Nogomet

Željezničar novi nogometni prvak BiH

Ivana Karačić • četvrtak, 10.05.2012.
Željezničar novi nogometni prvak BiH
Foto: Duje Bonačić

Željezničar je novi prvak Bosne i Hercegovine u nogometu. Tri kola prije kraja Premijer lige BiH Sarajlije su Širokom Brijegu pobjegle nedostižnih 11 bodova i već slave naslov prvaka. U sezoni u kojoj je poražen samo dva puta, u kojoj čak 24 utakmice u nizu nije izgubio, u kojoj mu je mreža 1.180 minuta bila netaknuta, u kojoj ima najviše pobjeda i najmanje poraza i u sezoni u kojoj je postigao najviše a primio najmanje pogodaka Željezničar je naslov apsolutno zaslužio.

Pobjedom nad susjedima iz Lukavice, sastavom Slavije 3:1 Željezničar je i službeno postao novi nogometni prvak BiH. Ako se računaju prvenstva od 2002. godine u kojima sudjeluju klubovi iz cijele države, iz oba entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske Željezničaru je to drugi naslov. Prvi je osvojio u sezoni 2009/10. Ako se pak računaju i prvenstva u kojima su igrali samo klubovi iz Federacije BiH, a bilo je to u sezonama 2000/01. i 2001/02. onda je ovo Željezničaru četvrti naslov. Ako će se i doigravanje za prvaka 1998. godine računati kao državno prvenstvo, onda bi se moglo kazati da je Željezničar pet puta bio prvak BiH. Kad se tomu doda i naslov prvaka bivše Jugoslavije 1972. godine s pravom se može reći da je Željezničar najuspješniji nogometni klub u BiH.

Na početku sezone nije nitko predviđao ovako uspješni niz Željezničara. U prvom kolu momčad s Grbavice izgubila je na Pecari od Širokog Brijega 1:2, a u 3. kolu u Travniku od domaćina 0:1. Nisu igrači Željezničara tada djelovali uvjerljivo. Veći dio jesenske polusezone u vodstvu je bio Široki Brijeg, pokazat će se jedini ozbiljni suparnik Željezničaru u borbi za naslov. Što je sezona više odmicala, Željezničar je igrao sve bolje. Već na proljetnom startu pobjedom 1:0 nad Širokim Brijegom Željezničar je napravio bodovnu prednost nad izravnim takmacom za naslov i u miru nastavio put prema naslovu. Pri tome je do sada, prije subotnjega gradskog derbija sa Sarajevom nanizao čak 24 utakmice bez poraza, što nikome nije pošlo za nogom.

Vratar Željezničara Adnan Gušo, koji je u sezonu ušao kao trener vratara, pa samo zbog ozljede Elvisa Karića stao među vratnice čuvao je Željezničarevu mrežu čak 1.180 minuta netaknutom. Time je postao rekorder u BiH i 19. na svijetu, na ljestvici vratara s najduljim razdobljem bez primljenog pogotka na prvenstvenim utakmicama. U dosadašnjem dijelu prvenstva Željezničar je osvojio 67 bodova i tako postao rekorder u Premijer ligi od kada u njoj nastupa 16 klubova. Borac je prošle sezone postao prvak sa 64 boda, a Željezničar sad ima tri boda više, a u preostala tri susreta može još bilancu popraviti.

Željezničar je postigao 63 pogotka, najviše u ligi, a primio ih samo 12, najmanje u ligi. Napadač Željezničara Eldin Adilović s 18 pogodaka prvi je strijelac lige. Ako u preostala tri susreta postigne tri pogotka postat će rekorder po broju pogodaka u jednoj sezoni. Za uspješni hod Željezničara po premijerligaškim tračnicama najzaslužniji je trener Amar Osim. Već tri sezone je u svom najnovijem mandatu na Grbavici. On je odabrao momčad, pripremio je sa svojim suradnicima i svake sezone popunjavao najkritičnija mjesta u timu. Osimova omiljena formacija je 4-2-3-1. Za taj sustav igre Osim je standardizirao momčad.

Na vratima je veteran Adnan Gušo. Na desnom boku u zadnjoj liniji ustalio se bivši junior s Grbavice Benjamin Čolić. Veliko otkriće na lijevom boku je mladi Josip Kvesić, Širokobriježanin koji je preko slovačke Žiline i Varaždina stigao prošlog ljeta na Grbavicu. Dva pouzdana stopera su iskusni Velibor Vasilić i Jadranko Bogićević, koji su se naslovom prvaka BiH ranije već okitili u dresu Modriče. Dva zadnja vezna igrača, Kanađanin sa švicarskom putovnicom Patrick Nyema i Muamer Svraka posebno su briljirali proljetos. Ispred njih su bili iskusni povratnici u Željezničar iz Škotske, Južne Koreje i Rusije, Mirsad Bešlija desno, Samir Bekrić u sredini i Zajko Zeba lijevo. U vršku napada bio je Eldin Adilović.

Za svako mjesto u timu Željezničar je imao i odgovarajuću zamjene, tako da se izostanak bilo kojeg igrača zbog ozljede ili kartona nije ni osjećao. Uz spomenute standardne igrače zapaženu ulogu na putu do naslova imali su još Nermin Jamak, Srđan Savić, Srđan Stanić, Sulejman Smajić, Vernes Selimović i Elvir Čolić. Uz jaku momčad, stručni stožer koji je dugo zajedno i stabilnu klupsku upravu Željezničar ima i veliku potporu svojih navijača Manijaka. I oni nestrpljivo čekaju ždrijeb iz Nyona, 25. lipnja, kad će saznati ime suparnika u drugom pretkolu Lige prvaka. Prije toga može i do dvostruke krune. Iduće srijede čeka ga uzvratna utakmica finala Kupa BiH protiv Širokog Brijega na Pecari u kojoj brani 1:0 prednost iz prvog susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.05.2012. u 00:54
    dobro cemu ove j******* nacionalne svade...zbog tih gluposti smo i toliko zaostali naspram svijeta....btw svaka cast zelji...trenutno su najbolji u bosni...steta zbog sirokog al oni su u kosarci najbolji :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 20:09
    @share,,nije tacno bosanske vijesti stalno pisu i za hrvatske klubove a pogotovo hr klubove iz bih tako da netrebas pametovati previse tu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2012. u 20:05
    a francuska je za vas engleska,7-1 za lyon sramota.
    Obrisan korisnik
  • nebeska udica10.05.2012. u 19:55
    daj pa tko prati ovu lakrdiju od bosanske lige...HNL je bundesliga za to
    nebeska udica
  • Share10.05.2012. u 18:37
    Preglup komentar...isto kao da ja napisem kakav Sarajevo,Celik,Sloboda,Velez i ostali bošnjacki klubovi koje voli sportsport.ba,sportin.ba Zelji sve cestitke na zasluzenoj tituli.Nikad do sada nitko nije bio ovako dominantan u PL BIH. Siroki opet drzi konstantu i uvijek je u borbi za sami... [više na forumu]
    Share