Ostali sportovi

Hrvatski sportski savez gluhih odgovorio ministru Jovanoviću

Mišo Gulić • petak, 01.06.2012.
Hrvatski sportski savez gluhih odgovorio ministru Jovanoviću
Foto: Aldo Šuran

Hrvatski športski savez gluhih je brzo reagirao na izjave ministra Željka Jovanovića prema kojima će im biti uskraćene trajne naknade osim ako ne budu imali vrhunske rezultate...

Gostujući u srijedu, 30. svibnja, u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je prilično uzburkao duhove u Hrvatskom športskom savezu gluhih koji su odmah reagirali na donesene prijedloge.

Podsjećamo, ministar Jovanović je predložio stavke po kojima će gluhi sportaši i dalje će dobivati nagradu u trenutku kada ostvare vrhunski rezultat no, obzirom na uvedene kriterije za olimpijce i paraolimpijce, smatra se da oni ne spadaju u kategoriju vezanu uz dobivanje trajnih naknada.

Kao razloge takvom stavu ministar je iznio kriterij masovnosti, kriterij vrijednosti rezultata i kriterij ukupno prisutnog sporta u svijetu, na što su se iz saveza posebno osvrnuli u priopćenju kojeg donosimo u cijelosti:

"Gospodine ministre, u prijedlogu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, usprkos svim brojnim važećim zakonima i konvencijama, gluhi sportaši su nedvojbeno degradirani i diskriminirani. Njihovo ignoriranje u odnosu na druge sportaše obrazloženo je izvjesnim kriterijima od kojih nijedan nema argumentaciju.

Kada spominjete kriterij masovnosti i kriterij ukupne prisutnosti sporta u svijetu, nije jasno na osnovu kojih podataka se procijenilo da Olimpijske igre gluhih nemaju masovnost, odnosno prisutnost u svijetu sporta.

Osnovni pokazatelji su broj sportaša sudionika na zadnje održanim Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Olimpijskim igrama gluhih gdje je evidentno da velikih razlika nema. Posebno kada se uzme postotak populacije gluhih sportaša u odnosu na ukupnu populaciju sportaša, i populaciju osoba s tjelesnim invaliditetom kojih je barem četiri puta više te uzmite u obzir ukupan broj sportova u kojima se nastupalo.

Nadalje, kriterij vrijednosti rezultata također je apsolutno nejasan i opravdano se postavlja pitanje na osnovu kojih parametara su rezultati gluhih sportaša manje vrijedni u odnosu na rezultate olimpijaca i paraolimpijaca. Njihovi se rezultati i ne mogu uspoređivati što je upravo i jedan od glavnih razloga zbog čega i postoje odvojeno Olimpijske, Paraolimpijske i Olimpijske igre gluhih.

Kako bi se, odnosno na osnovu kojih kriterija uopće mogao vrijednosno uspoređivati rezultat čujućeg sportaša, paraolimpijca i gluhog sportaša?

Još jednom napominjemo, Olimpijske igre gluhih su najstarije igre osoba s invaliditetom. Prve Olimpijske igre održane su 1896., zatim Olimpijske igre gluhih 1924. i Paraolimpijske igre 1960. godine. Olimpijske igre gluhih su svojom dugom tradicijom neosporive.

Na kraju, gluhi sportaši i njihove Olimpijske igre gluhih priznate su od svih institucija u cijelome svijetu, počevši od Međunarodnog olimpijskog odbora pa nadalje. Sport gluhih ima svoju međunarodnu masovnost i svoju izvrsnost i gluhi sportaši u Republici Hrvatskoj ne zaslužuju da ih se tretira kao 'robu s greškom' koju treba maknuti s police."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež02.06.2012. u 09:19
    Jovanović kao da je doveden da obavlja prljavi posao. Jedino po čemu ga se pamti da je ukinuo "šport" u nazivu ministarstva a stavio "sport" i ukinuo Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika. Tip se okomio na sve što miriše na hrvatstvo. Klubovi sjajnih nogometnih škola... [više na forumu]
    Skarambež
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 23:02
    ko je ovom tipu dao da bude ministar....nista dosad nije ni uradio...tj je jedino sto zna je mamica optuzivati preko novina i samo to...vidi se da nema blage veze o sportu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 20:45
    nije prvi put da jovanović pokazuje da je ministar nečega o čem nema pojma... to čak i nije problem jer nemre se sve znat, al kad se već o nečem nema pojma onda se za suradnike dovede ljude koji znaju... ali eto, lakše je pravit se pametan, a ponovno ispast budala
    Obrisan korisnik