FA kup, finale, 05.05.2012, 18:15 h
Liverpool
Liverpool 1:2 Chelsea
Chelsea

Video: Ramires i Drogba osigurali Chelseaju sedmi FA kup

Ante Zovko • subota, 05.05.2012.
Video: Ramires i Drogba osigurali Chelseaju sedmi FA kup
Foto: EPA

Chelsea je pobjedom 2:1 protiv Liverpoola na Wembleyju osvojio svoj sedmi FA kup, četvrti u posljednjih deset godina. Londončani su vodili 2:0, živjeli opasno u završnici i uspjeli obraniti svoj gol za prvi trofej sezone.

Uoči finala Lige prvaka Chelsea je spriječio Liverpool u naumu da uzme svoj drugi trofej sezone nakon Carling kupa. Prva je to titula za menadžera Roberta Di Mattea koji je privremeno preuzeo klupu nakon smjene Andrea Villas-Boasa i preporodio momčad.

Talijanska dominacija

Treću sezonu zaredom FA kup osvaja talijanski menadžer. Prije Di Mattea s Chelseajem je 2010. slavio Carlo Ancelotti, a prošle godine Roberto Mancini osvojio je svoj prvi trofej s Manchester Cityjem.

Chelsea je iskoristio dvije pogreške Liverpoolove obrane u svakom poluvremenu i poveo golovima Ramiresa i Drogbe. Carroll je smanjio na 2:1, a drugi gol mu nije bio suđen.

Chelsea je uspio nametnuti početni ritam koji se nije odlikovao velikom dinamikom. Londončani su mirno čekali pogrešku i u 12. minuti Mata upošljava Ramiresa koji s lakoćom bježi Enriqueu i puca za vodstvo u Reinin bliži kut.

Nepovezanom igrom Liverpool nije uspijevao uspostaviti ritam i Chelsea je svako malo brzim prodorima naglašavao slabosti Liverpoolove obrane, no Chelseajevim veznjacima nedostajalo je preciznosti kojom bi gurnuli Drogbu u izgledniju priliku.

Nakon 52. minute činilo se da je Chelsea u potpunosti preuzeo kontrolu nad finalom. Lampard je u šesnaestercu pronašao Drogbu kojem Škrtel daje previše prostora. Napadač to koristi i prizemnim udarcem postavlja 2:0. Reprezentativac Obale Bjelokosti time je postao prvi igrač u povijesti koji je zabio u četiri finala FA kupa, a izjednačio je i rekord Iana Rusha od pet pogodaka u finalima FA kupa.

Dalglish je odmah reagirao uvođenjem Andyja Carrolla, no ništa se značajno u odnosu snaga nije mijenjalo. Igra je postala ispresijecana sitnim prekršajima. Međutim, u 64. minuti, iz Ivanovićeve pogreške na desmom boku rodila se prilika za Liverpool. Lopta je ubačena prema Carrollu koji je okrenuo Terryja i zakucao loptu u rašlje.

Vidjevši da njegova momčad igra povezanije i stvara više neugodnosti za Chelsea, Liverpoolov menadžer odlučio je dodatno stegnuti obruč ulaskom Kuyta. Nizozemcu nije trebalo puno da izvrši utjecaj kad je kombinirao sa Suarezom u 81. minuti, ali Henderson je sve upropastio nepreciznim udarcem.

Liverpool je u potrazi za izjednačenjem pojačao ritam značajno i Carrolla su centimetri dijelili od tog cilja. U 82. mu je Čech fantastičnom obranom udarac glavom skrenuo u prečku. Iako je engleski reprezentativac već počeo slaviti gol, pokazalo se da lopta nije cijelim obujmom prešla liniju.

Sitauacija za Chelsea je u posljednjim minutama izgledala kao ona nedavna u Barceloni. U pet minuta sudačke nadoknade cilj je bio tek obraniti gol kako bi se podignuo kup i Bluesi su u tome uspjeli.

FA kup

finale

Liverpool1:2Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The Phantom06.05.2012. u 22:44
    Drogba je teška zvir, svaka mu čast, još uvik u top 5 napadača
    The Phantom
  • Obrisan korisnik06.05.2012. u 22:24
    ovaj Di Matteo izgleda ima više sreće neg pameti...trebao je bit privremeni trener,ali je njegov utjecaj na ekipu malo izmjenio igru Chelsea,sad je osvojio FA Cup,nekim čudom je došao u finale lige prvaka,a ako i nju osvoji,trebao bi dobiti status božanstva...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.05.2012. u 18:40
    Svaka čast Chelsea i još više Drogba prvi naslov je tu liga prvaka i bit će to sezona iz snova ipak :D :D :D :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.05.2012. u 13:36
    philadephia@ne znas o cemu pricas,pss kad si zadnji put gledo utakmicu lvierpoola ili jes li gledo finale uopce'? ak ogerrard ne zabija golove vise to nije sto nije sjena igraca kojeg je bio vec zato sto igra vise defanzivnog veznog a pod benitezom je igro poluspicu,pa covjek je citavu utakmicu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zdren06.05.2012. u 11:23
    čech brani vrhunski
    Zdren