Košarka

Split propustio senzaciju u Domu sportova protiv Cedevite

Iz Doma sportovaMarko Domljanović • srijeda, 16.05.2012.
Split propustio senzaciju u Domu sportova protiv Cedevite
Foto: Davor Sajko

I drugi polufinalni dvoboj domaćeg košarkaškog prvenstva otvoren je pobjedom domaćina, ali sličnosti s jučerašnjom utakmicom tu otprilike i prestaju. Split je na gostovanju kod Cedevite pošteno zabrinuo domaćine i definitivno može žaliti za pobjedom koja bi Žute dovela pred vrata ogromne senzacije.

Nakon vrlo jednosmjerne utakmice koju su nam jučer servirali Cibona i Zadar, večerašnji susret u Domu sportova bio je čista suprotnost. Splićani su favorizirane domaćine imali u šaci, ali su u posljednjoj četvrtini prosuli sve dobro što su dobro dotad napravili. Cedevita tako vodi u seriji 1:0, ali ovaj susret definitivno može poslužiti kao opomena Anzulovićevim igračima da će se za finale morati još puno namučiti.

Split je utakmicu počeo s pomalo neočekivanom petorkom jer su Grgurević i Dijan krenuli od prve minute umjesto Vujčića i Babića. U početku se činilo da to baš i ne funkcionira jer se Cedevita brzo odvojila na 8:2 i dosta toga je podsjećalo na prvu utakmicu ovih protivnika u Domu sportova, ali Žuti tada malo pojačavaju obranu i stvari se počinju mijenjati.

Već u šestoj minuti Subotić, koji je ipak krenuo u prvoj petorci, poravnava iz slobodnih bacanja na 10:10, a minutu kasnije Dijan koš-faulom donosi Žutima i prvo vodstvo na utakmici. Uslijedio je obračun Bilana na jednoj i Vujčića na drugoj strani koji su punili koševe sve do 18:20. Tada Car tricom i Draper slobodnim bacanjima malo odvajaju Cedevitu, ali Babić tricom vraća stvari na početak. U završnici prve četvrtine Draper domaćinima donosi prednost od 25:23.

Izjednačena utakmica nastavila se i u drugoj četvrtini, a Split je još jednom poveo nakon dodatnog bacanja Mimice za 29:30. Uzvratili su Bagarić, Car i Owens pa su se Zaprepčani na isteku 14. minute odvojili na najvećih pet koševa prednosti. Međutim, Split je vrlo brzo uzvratio na isti način i serijom Najeva, Sobina i Mimice još jednom prelazi u vodstvo. Nakon toga, Cedevita promašuje dva slobodna bacanja i prelazi na presing u obrani što je vrlo brzo tricom kaznio Babić za 37:41, a Subotić minutu i pol prije kraja postavlja najvećih 37:43. Nalet Splićana nakratko slobodnim bacanjima prekida Car, ali njemu na drugoj strani tricom odgovara Grgurević za velikih 39:46 na polvremenu.

U trećoj četvrtini Cedevitin šut je u potpunosti zakazao, a to su gosti znali itekako kazniti. Car i Draper nikako nisu uspjevali pogoditi i prednost Splita je polako, ali sigurno rasla pa je u 26. minuti na semaforu svijetlilo velikih 45:58 nakon zakucavanja Vujčića. Isti igrač u 19. minuti odveo je Žute i na najvećih +14 (49:63), ali se Cedevita vraća, a Princ sa zvukom sirene postiže možda i ključnu tricu za 57:65 uoči posljednjih deset minuta.

Isti igrač novom tricom smanjio je razliku na samo 62:66 u 32. minuti pa je već tada bilo prilično jasno da će susret ući u vrlo neizvjesnu završnicu. Nakon pogođenih bacanja Bilana, u posljednjih se pet minuta ulazi sa 70:73, a zatim pogađaju Subotić i Opačak. Splitski play tada gubi loptu što Vukušić koristi za polaganje i primicanje Cedecite na samo minus jedan. Tada polaganje promašuje i Vujčić, a Draper napokon Cedevitu dovodi u vodstvo s nešto manje od tri i pol minute do kraja.

Žuti su odgovorili tricom Subotića i košem Vujčića za 76:80, ali je Bilan na drugoj strani precizan sa crte slobodnih bacanja za dva koša razlike uoči posljednje dvije minute. Uslijedili su promašaji za tri poena s obje strane, a zatim Sobin pogađa jedno slobodno bacanje. Vukušić izjednačava tricom, a Mimica se zalijeće pod Cedevitin obruč i gubi loptu pa je Vujčić prisiljen napraviti petu osobnu. Oba bacanja pogađa Draper, a na drugoj strani peti prekršaj radi i Baždarić što se domaćinima isplatilo jer Subotić pogađa samo jedno bacanje. Prekršaj zatim radi i Sobin koji također mora na klupu, Owens pogađa oba za 85:82, a Grgurević promašuje tricu i tu je priči kraj. Uslijedio je brzi prekršaj nakon kojeg Draper pogađa jedno bacanje, a na drugoj strani u istoj situaciji Mimica pogađa oba. Nakon još jednog neuspješnog napada Splićana, Draper na kraju pogađa još jedno bacanje za konačnih 87:84.

Najbolji u redovima pobjednika bio je sjajni Bilan s 19 koševa i devet skokova, a drugi strijelac bio je Draper sa 16 poena od čega je čak deset zabio sa crte slobodnih bacanja. Upravo su slobodna bacanja imala veliku ulogu u porazu Splita jer ih je Sobin promašio čak sedam od deset, a velik dio promašaja došao je u posljednjoj četvrtini. Ipak, mladi splitski centar upisao je 15 koševa i osam skokova, čime je bio treći strijelac Splita, odmah iza Mimice koji je zabio 16 i Vujčića koji je upisao 19 koševa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 12:37
    e vidiš, taj što trčkara ima loptu na raspolaganju... ali je nema u posjedu... po meni sve je jasno u tom pravilu osim spominjanja raspolaganja... po meni tu riječ bi trebalo izbacit... a kaj se tiče iznimke... iznimka se tu uopće ne gleda zato jer se ne treba gledat, niti ima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 12:18
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 12:01
    raspolaganje je po meni vrlo otvoren pojam i po meni on je višak u pravilima ali on je nažalost tu... al dat ću ti jedan primjer koji u košarci i nije tako rijedak... evo npr, igraju moja i tvoja ekipa utakmicu... moja ekipa je dala koš za vodstvo 1 razlike 15 sec prije kraja i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 11:29
    članak 30 odpada jer cedevita nema loptu u posjedu... članak 14 otpada upravo iz razloga koje si dodao u zagradi... lopta je u igri, ali je nitko ne kontrolira pa tako niti ima posjed upravo iz razloga kojeg si boldao... članak 10... treba znati što znači mrtva lopta... kao što... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 11:22
    ma sad vise nije ni bitno, nemozemo ionako nista prominit, meni je samo drago da se moze bar o necemu raspravljat nakon ove utakmice i da je bila napeta a ne ka ono drugo polufinale sa 30 razlike za cibonu, tamo nemos nac ni sporni trenutak :))
    Obrisan korisnik