rukometom...

Liga za prvaka došla je do svog petog kola u kojem su vrlo jake utakmice, osim one u Karlovcu između domaćina i Zagreba, igrane između Siscije i Splita te Poreča i Nexea. Dok su Našičani u Istru došli kao veliki favoriti gdje su izgubili bod, ali su ipak ostali na prvom mjestu lige, Siščani su kod kuće jedva pobijedili Split čime su se odvojili od toga kluba po bodovima te su se i popeli koju poziciju na ligaškoj tablici.

Poreč - Nexe 26:26 (15:18)

Veliki i favorizirani klub iz Našica je u Poreč došao po pobjedu kao vodeća momčad Lige za prvaka, a tako je i zaigrao od samog početka utakmice. Već nakon četiri minute igre je na semaforu stajao rezultat 4:0 za goste, dok se Porečani još nisu niti snašli. Prvi pogodak domaćina bio je djelo Matije Rađakovića u petoj minuti ogleda, međutim, Nexe je vodio tijekom cijelog prvog dijela i to sa zamjetnijom razlikom.

U samoj završnici prvog dijela su se domaćini malo više angažirali u napadu te su serijom od četiri gola smanjili zaostatak od šest golova na 13:11. Nexe je odgovorilo s druge strane pogotkom, a ritam gol za gol se nastavio do isteka 30. minute pa je na odmoru stajao rezultat 18:15 za goste, koji su apsolutno bili bolja momčad u prvih pola sata.

No, u drugom je dijelu bila sasvim drugačija slika susreta. Efikasnost se na susretu nije nastavila, a domaći su počeli igrati fantastično u napadu zabijajući golove u serijama, a u obrani su igrali još bolje. Poreč je dozvolio Našičanima samo osam golova u drugih 30 minuta, a njih pola je zabilo Nexeovo desno krilo, Franjo Lelić. Istrani su ubrzo prešli i u vodstvo na utakmici, a najveću su prednost ostvarili devet minuta prije kraja utakmice pri rezultatu 25:22.

Sama je završnica donijela grčevitu borbu u obje faze igre te u svim segmentima rukometa, a bod je gostima spasio prekaljeni Lelić, koji je zabio posljednja tri gola Nexea na utakmici, a od toga i posljednji izjednačujući u posljednjoj minuti utakmice. Konačnim rezultatom 26:26 Nexe je zadržao vodeću poziciju ispred CO Zagreba koji, doduše, ima dvije utakmice manje, dok je Poreč važnim i teško izborenim bodom pretekao Karlovac.

"Frontmeni" Porečana u odličnoj partiji bili su vratar Tomislav Sladoljev s 18 obrana, odnosno fantastičnih 41 posto, te Ivica Gudić koji je sa sedam golova bio najbolji strijelac utakmice. Franjo Lelić je zabio šest pogodaka za Nexe čime je bio i njegov najbolji igrač, a pridodao mu se Janko Kević s pet zgoditaka. Vratari Perica Lelić i Mate Šunjić skupa su obranili 12 udaraca domaćih što nije bila njihova uobičajena razina pa će se Nexe morati zadovoljiti i bodom.

Siscia - Split 25:24 (11:11)

Izrazito napetu utakmicu odigrali su Siscia i Split u Moslavini gdje je domaća momčad nakon neizvjesne i napete utakmice ipak upisala dva boda te ostvarila napredak na tablici Lige za prvaka. prvo je poluvrijeme bilo izjednačeno, s malo golova i čvrstim igrama u obrani pa je i završeno rezultatskim egalom, točnije 11:11.

U nastavak se ušlo nešto žustrije i s više pogodaka u obje mreže, a početkom drugog dijela se Siscia s dva vezana gola odvojila na "plus dva". Tu su prednost većim dijelom drugog poluvremena domaći i održavali, iako je Split u nekoliko navrata uspio doći do izjednačenja. Međutim, u samoj se završnici nije dogodio neočekivani obrat, nego je utakmica privedena kraju mirno i u ritmu u kojem je igrana čitavo vrijeme - gol za gol.

Stoga je susret završen pobjedom Siščana 25:24, a gosti su mogli dobrano žaliti što nisu izvukli ikakav pozitivnu rezultat jer su imali veliku priliku za to. "Tako blizu, a tako daleko" bio bi najbolji opis poraza Splićana u Moslavini koji ostaju posljednje plasirana momčad Lige za prvaka, dok je Siscia preskočila Karlovac te se izjednačila s Porečom u bodovima.

Najzaslužniji za slavlje domaćina bio je briljantni Tomislav Nuić koji je s 13 golova iz 15 pokušaja praktički sam riješio ovu utakmicu, a zasluženo je bio i najbolji igrač te najbolji strijelac dvoboja. Nuić je svojim golovima pomogao svojim vratarima i suigračima jer su golmani imali lošu večer skupivši samo sedam obrana. S druge je strane vratarski dvojac skupio 11 obrana, a najefikasniji igrač Splitovaca bio je Hrvoje Batinović s osam zgoditaka.

Premijer liga - Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Siscia25:24Split
Poreč26:26Nexe Našice
Karlovac33:41RK Zagreb
1RK Zagreb 10334:257+7720
2Nexe Našice 10303:283+2010
3Siscia 10264:286-229
4Split 10286:306-208
5Poreč 10238:267-297
6Karlovac 10279:305-266

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!