Tenis

Čilić u tri seta izbacio nekadašnjeg pobjednika Ferrera

Iz Pariza:Maja Giljanović • srijeda, 30.05.2012.
Čilić u tri seta izbacio nekadašnjeg pobjednika Ferrera

Bivšeg prvog tenisača svijeta i pobjednika Roland Garrosa prije devet godina Juan Carlosa Ferrera najbolji hrvatski igrač Marin Čilić pobijedio je prije tri godine u dva seta u Cincinnatiju, a mjeru je Španjolcu uzeo i danas u Parizu u drugom kolu.

Jedini prethodni susret između Marina Čilića i Juan Carlosa Ferrera prije tri godine u Cincinnatiju otišao je na stranu najboljeg hrvatskog tenisača (6:3, 6:4), a i danas je u susretu drugog kola Roland Garrosa nekadašnji juniorski (2005.) bio bolji od nekadašnjeg seniorskog (2003.) pobjednika. Dan nakon što su Ivo Karlović (Schwank) i Ivan Dodig (Haase) svoj ovogodišnji nastup u Parizu završili u prvom kolu, 23-godišnji Međugorac i dalje uspješno brani hrvatske boje, svojedobno prvog, danas 41. igrača svijeta, Čiliću je ponovno pobijedio bez izgubljenog seta.

Prvi set oduljio se preko jednog sata, a odlučile su ga nijanse. Obojica su zadržala prvi servis, a prvi je inicijativu preuzeo Ferrero kad je u trećem gemu na drugoj break-lopti osigurao prednost. Vodstvo je, međutim, sredinom seta ispustio (3:3), a već na svom sljedećem servis-gemu lako se mogao naći i u zaostatku. Čilić ga je odveo do deucea, ali 32-godišnjak se snašao i osujetio ga u nastojanju da mu i drugi gem uzastopce oduzme servis, ovog puta ne dovevši se na koncu u situaciju da spašava break-loptu (4:4).

Do kraja seta obojica su na svom servisu bila sve čvršća, Čilić je s 5:4 i 6:5 poveo uz gubitak ukupno četiri, a Ferrero, servirajući pod pritiskom opasnosti od gubitka seta, samo tri poena. Tie-break po Čilića je po zlu krenuo odmah na prvom poenu, ali mini-break Ferrero je brzo prosuo i Čilić je smanjio na 1:2. Osvojio je potom i oba svoja poena i okrenuo na 3:2, a uzeo je i Španjolčev i odvojio se na 4:2. Kod vodstva 5:3 na trenutak mu je koncentracija popustila i Ferrero se vratio na 4:5, ali Čilić nije paničario, napravio je još jedan mini-break i s 6:4 osigurao dvije set-lopte. Iskoristio je odmah prvu i to na suparnikovom servisu, Ferrera je izdalo strpljenje i ničim izazvan izbacio je forhand van terena. Čilićev prvi servis tijekom seta zadržao se iznad 50 % (jedva, ali s 51 % pogađao ga je standardnije nego Ferrero s 44 %), osvojio je 73 % poena nakon prvog i 52 % nakon drugog servisa, napravio jednu pogrešku i jedan izravni poen više i za 62 minute sa 7:4 napravio prvi od potrebna tri koraka.

Drugi set počeo je da ljepše nije mogao, odmah u prvom gemu Čilić je izborio15:40 i brzim breakom Ferreru zadao novi udarac. Servis Španjolca uzeo je i u petom gemu, a već nakon 20 minuta vodio je 5:1 uz gubitak samo četiri poena na vlastitom početnom udarcu. Sve agresivniji Međugorac do seta je mogao odmah u sljedećem gemu da je iskoristio jednu od dvije set-lopte na Ferrerovom servisu, ali propušteno u prethodnom gemu ostvario je na svom, Ferrero je prvo spasio još jednu set-loptu, ali odličan prvi servis na koji je Španjolac return izbacio daleko u aut i sjajna forhend dijagonala u servis polje na koju je Ferrero ostao kao ukopan učinile su svoje i Čilić je nakon sat i 34 minute osigurao i drugi set (6:2). 21. nositelj ubačaj prvog servisa u drugom je setu podigao na 54 %, osvojio je 77 % poena nakon prvog i 64 % nakon drugog servisa, napravio jednak broj winnera i pet manje grešaka od Ferrera, a servis mu nijednom nije bio pod kušnjom.

Početak trećeg seta bio je preslika drugog, Ferrero je opet bio prvi na potezu, a Čilić je opet napao i stigao do breaka. Ferrero je pokušao vratiti izgubljeno, u četvrtom gemu osigurao je break-loptu, ali Čilić se iz delikatne situacije izvukao s tri poena u nizu (3:1). Do kraja na svom je servisu ispustio još samo dva poena i nakon što je na Ferrerovom servisu za ostanak u meču kod rezultata 3:5 propustio jednu meč-loptu stisak nije popuštao, osigurao je još jednu i nakon dva sata i 13 minuta s 6:3 izborio treće kolo. Statistika je na koncu u svakom segmentu uvjerljivo na Čilićevoj strani, pogodio je gotovo svaku drugi prvi servis (52 %), osvojio 77 % poena nakon prvog i 58 % nakon drugog servisa, s 35 napravio sedam izravnih poena i s 23 sedam manje neprisiljenih grešaka, svoj servis izgubio jednom, a Ferrerov uzeo pet puta.

Za osminu finala Čilić će po deveti put igrati protiv vršnjaka, pet dana starijeg devetog igrača svijeta Juan Martina Del Potra. Argentinac je nakon više od tri i pol sata u četiri seta slomio otpor Edouarda Roger-Vaselina (6:7, 7:6, 6:4, 6:4), a protiv Čilića vodi 6:2. U sva tri ovogodišnja susreta - u Davis Cupu (6:1, 6:2, 6:1), u Miamiju (6:3, 7:6) i Madridu (6:2, 6:4) - pobijedio je bez ispuštenog seta, posljednji put od Marina je izgubio lani u Montrealu (3:6, 4:6), a Čilić je pobijedio još i na Australian Openu prije dvije godine (5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3).

Roland Garros, 2. kolo:
ČILIĆ (Hrvatska, 21) – Ferrero (Španjolska) 7:6(4), 6:2, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 23:41
    Kako se protiv Del Potra nema šta izgubiti, to mi nije jasno! Nije on ni Nadal ni Đoković a ni Federer. Pogotovo na zemlji trebao bi biti itekako propusan, sve je do Čilića i njegove igre. Del Potro je igrač kojeg on ako dobro odservira i koncentrirano odigra itekako može dobiti za razliku od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 20:31
    Super Marijo- samo naprijed ti to možeš
    Obrisan korisnik
  • canastra30.05.2012. u 18:31
    Bravo Marine i sretno protiv Del Potra
    canastra
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 18:28
    Današnji Ferrero i onaj Ferrero protiv Federera iz Madrida nije bio isti, no pobjedi se ne gleda "u zube". Čestitke Marinu, no protiv Delpa će morati puno više pokazati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2012. u 18:06
    moze se dobit delpo...vaselin mu je uzea set sve je moguce
    Obrisan korisnik