Nogomet

Od borbe za Europu do borbe za život u samo dvije godine

Igor Šestak • srijeda, 16.05.2012.
Od borbe za Europu do borbe za život u samo dvije godine
Foto: Hrvoje Knežević

Trogodišnja avantura u Prvoj ligi za klub s Korane je završena. Nakon dva plasmana iznad svih očekivanja, Karlovac napušta prvoligaško društvo prepun negativnih nota i s vrlo upitnom budućnosti. U tjednima koji dolaze slijedi napeto iščekivanje odgovora na brojna pitanja, a ono najvažnije je hoće li klub uopće preživjeti ove teške trenutke.

Karlovac je povijesni ulazak u Prvu ligu izborio u sezoni 2008./2009. kao drugoplasirana momčad Druge lige. U prvoj sezoni natjecanja u najvišem razredu hrvatskog nogometa ostvario je odlične rezultate i završio kao šesti, nakon što se pod vodstvom Igora Pamića do posljednjih kola borio za izlazak na europsku scenu. Iako su pred kraj iduće sezone počela previranja u klubu, Karlovac je ponovio šesto mjesto, ali od tada nezaustavljivo tone.

Sezonu 2011./2012. je na klupi otvorio Srećko Lušić te na startu upisao iznenađujuću pobjedu protiv Istre 1961 i bivšeg karlovačkog trenera, ali nakon toga je uslijedila serija od pet utakmica bez pobjede u kojoj je osvojen tek jedan bod. Već tada je postalo jasno da Karlovac čeka borba za preživljavanje u prvoligaškom društvu, a loš start otkazom je platio Lušić.

Trenersku palicu je preuzeo Damir Petravić, donio određene pomake i osvojio 11 bodova do kraja polusezone. Ipak, njegov mandat su obilježili problemi u odnosima igrača i uprave kluba, a vrhunac tih napetosti bio je štrajk igrača koji su odbili putovati na utakmicu u Rijeku zbog neisplaćenih dugovanja. Prvi put u povijesti najjačeg hrvatskog nogometnog natjecanja jedna utakmica nije odigrana zbog štrajka igrača.

Karlovac je polusezonu završio kao 15. na tablici, a u Kupu je ispao od Hajduka u osmini finala. Petravić je posljednjeg dana 2011. napustio brod koji tone, a zimsku stanku je obilježila priča s njemačkom tvrtkom Haag Sportmanagement.

Karlovac je suspendirao "štrajkaše", za trenera postavio Krešimira Ganjta i zakotrljao priču o njemačkim investitorima koji će klub financijski potpomagati te dovoditi igrače iz svoje agencije. Naknadno se ta priča rasplinula poput balona od sapunice, a momčad je sagrađena od neiskusnih mladića iz regije te ponekog igrača s iskustvom igranja u prvoj ligi.

Ganjto je na klupi proveo tek utakmicu protiv Dinama, u kojoj je upisao pristojan poraz od 3:0, a smijenjen je zbog navodnog nedoličnog ponašanja i vrijeđanja igrača u poluvremenu tog dvoboja. Na trenersku poziciju sjeo je mladi karlovački strateg, Sanjin Lucijanić, koji je do kraja sezone uspio dovesti u red potpuno neuigranu momčad punu mladih i neiskusnih igrača. U 12 utakmica Karlovac je osvojio deset bodova i završio sezonu na 15. poziciji, tri boda iza Šibenika, ostavivši iza sebe tek Varaždin koji posljednjih osam utakmica nije ni odigrao.

Pozitivno

Za početak, pozitivno je što su Karlovčani uopće završili ovu sezonu i što zbog dugovanja bivšim igračima nisu izbačeni iz natjecanja i prije nego je završilo.

U moru negativnosti koje su tijekom sezone okruživale karlovačkog prvoligaša, kao svjetionik se ističe pozitivan pristup skupine mladih igrača koji su za klub nastupali u proljetnom dijelu sezone. Iako su i prije prvog proljetnog kola otpisani što se tiče ostanka u prvoj ligi, iako je nad njihovim nastupima konstantno visjela suspenzija kluba i iako nisu imali adekvatne uvjete za trening, ali ni za život, igrači Sanjina Lucijanića su u svakoj utakmici ginuli na terenu i dali apsolutno sve od sebe. Takav trud znali su prepoznati simpatizeri kluba s Korane koji su ih nakon posljednje utakmice nagradili pljeskom i skandiranjem.

Negativno

Klub je na početku netom završene sezone preuzela nova uprava na čelu koje je bio Amirudin Talakić. No, umjesto klupskog napretka, ta je promjena donijela velika lutanja u svim segmentima funkcioniranja kluba. Momčad su vodila četiri različita trenera, izmjenjivali su se sportski direktori, među kojima i Velimir Zajec, pričane su priče o inozemnim investitorima od kojih kasnije nije bilo ništa, a na polusezoni je promijenjena i čitava momčad. Klub nije zaobišao ni USKOK, već je priveo bivšeg tajnika Nevena Šprajcera pod sumnjom da je plaćao suce za ulazak Karlovca u Prvu ligu. Kao šlag na ovu "blatnu tortu" došlo je neodigravanje utakmice u Rijeci zbog štrajka igrača.

Istaknuli su se

Momčad Karlovca je uoči proljetnog dijela doživjela brojne promjene i samo je šest igrača nosilo dres kluba u obje polusezone. Među njima se istaknuo iskusni Matija Štefančić, koji je odigrao 27 utakmica, postigao dva pogotka, upisao dvije asistencije te kapetanski vodio momčad u teškim karlovačkim danima. Najbolji strijelac kluba u ovoj sezoni je Enes Novinić sa sedam pogodaka u jesenskom dijelu prvenstva, a dobar dojam je na proljeće ostavio vratar Hajduka na posudbi, Lovre Kalinić. U osvajanju rijetkih bodova, mladi je Splićanin odigrao važnu ulogu, a u nešto češćim porazima uglavnom je bio najsvjetlija figura svoje momčadi.

Utakmica sezone

Karlovac je u 30 nastupa upisao šest pobjeda, ali najuzbudljivije što je publika na stadionu Branko Čavlović – Čavlek mogla vidjeti bio je remi Karlovca i Zagreba u 17. kolu. Zagreb je poveo s 2:0 nakon što su Karlovčani propustili nekoliko odličnih prilika, među kojima i dva kaznena udarca. Domaći su smanjili na 2:1 početkom drugog dijela preko Novinića, ali su se brzo našli u novom zaostatku od dva gola. Ipak, u napetoj završnici su upornošću i snalažljivošću došli do izjednačenja golovima Sopčića i Barišića.

Iznenađenje sezone

Svoje najbolje ovosezonske predstave Karlovac kao da je čuvao za Hajduk. S daleko snažnijom momčadi Splićani su u dvije utakmice s Karlovčanima bili bolji s tek 2:1. U jesenskom dijelu prvenstva Karlovac je inspiriranom igrom u drugom poluvremenu i pogotkom Adisa Stambolije stigao do remija 1:1 te otkinuo tada važna dva boda Hajduku. U drugom susretu, igranom na Poljudu, razlika u igračkoj kvaliteti bila je još i veća, ali su Karlovčani odigrali vrlo hrabro te napustili Split s minimalnim porazom 1:0, nakon što su prilično namučili domaćina.

Presuda

Činjenica da Karlovac napušta prvoligaško društvo s vrlo upitnom budućnosti, i to samo dvije godine nakon što se borio za izlazak u europska natjecanja, dovoljno govori o načinu na koji se upravljalo klubom u te dvije godine. Najgore od svega je što se ne nazire netko tko bi preuzeo kormilo i potrudio se vratiti klub na pravi put.

Svijetlo u tunelu su mladi igrači koje je odlično vodio, također mladi, karlovački trener Lucijanić, ali oni ne mogu izvesti klub iz ove provalije bez podrške sposobne klupske uprave. Momčad je u završnici prvenstva pokazala da posjeduje kvalitetu te da se može nositi s prvoligašima i sigurno je kako bi u idućem izdanju Druge lige imala što za reći. Nažalost po njih, upitno je u kojem će se nogometnom razredu Karlovac natjecati, budući da za sada nije dobio licencu za natjecanje u drugoligaškom društvu.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 21:28
    Nadam se da to neče biti i kraj za Karlovčane
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2012. u 21:31
    Kratko je trajalo a ljepo počelo
    Obrisan korisnik