Nogomet

Video: Bugari šokirali Oranje, Finci Turke, Engleska sigurna protiv Norveške

Ivan Dominik • subota, 26.05.2012.
Video: Bugari šokirali Oranje, Finci Turke, Engleska sigurna protiv Norveške
Foto: EPA

Prijateljske utakmice diljem Europe igraju se ovog vikenda, a većina se reprezentacija sprema za nadolazeće EP koje počinje za točno dva tjedna. U sklopu tih priprema brojne su renomirane ekipe izašle na teren tijekom subotnje večeri u posljednjim prijateljskim susretima dana, a nakon završetaka istih je prikazano nekoliko vrlo interesantnih i šokantnih rezultata...

Nizozemski izbornik Bert van Marwijk objavio je vrlo čudan popis igrača za Europsko prvenstvo izostavivši s njega nekoliko renomiranijih igrača, a u isto vrijeme stavivši par manje poznatih. To se možda i osvetilo Nizozemcu jer je njegova reprezentacija poražena od nejake Bugarske, koja EP neće vidjeti. Naime, nakon vodstva Oranja u koje ih je doveo Robin van Persie u 45. minuti Bugari su uspjeli okrenuti rezultat i naposljetku slaviti.

Prvi dio utakmice protekao je bez velikih uzbuđenja osim ozljede i ranog izlaska Jorisa Mathijsena, kojeg je zamijenio Wilfred Bouma, i pogotka Arsenalova napadača na asistenciju Wesleyja Sneijdera, dok je u drugom utakmica odlučena na potpuno neočekivan način. Bugari su samo jednom ozbiljnije zaprijetili u prvom dijelu kada je Valeri Bojinov pogodio prečku. No, već u 50. minuti su Bugari izjednačili golom Popova iz penala, a u drugoj minuti sudačke nadoknade je konačnih 2:1 za Bugarsku zabio Ilijan Micanski te tako šokirao Narančaste.

Utakmica s mnoštvom gola odigrana je na Red Bull Areni gdje su Turci također iznenađujuće poraženi od Finaca. Već u 19. minuti su Suomiji poveli pogotkom Eremenka, ali je samo dvije minute kasnije izjednačio Yilmaz. Turci su potom zaigrali bolje, ali se ni momčad sa sjevera Europe nije dala te se na odmor otišlo izjednačenim rezultatom.

Nakon samo deset minuta igre Turci su poveli drugim golom Yilmaza, a zaredale su izmjene u oba sastava, posebno u finskoj momčadi. Novi igrači osvježili su Finsku te je ona počela igrati kohezivnije i agresivnije. Rezultat takve igre bilo je izjednačenje koje je donio bivši igrač HJK Helsinkija, a danas član Schalkea Teemu Pukki. Do kraja susreta igralo se oprezno na obje strane, ali su Finci u samoj završnici dvoboja uspjeli doći do pobjedničkog zgoditka. Na konačnih 3:2 zabio je Perparim Hetemaj i na isti način kao Bugarska iznenadio favoriziranog protivnika.

Izabranici Michala Bileka odigrali su solidnu i sigurnu utakmicu te su upisali pobjedu protiv slabijeg Izraela. Češku je u prednost doveo iskusni Milan Baroš realiziravši najstrožu kaznu, međutim, do poluvremena su se Izraelci vratili u egal. Za 1:1 je u posljednjim trenucima prvog dijela zabio talentirani veznjak Idan Schechter.

No, Česi su ipak bolje i rezolutnije ušli u drugih 45 minuta, ali nisu mogli zabiti toliko željen pogodak. Reprezentacija Izraela bila je sjajna u obrani te je čak i prijetila golu moćnijih Čeha. U završnici susreta su Česi ipak uspjeli obradovati svoje navijale te su golom Lafate u 90. minuti ipak slavili 2:1.

Grci i Slovenci odigrali su neriješenu utakmicu u kojoj je Grčka povela u ranoj fazi ogleda, primila pogodak u završnici za izjednačenje te ostala bez igrača. U osmoj minuti susreta je iskusni Vasilis Torossidis zabio za vodstvo Grka na dodavanje Giannisa Maniatisa, a uz mnogo prekršaja i žutih kartona Slovenaca završeno je prvo poluvrijeme.

Slovenija je jako pritiskala Grke u drugom dijelu, a najviše je prednjačio u napadima na gol Chalkiasa sjajni krilni igrač Andraž Kirm. No, igrači iz Dežele nikako nisu mogli naći put do grčke mreže kroz tradicionalno čvrstu obranu te reprezentacije. Sve do 87. minute su Grci imali minimalnu prednost, ali je tada izjednačio Jasmin Kurtič. Do kraja su Grci uspjeli ostati samo s desetoricom na terenu jer je "pocrvenio" Panagiotis Kone, a utakmica je završena bez pobjednika.

Ullevaal Stadion bio je mjesto radnje susreta Norveške i Engleske, dviju vrlo dobrih ekipa koje su prikazale brz i kvalitetan nogomet u 90 minuta. Jedini gol na susretu bio je djelo tamnoputog veznjaka Manchester Uniteda, Ashleyja Younga u devetoj minuti. Englezi su tijekom utakmice bili bolja ekipa, premda je Norveška imala podosta svojih opasnih prilika. Međutim, ostalo je 1:0 za Tri lava do posljednjeg sučeva zvižduka jer je engleska obrana bila besprijekorna, tako da novi izbornik Roy Hodgson može biti zadovoljan nastupom svojih odabranika.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 12:20
    cc ja ne razumijem zasto se downing perferira i u reprezentaciji ispred toliko boljih igraca,i taj mladi adam johnson ili oxlade je klasa za downinga a o walcottu i ostalim da ne govorim
    Obrisan korisnik
  • cameosis27.05.2012. u 12:06
    davno je to bilo i spada u podrucje ezoterike.
    cameosis
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 11:26
    24.5. 1988. Nizozemci su izgubili od Bugarske 2-1 u pripremnoj utakmici. Mjesec dana kasnije bili su europski prvaci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 10:20
    'Jedini gol na susretu bio je djelo tamnoputog veznjaka Manchester Uniteda, Ashleyja Younga u devetoj minuti.'............................??????????????????????????''' ali ima i žutoputi i bjeloputi young?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 07:25
    To su prvi susreti nakon okupljanja reprezentacija i ne treba im dati preveliku važnost.Favoriti i dalje ostaju favoriti
    Obrisan korisnik