Košarka

Ciboni prednost u utakmici s puno vatre, nastavak u Domu sportova

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • subota, 26.05.2012.
Ciboni prednost u utakmici s puno vatre, nastavak u Domu sportova
Foto: Kristijan Komarica

Na otvaranju zagrebačkog finala hrvatskog košarkaškog prvenstva, Cibona je došla do prednosti protiv Cedevite u vrlo napetoj i obostrano žestokoj utakmici, u kojoj je momčad Jasmina Repeše otišla do odlučujuće prednosti u posljednjoj četvrtini. Vukovi su vodili većim dijelom susreta, da bi se njihovi gradski rivali nekoliko puta vraćali, ali ono najvažnije na koncu je ostalo na domaćoj strani...

Prva epizoda susreta zagrebačkih momčadi u finalu prvenstva otišla je na Ciboninu stranu. Momčad Jasmina Repeše je u Domu Dražena Petrovića slavila s 84:77, s presudnim rezultatskim bijegom u središnjem dijelu posljednje četvrtine. Nakon što su sedam i pol minuta do kraja imali samo 66:62, Cibosi su u narednih pet minuta to povećali na 80:66, što je Cedevita u završnici utakmice uspjela samo smanjiti.

U preostalom razdoblju do posljednje sirene, gosti su dvaput bili na šest poena zaostatka, ali kako Cibonine igrače nije uhvatila nervoza s crte slobodnih bacanja, pravih uzbuđenja više nije bilo. Završna razlika zaustavila se na +7 za Vukove.

Prije nego su Cibosi prelomili utakmicu, vidjeli smo jako puno prekršaja, s čvrstim dvobojima na oba kraja parketa, ali bilo je i jako puno nervoze. Za finale, donekle razumljivo, no s prosvjedima na sudačke odluke na obje strane, sve je otišlo i predaleko sa serijom tehničkim pogrešaka u trećoj četvrtini. Kus i Owens zaradili su prve dvije zbog sudjelovanja u naguravanju blizu Cedevitine klupe, a Opačak i Repeša još po jednu na svakoj strani buneći se na reakcije sudaca s kojima nisu bili zadovoljni.

Kako se moglo i predvidjeti za prve minute finala, već početak utakmice bio je tvrd i izjednačen. Cibona je otvorila nešto bolje, s 5:1 u nešto više od dvije minute, ali predvođena Mirom Bilanom, Cedevita se u naredne dvije minute vratila i sredinom prve četvrtine bila s tri poena prednosti, s 9:6 na semaforu.

Cibona je uzvratila tricom Gorana Sutona, koji je u početnoj četvrtini isprobavao svoj vanjski šut s promjenjivim uspjehom, a nakon perioda bez većeg odvajanja s bilo koje strane, Vukovi su odmaknuli malo više u završnici prve dionice. Uz dva slobodna bacanja Davora Kusa, pa polaganje Sutona u posljednjem domaćem napadu u četvrtini, nakon deset minuta bilo je 23:17 za Cibose.

S najboljim obrambenim razdobljem u prvom poluvremenu, kojim su natjerali Cedevitine igrače na nekoliko izgubljenih lopti u kratkom razdoblju, Cibona je u nešto više od minutu u drugoj četvrtini povećala svoje vodstvo na 28:19. Sveukupno, bila je to serija Vukova od 12:3 nakon što je u devetoj minuti na semaforu stajalo 16:16, ali Cedevita je u narednom razdoblju uzvratila novom napadačkom serijom Bilana pod košem.

Gostujućeg centra prvo nije uspio zaustaviti Suton, kojega je Repeša ubrzo odmijenio Žižićem, ali ni iskusniji Cibonin košarkaš na centarskoj poziciji nije bio sjajan, prikupljajući osobne pogreške, s već četvrtim prekršajem na ulasku u 14. minutu. Ipak, nakon što su se gosti primaknuli na samo 28:26, Dražen Anzulović tada je odlučio malo odmoriti Bilana i odigrati nekoliko minuta s Chrisom Owensom kao lažnim centrom, a bez svojeg glavnog aduta pod košem, Cedevita je prekinula svoje pozitivno razdoblje. U trenucima kada se Bilan vratio na parket, već je trajalo ono Cibonino.

Nešto manje od tri minute do kraja prvog poluvremena, Cibona je svojom serijom od 9:2 ponovno bila na devet poena prednosti (37:28), ali s još pet Bilanovih poena u završnici druge četvrtine, Cedevita je uhvatila priključak. Na 15-minutni predah u svlačionicama otišlo se s 39:35 za Vukove.

Na početku drugog poluvremena, Vukovi su tricom Kusa uz prekršaj, poslije čega je iskusni Riječanin zabio i dodatno bacanje, povisili na 43:35. S nekoliko dobrih minuta u obrani i napadačkom skoku, uz glavne uloge Vukušića i Owensa, Cedevita je uzvratila serijom od 11:0 za preokret na 46:43 u 24. minuti, poslije čega su krenuli povici na suđenje na obje strane.

Prvo su krenuli gosti, koji su se "uzburkali" poslije nekoliko odluka koje nisu otišle na njihovu stranu. U tom razdoblju je najteže pogođen bio Ivan Opačak, koji je dobio tehničku nakon prekršaja suđenog Chrisu Warrenu, što su domaći kapitalizirali s tri od četiri pogođena slobodna bacanja Andrije Žižića za 59:54 dvije minute do kraja treće dionice.

Ipak, kako je Jasmin Repeša u završnici četvrtine prosvjedovao jednako žustro zbog toga što Pavlu Marčinkoviću nije priznat ubačeni vanjski šut zbog kraja napada, i Cibonin trener zaradio je tehničku, što su gosti iskoristili za zadržavanje priključka. U posljednjih 10 minuta ušlo se sa 61:58 za Vukove.

Cedevita je držala mali zaostatak i u ranoj fazi završne četvrtine, ali uz dva ubačaja Pavla Marčinkovića poslije skokova u napadu, pa vrlo teškom i dosta sretnom tricom na kraju napada, mladi Zadranin pokazao se vrlo bitnim u novom odmaku domaćih do +9, do 71:62 u 34. minuti. Suton i Kus su svojim tricama u narednim minutama još i povećavali tu razliku, najviše do 80:66, nakon čega su Cibosi već ugledali ciljnu ravninu.

Taj pogled im je malo zamutio Marko Car, s dvije trice u smanjenju minusa, a kada je Opačak malo više od minutu do kraja polaganjem približio goste na samo 80:74, vratio se mali trag neizvjesnosti. Ipak, bliže od tih -6 Cedevita više nije došla.

Na putu do Cibonine pobjede, najefikasniji domaći igrač bio Davor Kus, s 18 poena, dok je Khalid el-Amin pridodao 14 poena. Damjan Rudež imao je 13 poena, Goran Suton 12 poena i pet skokova, a Pavle Marčinković također 12 poena.

Cedevitu je s 20 poena i sedam skokova vodio Miro Bilan, koji je golemu većinu, 17, ubacio u prvom poluvremenu. Dontaye Draper imao je 14 poena, pet skokova, po tri asistencije i osvojene lopte, a Marko Car priključio se s 12 poena i pet asistencija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 20:45
    Cibona poput Medvjeda postaje sada hit
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 20:45
    Cibonin preporod nije probudio njene fanove samo u metropoli, cibosi sada dišu širom Hrvatske a vjerujem i šire
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 15:49
    Bilo nekad u Zadru (Jezine), danas jad i bijeda. Naravno ni Cibonina atmosfera sad, koliko god se grad probudil i navijači stali uz klub, nije na razini onih iz osamdesetih u DS. Makar ovi valovi u subotu, neprestano navijanje Smogovaca i više od pola dvorane u plavim majicama...bude nadu i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 13:46
    gle seljo si i gotovo..nema tu vise diskusije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 09:26
    @kagawa....NIJE cibonu 'spasio' bandić, niti država već novac GRAĐANA GRADA ZAGREBA (prirez od 18%, znaju zagrepčani o čemu je riječ). je.o vas bandić, sve skupa (ne mislim ovo doslovno kao uvredu). uz to, cibona je to 'spašavanje' jako skupo platila....izgubili su vrijedne nekretnine u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik